Tudnivalók hazatérőknek: tesztek, laborok, karantén (2020.09.01)

Szeptember 1-től ismét szigorított a kormány a külföldről való beutazás feltételein. A koronavirus.gov.hu-n megjelentek a részletszabályok a tesztelési tudnivalókkal. Jó helyzetben vannak most az egészségpénztári tagok, hiszen a legtöbb tesztet végző helyen lehet fizetni multipayes egészségpénztári egyenlegből.

Egész Európában érzékelhető a járvány második hulláma – írja az MTI-n megjelent közlemény – ezért döntött a kormány úgy, hogy a külföldről hazatérő magyar állampolgárok fő szabály szerint 14 napos hatósági házi karanténra számíthatnak, ez alól csak két, a beutazást követően Magyarországon készült negatív PCR-teszt esetén kaphatnak felmentést.

A szabályok értelmében a külföldről érkező magyar állampolgárok és magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagjaik személyforgalomban a Magyarországra történő belépéskor egészségügyi vizsgálaton eshetnek át, amelyet kötelesek eltűrni. Ha a vizsgálat során fertőzés gyanúja merül fel, az állampolgárnak az illetékes járványügyi hatóság – a magyarországi lakóhely/tartózkodási hely szerint illetékes járási/kerületi hivatal – által kijelölt karanténban vagy 14 napos hatósági házi karanténban kell lennie. Erről már a határátlépéskor hivatalos dokumentumot kap, a hatósági házi karantént jelző piros cédulát pedig köteles a lakás bejárati ajtajára kiragasztani, és otthonában tartózkodni – olvasható a közleményben. Hozzátették: a hatósági házi karantén betartását a rendőrség ellenőrzi személyesen, vagy az érintett hozzájárulása esetén elektronikusan.

Megúszható a szobafogság

A tájékoztatás szerint az érintettek önköltségen két alkalommal – a belépést követő öt napon belül legalább 48 óra különbséggel – elvégeztetett negatív PCR-teszt esetén felmentést kaphatnak a karantén alól. Ez esetben az érintettnek a belépés után ügyfélkapun vagy e-mailben kérelmet kell benyújtania a magyarországi lakó- vagy tartózkodási hely szerint illetékes járási hivatalhoz, Budapesten a kerületi hivatalhoz. A kérelem benyújtásának díja háromezer forint.

Az ügyfélkapus kérelmet bejelentkezés után a www.epapir.gov.hu felületen a Dokumentumok alatt lehet feltölteni. Az illetéket a Magyar Államkincstár által vezetett Eljárási illetékbevételi számlára, a 10032000-01012107 számlaszámra kell utalni. A kérelmező ezután kapja meg az engedélyt, amellyel a tesztelés idejére elhagyhatja a karantént.

Ha mindkét PCR-teszt negatív, a területileg illetékes járási vagy kerületi járványügyi hatóság határozatot ad ki a hatósági házi karantén alóli felmentésről. A karantén csak a határozat megérkezése után hagyható el.

A laborok listája, ahol a SARS-CoV-2 PCR-teszt rendelhető, a www.nnk.gov.hu honlapon található. Amennyiben nem tud egészségkártyával fizetni, kérjen az egészségpénztár – Patikapénztár vagy Új Pillér – nevére és címére (1022 Budapest, Bimbó út 18.) kiállított számlát. Ne feledje, a számlára a pénztártag nevét és kártyaszámát valamint a Pénztár adószámát is rá kell írni.

Borítókép: unsplash.com


Vissza

Multi-Pay® Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off