2018. március
1. Hozza ki a legtöbbet a cafeteriakeretéből!

Kardos György cafeteriatanácsadó  szerint egy optimális cafeteriakeret a dolgozó bruttó bérének minimum 30%-a, alacsonyabb jövedelmű munkavállalói csoportoknál akár az 50%-a is lehet. A gyakorlat azt mutatja, hogy a munkáltatók többsége bruttó összeget ajánl fel a dolgozóknak, akik szabadon dönthetik el, hogy mire mekkora összeget kérnek a rendelkezésre álló keretből.

A munkavállaló célja, hogy a nap végén minél több nettó költhető forintból gazdálkodhasson. A munkáltató érdeke, hogy mindez a vállalat HR-stratégiájával összhangban történjen, és a juttatással elérje az üzleti céljait. Könnyű dolga van a munkavállalónak, ha számára az adómentesen adható juttatások jól kihasználható jövedelemalternatívát jelentenek. De előfordulhat, hogy adott élethelyzetükben csak a normál adózással adható elemek tűnnek hasznosnak. Vajon ebben az esetben biztos, hogy kevesebbet visznek haza?

– Érdemes végiggondolni, hogy átlagosan mekkora összeget költünk napi fogyasztási cikkekre, például élelmiszerre, kozmetikumra, háztartási eszközökre, tisztítószerekre. A munkáltató erre a célra 40,71%-os adózással tölthet fel havonta korlátlan összeget a cafeteria minden elemét egyben kezelő Multi-Pay® kártya ajándék alszámlájára például. Vagyis azt az összeget, amit a dolgozó korábban a nettó béréből ilyen céllal költött el, ezután a cafeteriából fogja fedezni, vagyis megtakarítása keletkezik a kézhez kapott fizetéséből. Az így megtakarított összeget, ha például öngondoskodásra fordítják – befizetik önkéntes nyugdíj- vagy egészségpénztári számlára – máris jobban járnak, mintha kedvezményes adózású elemekkel (készpénzcafeteriával vagy SZÉP kártyával)  igyekeztek volna maximalizálni a munkáltató által felajánlott juttatási keretet. Miért? Mert az önkéntes kasszákba teljesített magánbefizetések után jár 20%-os adó-visszatérítés – mondja Kardos György.

Lássuk mindezt a számok nyelvén: bruttó 30 ezer forintos havi cafeteriakeretből 21 320 forintot tud a munkavállaló elkölteni ajándékkártyával. Feltételezve, hogy ebből az összegből megvásárolja a mindennapokban szükséges termékeket, ennyivel kevesebbet költ a nettó béréből. Ha az így megspórolt 21 320 forintot befizeti az egészségpénztári számlájára, 24 305 forint költhető egyenlege keletkezik a működési költség (példánkban átlagos költségszázalékkal számoltunk) levonása után, figyelembe véve az erre a befizetésre járó, a következő évben jóváírt 20%-os szja-visszatérítést is.  

A magánbefizetések stabilizálták az egészségpénztári szektort
2. Tél végi feltöltődés Multi-Pay® kártyával

A magyarok fele városnézőbe, fele tengerpartra utazik a tél végén. A február-márciusi tengerparti pihenésekben a Kanári-szigetek és Málta vezeti a toplistát a magyar, a lengyel és a román utazók körében.

Bár évről évre egyre többet repülünk, a február-márciusi időszak nem a legtipikusabb utazási szezon hazánkban. Pedig éppen tél végén lenne a legnagyobb szükségünk feltöltődésre. A Wizz Tours utazóinak szokásait vizsgálva arra a következtetésre jutott, Rómát nem hiába nevezik az Örök Városnak: a lengyel, román és magyar utazók körében is az olasz főváros volt a legkedveltebb úti cél, ha városlátogatásról van szó. Barcelona szintén egyhangú ezüstérmes, ám a harmadik helyen kellemesen meglepődhetünk: a lengyel turisták Budapestre utaznak a legszívesebben a két mediterrán város után. A magyarok és a románok pedig Milánót választják harmadikként.

Február-márciusban egyébként honfitársaink valamivel kevesebb mint fele, 48%-a utazik legfeljebb 3 napos városnézésre, és az említett úti célok mellett még Lisszabon, London és Madrid kerül be a legnépszerűbbek közé. Azonban a magyarok sokkal jobban vágynak a napsütéses, meleg tengerpartokra a tél végén. Az utazásra éppúgy fel kell készülni, mint nyáron, ezért ezúttal is összegyűjtöttük, hogy mi mindent tudunk beszerezni multipayes egyenlegeink valamelyikéből.

Betegségek

A gyomorrontás, napszúrás, leégés, néhány fertőző betegség, ételmérgezés, allergia, rovarcsípés és még sorolhatnánk, mi minden keserítheti meg a várva várt kikapcsolódást. Legyen nálunk legalább fájdalom- és lázcsillapító, bélflóra helyreállító, fertőtlenítő és gyulladáscsökkentő. Az izomhúzódásra, rándulásra is érdemes gondolni. Vigyünk magunkkal fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő krémet is! A vásárlásra a Multi-Pay® különböző zsebeit használjuk:

Termék Cafeteria elem
Gyógyszerek és vitaminok Patika Egészségpénztár,
Új Pillér Egészségpénztár
Naptej, testápoló, hajápolók Ajándék

Csomagolás

Érdemes előre átgondolni, hogy mi kerüljön a bőröndbe. Nem kell sok ruha, de nincs annál bosszantóbb, mint ha azért nem tudunk kirándulni, mert előző nap feltörte a lábunkat a cipőnk és nincs nálunk másik. Fürdőruhából is érdemes legalább kettőt vinni. A térkép, útikönyv se maradjon itthon, és a kedvenc olvasmányunkat is érdemes magunkkal vinni.

Termék Cafeteria elem
Sporteszközök            Patika Egészségpénztár,
Új Pillér Egészségpénztár,
Ajándék
Túracipő és túraruházat, esőkabát, fürdőruha Ajándék
Térkép, útikönyv, könyv Ajándék
Minden egyéb nyaraláshoz szükséges kellék Ajándék
Így változtak a multipayes zsebek
3. Az Y generáció válhat a legkövérebb nemzedékké

A címben megfogalmazott állítás ugyan Nagy-Britanniára vonatkozik és brit egészségügyi szakértőktől származik, de a magyar Y generációra is könnyen igaz lehet.

Az 1980-as évek eleje és az 1990-es évek közepe közötti időszakban született britek közül minden tízből legalább heten túlsúlyosak lesznek, mire középkorúak lesznek – írta a BBC News. Összehasonlításképpen a szakemberek rámutattak, hogy a baby boomerek (1946-1964) nagyjából fele volt kövér ennyi idősen.

A hazai adatok sem túl bíztatóak: a 18-34 év közötti nők 37%-a, a férfiak 41%-a rendelkezik súlytöbblettel – derül ki a Ritmus.hu cikkéből. A magyar lakosság körében is súlyos népegészségügyi problémát jelent tehát az elhízás, ugyanakkor pozitív változás, hogy a WHO felmérése szerint Magyarország azon kevés országok közé tartozik, ahol a 7 éves gyerekek körében megállt az elhízás előfordulásának növekedése. A számok még így is tragikusak: jelenleg a 7 évesek között minden negyedik lány, és minden ötödik fiú túlsúlyos.

Az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás a legjobb módja a testsúly-csökkentésnek. Ebben a Multi-Pay® kártya is segíthet: az ajándék zsebből vehetünk sportszert, egészséges – például szénhidrát-csökkentett és cukormentes – élelmiszereket, vagy az egészségpénztári számláról gluténmentes élelmiszert, vitaminokat, bizonyos teákat.

„Fennáll a veszélye annak, hogy a túlsúlyosság normává válik, hiszen sok ember egyszerűen magán sem veszi észre, hogy elhízott, és gyakran a saját gyermekein sem észleli a túlsúly jeleit” - mondta Russell Viner, a brit Gyermekgyógyászati és Gyermekegészségügyi Királyi Kollégium tagja.

Összefüggésben a rákkal
4. Kínáljon multipayes prevenciós juttatást dolgozóinak!

Minden második magyar ember szív- és érrendszeri, valamint daganatos megbetegedésben hal meg. Legalább hárommillió embernek magas a vérnyomása, egymillióan cukorbetegek, a lakosság 40 százaléka pedig túlsúlyos. Az uniós átlaghoz képeset az emberek jóval többet dohányoznak, és több alkoholt fogyasztanak, viszont sokkal kevesebb zöldséget és gyümölcsöt esznek, ugyanakkor a legtöbben mozgásszegény életmódot folytatnak. Sajnos a magyar népesség megbetegedési és halálozási viszonyai az elmúlt évtizedben nem mutattak számottevő javulást, sőt bizonyos betegségtípusok előfordulási gyakorisága folyamatosan növekszik. Ezért indult útjára ebben az esztendőben a „Megelőzés éve 2018-2019” elnevezésű kampánysorozat.

1500 helyszín, 6 millió vizsgálat


A lakosság még mindig nem törődik kellőképpen az egészségével, nem él a szűrővizsgálat adta lehetősséggel,
éppen ezért sokszor a betegségek felismerése csak későn történik meg, amikor már nincs segítség.  A halálozási statisztikák megváltoztatásához mindenképpen a lakosság tudatos felkészítésére és folyamatos tájékoztatására van szükség. Mindenki felelősséggel tartozik önmagáért és családjáért, munkáltatóként pedig felelősséggel tartozunk a munkavállalóinkért is.

Multipayes munkáltatóként kérje a Multi-Pay® partnere a Patika Egészségpénztár vagy az Új Pillér Egészségpénztár segítségét az akár adómentes juttatásként adható prevenciós csomag kialakításában. A BÁCSVÍZ, amely társaság 2004 óta munkáltatói partnerünk például minden évben szűrőprogramot hirdet dolgozói és családtagjaik részére. 2017-ben a társaság 170 munkatársa és 32 családtagja élt a felkínált lehetőséggel. A prevenciós csomag árát a vállalat a Patikapénztáron keresztül adományként juttatta el a vizsgálatokat végző szolgáltatónak, a Bagoly Egészségháznak. A családtagok is részt vehettek a programban kedvezményesen, aminek költségét ugyancsak a patikakártyás egyenlegből fizethették.

Az egészségtervvel támogatott prevenciós vizsgálatokat az állam is ösztönzi: 10% szja-jóváírás jár ezért a pénztártagoknak.

– Nem az a prevenció, hogy elmegyek ultrahang-szűrésre, majd máskor csináltatok egy általános vérképet, fél év múlva pedig a szemészetet keresem fel. A lényeg a kivizsgálás komplexitása és az eredmények elemzése. Az, hogy a vizsgálatokat a belgyógyász egyben értékelje és adjon részletes, írásos összefoglalót, amely alapján – ha kell – tovább lehet lépni. Az egészségterv tartalmaz életmód-javaslatokat is. A menedzserszűrés eredményei, azaz a szakorvosi vélemények és a diagnosztikai vizsgálatok alapján értékeljük az egészségi állapotot, javaslatot teszünk az életmód, étkezés, testmozgás szokásainak megváltoztatására, további kiegészítő vizsgálatokra és a szükséges kontroll vizsgálatokra – mutat rá Bátay Szabolcs, a Bagoly Egészségház ügyvezetője.

5. Íme a juttatások bővítésének idei forrása

Tizenegy éves csúcsra értek a kis- és középvállalatok pénzügyi várakozásai: 2018-ban átlagosan 9,5%-os árbevétel és 5%-os profitnövekedésre számítanak a K&H kkv bizalmi index kutatás adati szerint. Ez teret adhat a juttatások bővítésének, amellyel vonzóvá tehetjük a cégünket a munkaerő-piacon.

Árbevételük idei alakulását tekintve a középvállalkozások, a profitot nézve azonban a mikrovállalkozások a legoptimistábbak, a szektorok közül pedig az ipari cégek várnak kiugró pénzügyi eredményeket. „Az árbevételt tekintve több mint 10 éve nem vártak ilyen magas növekedést a cégek, a nyereségbővülés várt mértéke pedig az előző negyedévi visszaesést követően visszakorrigált egy kedvezőbb szintre” – mondta Kovács Viktor Zoltán, a K&H kkv marketing főosztály vezetője.

Arról nem szól a kutatás, hogy a vállalkozások mire szeretnék fordítani a többletjövedelmüket, de a Multi-Pay® Cafeteria azt tapasztalta 2018 első két hónapjában, hogy a munkaerő-hiány miatt a cégek gyakrabban ajánlanak fel béren kívüli juttatási csomagot, amelyből a dolgozók szabadon választhatják ki a számukra optimális elemeket. Erre kínál rugalmas, minimális adminisztrációval járó megoldást a cafeteriaszolgáltató. (Itt olvashat arról, hogyan újult meg a bevallási felületünk.)

A Fizetesek.hu portál megnézte, hogy tavaly melyek voltak a leggyakoribb juttatások Magyarországon. Íme, néhány az eredmények közül:

  • A több mint 42 ezer válaszadó adataiból kiderült, hogy a munkavállalók 74%-a kapott valamilyen juttatást.
  • A legtöbben SZÉP kártyának, Erzsébet utalványnak, valamint céges mobiltelefonnak örülhettek.
  • Minden tízedik munkavállaló helyi utazási bérletet, illetve egészségpénztári támogatást kapott a munkaadójától.
  • A felsővezetők esetében mindössze 15% azok aránya, akik nem kapnak semmilyen juttatást.
A nagyobb cégek többet remélnek
6. Tudomány: bizonyos aminosavak csökkentése nehezíti a rák terjedését

Multipayes ajándék egyenlegből akár élelmiszereket is vásárolhatunk, de nem mindegy, hogy mit. A spárgában, a szárnyasokban és egyéb élelmiszerekben is megtalálható, aszparagin nevű aminosav például lehet, hogy hozzájárul a daganatok terjedéséhez.

Az aszparagint a szervezet is képes előállítani, de jelentősebb mennyiségben megtalálható a nevét adó spárgában, a burgonyában, a hüvelyesekben, a dióban, a szójában és a teljes kiőrlésű lisztben, valamint a tejtermékekben, a húsban és a tojásban. A Cancer Research UK brit rákkutató intézet cambridge-i munkatársai a mellrák egy agresszív formáját vizsgálták egereken. Normális esetben a rágcsálók néhány héten belül meghalnak, ahogy a tumor szétterjed a szervezetükben. Amikor azonban az egerek alacsony aszparagintartalmú étrendet kaptak, vagy gyógyszerekkel blokkolták a szervezetükben az aminosavat, akkor a daganatnak már „nehezére esett”, hogy terjedjen – olvasható a Nature című tudományos folyóiratban közölt tanulmányban. A szerin és a glicin aminosavak kiiktatásának rákos sejtekre gyakorolt hatását pedig a Glasgow-i Egyetem szakemberei 2017-ben mutatták ki: kiiktatásuk lassította a limfóma és a bélrák előrehaladását.

Szakemberek szerint egyre több bizonyítékunk van arra, hogy bizonyos ráktípusok rabjai étrendünk bizonyos összetevőinek és a páciensek étrendjének megváltoztatásával, vagy olyan gyógyszerek használatával, amelyek gátolják, hogy a tumorsejtek hozzáférjenek ezekhez a tápanyagokhoz, fejleszteni lehet a terápiákat. A Breast Cancer Now nevű szervezet vezetője, Delyth Morgan óva int mindenkit attól, hogy a tanulmány hatására drasztikus változtatásokat hajtson végre az étrendjében anélkül, hogy előtte konzultálna az orvosával.