Igénylik a dolgozók a sokszínű cafeteriát (2020.11.01)

Úgy tűnik, a SZÉP kártya adókedvezménye sokkal inkább a belföldi turizmus érdekeit szolgálja, nem a munkavállalókét. A Bonus Cafeteria több mint 10 ezer dolgozó idei nyilatkozatának elemzése szerint a munkavállalók elsősorban ételre és az egészségükre kérik a céges juttatást.

A SZÉP kártyára vonatkozó vírusszabályok fenntartásával elvileg 35 milliárd forintot hagy a kormányzat a cégeknél jövőre, ha kihasználják az adókedvezménnyel adható keretösszeget. Úgy tűnik azonban, hogy az adókedvezmény tárgya nem esik egybe a munkavállalói igényekkel. Az országosan számtalan kisebb és nagyobb vállalat számára cafeteriatanácsadást nyújtó Bonus Cafeteria az idei évre szóló dolgozói nyilatkozatok alapján megvizsgálta, melyek a munkavállalók által leginkább kedvelt juttatási elemek. A felmérésben a SZÉP kártya vendéglátás alszámláját követve az egészségpénztári juttatás került a második helyre.

– A munkavállalók számára a cafeteria nem egyenlő a SZÉP kártyával, az általunk nyilatkoztatott munkavállalók esetében az egészség- és önsegélyező pénztári juttatások népszerűsége vetekszik a SZÉP kártyáéval a kedvezőtlenebb adókörnyezet ellenére is. Minden második munkavállaló kéri például az egészségpénztári célzott támogatást, ha a munkáltató felkínálja számára a lehetőséget – mutat rá Kardos György, a Bonus Cafeteria ügyvezetője.

A tanácsadócég által vizsgált vállalatok körében az átlagos bruttó cafeteriakeret 20–50 ezer forint között van, ezen belül a legtöbb dolgozó (46%) 20–30 ezer forintos havi kerettel gazdálkodhat. Az éves nettó juttatás alapján az összeg 50%-a a SZÉP kártya vendéglátás alszámlájára  kerül, több mint 14%-a valamilyen egészségpénztári szolgáltatást finanszíroz, 3. helyre pedig 10,7%-kal a bér került az idei nyilatkozatok alapján. Az alábbi grafikonon 3,4%-kal szereplő egyéb kategóriába tartozik a kulturális szolgáltatás, a munkába járás költségtérítése, a sportrendezvényre szóló belépő, a bölcsődei és óvodai szolgáltatás és a csekély értékű ajándék. Utóbbi juttatás kedvelt formája a Multi-Pay kártya.

A legkedveltebb cafeteriajuttatások (Az egyes elemek összeg szerinti %-os aránya a teljes portfolióban)

Forrás: Bonus Cafeteria, szerkesztés: Patika-csoport

A felmérés készítői azt is megvizsgálták, mi befolyásolja a munkavállalók választását. Ebből az derül ki, hogy alapvetően a juttatás összege határozza meg a kért elemeket: alacsony cafeteriakeret (legfeljebb havi bruttó 10 ezer forint) esetén a munkavállalók jelentős része a teljes összeget a SZÉP kártya vendéglátás alszámlájára kéri. Ahogy azonban emelkedik a juttatás összege, megjelennek a további igények.

– 20 ezer forintos bruttó havi keret felett a munkavállalók közel 70%-a kér egészségpénztári támogatást is, míg 50 ezer forintos havi juttatásnál már 92%-uk osztja szét az összeget két vagy annál több cafeteriaelem között. Az általunk nyilatkoztatott munkavállalóknál azt tapasztaltuk, hogy minél nagyobb keretösszegből gazdálkodhatnak, annál többféle juttatást tesznek a kosárba. Három elemet átlag 40–50 ezer forintos cafeteriánál választanak; ebben az esetben az emberek 90%-a SZÉP vendéglátást és 70%-uk egészségpénztárat is kér. A SZÉP kártya szálláshely vagy szabadidő zsebének népszerűsége azonban magasabb cafeteriakeretnél is elmarad az egészségpénztári támogatástól – mutat rá Kardos György, aki szerint egyértelműen a mindennapi családi költések befolyásolják a választott cafeteriát: kevesebb pénzből az emberek a napi szükségleteiket elégítik ki, magasabb összegnél már az öngondoskodási szemlélet is megjelenik.

Nem kor kérdés az egészség

A felmérésben résztvevő, egészségpénztári juttatást kérő munkavállalók 60%-a gyógyszertámogatást igényelt, 22,5% választotta a bérként adózó munkáltatói tagdíj-hozzájárulást, 13,6% pedig az egészségbiztosítást emelte be a választott elemek közé. Utóbbit jellemzően a magasabb kerettel rendelkező dolgozók igénylik. A többiek valamelyik önsegélyező szolgáltatás támogatását kérték a munkáltatójuktól. (A felmérés 12 000 munkavállaló nyilatkozata alapján készült, a munkavállalók 99%-a a COVID-19 megjelenése előtt nyilatkozott a 2020-as cafeteriakeretéről.)

Kardos György úgy látja, a pályakezdő fiatalok éppúgy kedvelik a pénztári juttatást, mint a nyugdíj előtt állók. A pénztárak széles szolgáltatási portfoliója jól kihasználható bármely élethelyzetben legyen szó gyerekszületésről, lakáshitel-törlesztésről, egészségről vagy idősgondozásról. És az idén debütáló egészségbiztosítási szolgáltatás is nagyon hamar kiugróan magas részesedést ért el a kért juttatások között.

Kardos György a vállalatok előrejelzései, a hazai COVID-19 kapcsán felreppenő prognózisok és a munkavállalóknál körvonalazó igények alapján arra számít, 2021-ben nő az egészségpénztári juttatások iránti érdeklődés. Elsősorban az egészségbiztosítás és a célzott támogatásként igényelhető virtuális orvoslás lehet a jövő évi slágerszolgáltatás. 

A Patikapénztár és az Új Pillér Egészségpénztárba érkező munkáltatói tagdíj-kiegészítés vagy a célzott támogatás természetesen költhető Multi-Pay kártyával is. Az elektronikus cafeteriakártyára adható juttatást választó vállalatok is hozzájárulnak ahhoz, hogy növekedjen a lakosság előretervezési hajlandósága és megismerjék a családok a pénztárak adómegtakarítást is lehetővé tevő széles szolgáltatási portfolióját, amelyet a saját befizetéseikkel is kihasználhatnak.

Fotó: freepik.com, pexels.com


Vissza

Multi-Pay Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off