Iskolakezdés munkáltatói segítséggel (2020.09.01)

Itt az ősz, kinyitottak az iskolák, tehát mégsem volt túlzott optimizmus a szülőktől az iskolatáska megvásárlása. Felmérések szerint az iskolakezdés költségei idén jelentősen megnőttek a tavalyihoz képest. A tetemes kiadásokat viszont csökkenthetik a munkáltatók.

Taneszközökre és tanszerekre akkor is szükség van, ha a 2020/21-es tanévben nem lehet tudni, hogyan oszlik meg az oktatás munkarendje. Szeptember 1-én mindenesetre a megszokott módon indult az év és az ahhoz kapcsolódó családi költések. 

Gyermekenként átlagosan 33 560 forintot terveznek elkölteni a szülők a becsengetéshez kapcsolódóan – derül ki a Vatera saját felhasználói körében végzett online kérdőíves felméréséből. Ez az összeg jelentősen több, mint amibe tavaly került az évkezdés: akkor 15–25 000 Ft között mozgott a bevásárlás értéke az online piactér egy évvel ezelőtti vizsgálatából kiindulva. De nem arról van szó, hogy idén ennyivel többet vásárolnak a családok, hanem a fogyasztói árak növekedése okozza a kiadások emelkedését.  Ráadásul a vásárláskor az online vagy a hibrid oktatásra is érdemes gondolni, ami jelentősen megdobhatja a kiadásokat akár a digitális eszközök, akár az ergonomikus tanulóbútorok megvásárlása miatt.

A munkáltató többféle módon faraghat le a munkavállalója kiadásaiból. Jóllehet munkabérként adózik, mégis más a „mellékzöngéje” a multipayes iskolakezdési támogatásnak. A dolgozók megszokták és várják az őszi extrapénzt, amelyet a megváltozott cafeteriaszabályoknak köszönhetően korlátlan összegben tölthet fel a cég a munkatársak Multi-Pay kártyájára. A cég azonban dönthet úgy, hogy célzott támogatási szerződést köt a Multi-Pay stratégiai partnerével, a Patika Egészségpénztárral és egészségpénztárba fizetett célzott támogatásként biztosít beiskolázási juttatást 0%-os adózással. Bár a munkavállalónak a juttatás után adófizetési kötelezettsége lesz – az idei évre vonatkozó adóbevallásában a felhasznált összeg 87%-a után kell 26,535%-ot fizetnie a Pénztártól kapott adóigazolás alapján – ez messze kevesebb, mint a bérre rakódó járulékok.

Mire és mennyit adhat a munkáltató célzottan?

A nevelési-, tanévkezdési támogatás éves összege egy személy részére gyermekenként legfeljebb a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér lehet, ami 2020-ban 161 000 Ft. A cégek a Pénztárral kötött célzott támogatási szerződés szerint a pénztártag munkavállalóik számára biztosíthatják a juttatást. Az összegből az általános és középiskolai diákoknak tankönyvet, taneszközt, ruházatot lehet vásárolni, illetve a 25 évet nem betöltött felsőfokú tanulmányokat folytatók tandíját, kollégiumi költségeit lehet fedezni.

Szolgáltatásra jogosult a közoktatásról szóló törvényben meghatározott gyermek után családi pótlékra jogosult pénztártag, illetve a felsőoktatásban tanulók szülője. A Pénztár a munkáltatói támogatást a pénztártag saját vagy a szolgáltatásra jogosult kedvezményezett nevére és címére kiállított eredeti számla alapján fizeti ki. Szükséges még a szolgáltatásigénylő-lap, az iskolalátogatási igazolás és a Magyar Államkincstár által kiállított családi pótlékra való jogosultságról szóló igazolás másolata. 

Amennyiben érdekli a lehetőség, és szeretné csökkenteni munkatársai számára a tanévkezdéssel járó anyagi terheket, kérjen ajánlatot e-mailen a Multi-Pay stratégiai partnerétől a munkaltato@patikapenztar.hu címen.

Borítókép: pexels.com


Vissza

Multi-Pay® Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off