Segítség a munkahelyi stressz leküzdésében! (2020.10.01)

A munkahelyi stressztől túlhajszolt, az étkezéseket elhanyagoló, rendszertelenül alvó és rendkívül keveset mozgó kollégán előbb-utóbb számos betegség tünetei jelentkeznek és a munkahelyén sem fog tudni helyt állni. Lehet, hogy életmód-váltással a fizikai és szellemi teljesítőképesség is fokozható lenne.

Magyarország az életmóddal összefüggő krónikus betegségek rangsorában a legrosszabbak közé tartozik Európában. A magyar lakosság kétharmada túlsúlyos vagy elhízott, ami azt jelenti, hogy élete során közel hat és fél millió embernek kell számolnia szívinfarktus, rosszindulatú daganat, cukorbetegség vagy akár agyvérzés kialakulásával is. Mindez elkerülhető lenne az életmód orvoslásban rejlő lehetőségek kihasználásával, amelyet akár a munkáltató is támogathat egészségpénztáron keresztül.

A vállalat számára sem mindegy, hogy a munkatársai jól érzik-e magukat a bőrükben. Ez nemcsak felelősségi kérdés, hanem a termelékenységre is kihat a dolgozó hogyléte. Az életmóddal összefüggő betegségek között szerepel például a depresszió is, amely egyre többeket érint hazánkban is. A depressziós ember pedig előbb-utóbb elveszti a magabiztosságát, a lelkesedését, kezdeményezőkészségét a munkahelyén is. Végül nehezebben tudja határidőre, megfelelő színvonalon teljesíteni a feladatait.

Az életmóddal összefüggő betegségek jellemzően apró lépésekben, mindennapi döntések mentén, hosszú idő alatt alakulnak ki, és lefolyásuk is ugyanilyen lassú, elhúzódó. Az Amerikai Életmód Orvosi Társaság számításai szerint okosabb táplálkozással, az ülő életmód és a dohányzás elhagyásával a szívbetegség és a stroke 80%-a, a kettes típusú diabétesz 80%-a és a rákos megbetegedések 40%-a megelőzhető. A probléma az, hogy az életmódbeli beavatkozások olyan viselkedés módosításokat igényelnek, amelyek kihívást jelenthetnek az egészségügyi szakemberek, a közösségek és a betegek számára is. Ezen a ponton léphet be, és forradalmasíthatja az egészségügyet az életmód orvoslás és az életmód orvos, akinek a feladata az egészséges viselkedésváltozások motiválása és szakszerű támogatása.

A Multi-Pay stratégiai partnerpénztárainak szolgáltatói között is megtalálható az életmód terápiát kínáló magánegészségügyi intézmény. „A YourPower Med életmód orvosi hálózaton belül az életmód kezelés minden esetben egy komplex egészségügyi szűréssel kezdődik, melynek segítségével átfogó képet kapunk a gyógyulni vágyók egészségi állapotáról, beleértve az örökölt adottságokat, a felvett szokásokat, a jelenleg ismert betegségeket, a laborparamétereket és az alkalmazott gyógyszereket is. Az eredmények alapján az életmód orvos elkészíti a kezelési tervet, amelynek részét képezik az életmód terápiák és szükség esetén a gyógyszeres, műtéti, avagy fizioterápiás kezelés, valamint a javasolt szűrővizsgálatok. Ez a kezelési terv az alapja a táplálkozás- és mozgásterápiának, valamint a mentálhigiénés tanácsadásnak.

Az életmód orvos irányítja a szakmai csapatot és felügyeli az egészségi állapotban bekövetkező változást. Ez a folyamat teremti meg a biztonságot a betegek számára, hiszen itt valódi orvoslásról és nem egy új divatos diétáról van szó” – összegzi az életmódorvoslás folyamatát Dvorák Márton, a YourPower Med életmód orvosi központ mozgásterapeutája és szakmai vezetője a Medicalonline cikkében.

Fotó: unsplash.com, freepik.com


Vissza

Multi-Pay® Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off