Kiváló D-vitamin-pótló ételek ősszel (2020.11.01)

Ahhoz, hogy lehetőség szerint ne kapjuk el a fertőzést, elsődleges teendőnk a higiénés és társadalmi rendszabályok betartása. Immunerősítőként a D-vitamin pótlása javasolt. Jól jöhet a cafeteriakártya egészségpénztári vagy ajándék egyenlege akár az immunerősítők, akár a fertőtlenítők vásárlásakor.

Az egyes szervek, szervrendszerek egészséges működéséhez az egész szervezet optimális körülményeinek, homeosztázisának fenntartása szükséges. Ahhoz, hogy a szervek (szív, tüdő, vese, endokrin mirigyek, máj, vérképző rendszer stb., beleértve az immunrendszert is) jól működjenek, stabil ionháztartás, enzimfunkciók, sejtanyagcsere, vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek stb. szükségesek. Ezek nélkülözhetetlenek az emberi szervezet számára. Falus András immunológus és Szűcs Gabriella belgyógyász-immunológus szakorvos úgy véli, a megfelelő összetételű, kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozással biztosítani tudjuk a nélkülözhetetlen vitaminokból és nyomelemekből a szükséges mennyiséget, ami mellett egészséges egyéneknek nincs szükségük külön pótlásukra. Ez napi három–öt étkezést jelent, melyek tartalmaznak fehérjét, szénhidrátot (elsősorban összetett szénhidrátokat, de persze a testsúlytól függően megengedettek az egyszerű szénhidrátok is), zsiradékot, zöldséget, gyümölcsöt – hangsúlyozza Falus András és Szűcs Gabriella.  A teljes cikk a Tudomány.hu-n jelent meg.

Mi mire jó?

Az A-vitamin elsősorban a látásban, a B-vitaminok a szénhidrát-anyagcserében és az idegrendszer működésében, a C-vitamin mint antioxidáns az anyagcsere-folyamatokban, a D-vitamin a csontanyagcserében, az immunrendszer működésében, az E-vitamin szintén antioxidánsként, a K-vitamin pedig a véralvadásban játszik szerepet. Az ásványi anyagok és nyomelemek (cink, vas, réz, magnézium, szelén stb.) elsősorban bizonyos enzimek működését biztosítják.

A megfelelő vitamin-, nyomelem- és ásványianyag-ellátottság mellett a szervek – így az immunrendszer is – a körülményekhez adaptálva működnek. Az egészséges immunrendszer a külső környezet kihívásának megfelelően reagál, nem javítja a válaszadást, és így nincs is szükség ún. „immunerősítés”-re.

A vitaminok közül kivétel a D-vitamin (amelyet szerteágazó funkciója alapján már inkább D-hormonnak nevezünk). Mivel az aktív D-vitamin kialakulásához a bőrben napfényre van szükség, és Magyarországon az emberek jellemzően kevés időt töltenek a napon, a D-vitamin külön pótlása javasolt azoknál, akiknél a szérumban mért szintje nem éri el a normálértéket. Ezt támasztják alá azok a kutatási eredmények is, amelyek kimutatták, hogy bizonyos immunológiai kórképek, autoimmun betegségek és daganatos betegségek kialakulása összefüggésbe hozható az elégtelen D-vitamin-szinttel.

Étkezési tippek a napsütés pótlására

Ősszel amúgy is csökken a napsütéses órák száma, a COVID-19 miatt azonban mostanában még kevesebb időt töltünk a szabadban. A Helló Vidék a RealSimple.com cikke segítségével összegyűjtöttük a D-vitaminban gazdag ételeket, élelmiszereket, amelyeket minden évszakban érdemes fogyasztania a szakértők szerint.

Zsírban gazdag halak

A halak közül legfőként a zsírosabb fajták – a lazac, a tonhal és a szardínia – tartalmaznak sok D-vitamint.  

Gombák

A gombák közül nincs rossz választás, hiszen mindegyik tele van vitaminnal. A napi D-vitamin szükségletet már 10 dkg gomba (kb. 3 db csiperke) elfogyasztásával is fedezni tudjuk. Fogyaszthatjuk akár nyersen salátában vagy olajon megpárolva köretként.

Tojás

Egy tojássárgája körülbelül 7%-át tartalmazza a napi szükséges D-vitamin-mennyiségnek, és a benne lévő zsír segíti a felszívódást is. Ajánlások szerint egy egészséges ember nyugodtan elfogyaszthat napi egy vagy két tojást anélkül, hogy aggódnia kellene a koleszterinszintje miatt.

Sajt

A legtöbb sajt magas fehérjeforrás, és emellett a kalcium- és D-vitamin tartalma is jelentős, miközben kevés bennük a só. Elsősorban a lágy sajtokban kevés a nátrium.

D-vitaminnal dúsított ételek

Olyan ételek tartoznak ide, mint a gabonafélék, a növényi tej és a joghurt. Erről persze legtöbbször a termékek csomagolása is árulkodik, éppen ezért érdemes ezeknél az ételeknél elolvasni a címkéken szereplő összetevők listáját is.

Fotó: pexels.com


Vissza

Multi-Pay Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off