Két fontos pillérre épül a 2021-es költségvetés (2020.06.05.)

A gazdaságvédelem költségvetéseként aposztrofálja a kormány a jövő évre tervezett büdzsét, amely két fő alapra épül: a Gazdaságvédelmi Alap 2550 milliárd forintnak megfelelő forrást biztosít, az Egészségbiztosítási és Járvány Elleni Védekezési Alap 3000 milliárd forintból gazdálkodhat.

Varga Mihály pénzügyminiszter a jövő évi költségvetés kapcsán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában  arról beszélt, hogy a nagy bizonytalanságot jelentő járványügyi helyzetben olyan dokumentumot tudtak tervezni, amelyben szinte minden terület több forrásból gazdálkodhat, mint idén. A jövő évi költségvetés egyik fő pillére az a 3000 milliárd forintos Egészségbiztosítási és Járvány Elleni Védekezési Alap, amely forrást nyújt a fő egészségügyi kiadások biztonságos finanszírozására is. Ez tartalmazza azokat a tételeket, amelyek részben a járványügyi készültség fenntartásához szükségesek, másrészt, az alapból az egészségügyi ellátórendszerben elő lehet készíteni és el lehet indítani olyan változásokat, amelyek az egészségügyet hatékonyabbá tudják tenni. – Biztosítani kell, hogy a megkezdett, egészségügyet fejlesztő programok tovább fussanak 2021-ben is. Az Egészséges Budapest program folytatását is szeretnénk, és ugyanez igaz a kórházakra is – mondta az egészségügyi és járványügyi alapról a pénzügyminiszter szintén a Kossuth rádióban, a Vasárnapi újság című műsorban.

A 2021-es büdzsé másik fő pillére a 2550 milliárd forintos Gazdaságvédelmi Alap, amely a munkahelyek védelméhez és újrateremtéséhez gyűjti össze a forrásokat. Ez fedezetet nyújt a beruházások támogatására, közútfejlesztésre, karbantartásra vagy az innovációs támogatásokra. Tartalmazza még a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat kiadásait, munkaügyi-foglalkoztatási programokra – írja az MTI.

A két fő alap felhasználása rugalmas, a járvány miatti váratlan helyzetben biztonsággal rendelkezésre áll a megfelelő fedezet a helyzet kezelésére Varga Mihály szerint. Elmondta azt is, igyekeztek minél nagyobb tartalékkal megtervezni a 2021-es költségvetést. Abban 270 milliárd forint a központi tartalék. Ezen belül a rendkívüli kormányzati intézkedésekre 120 milliárd forint jut, a gazdaságvédelmi programok központi tartaléka szintén 120 milliárd forint, a járvány elleni védekezés központi tartaléka további 30 milliárd forint - sorolta.

Mire lesz elég az egészségre szánt pénz?

Kincses Gyula, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke szerint szűkre tervezett az egészségügyi büdzsé. Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett levelében azt írja:  „A költségvetés LXXII. EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI ÉS JÁRVÁNY ELLENI VÉDEKEZÉSI ALAP elnevezésű fejezetében a gyógyító-megelőző eljárások tervezett 9,6%-os emelése nem fedezi az egészségügy betegbiztonságot garantáló és a járványveszély miatt megnövekedett költségű működését, és nem tartalmazza az egészségügyi dolgozók pályán- és itthon tartásához szükséges bérek fedezetét.”

(Kincses Gyula gondolatait a magán- és az állami egészségügy gyógyításban betöltött szerepéről itt olvashatja stratégiai partnerünk, a Patikapénztár oldalán.)

A koronavírus nemcsak a központi költségvetésre, hanem a családi kasszákra is hatott. A váratlanul berobbant pandémia megmutatta, mekkora szükség van a lakossági megtakarításokra és az öngondoskodásra. Az egészségpénztári számlával rendelkezőknek nem a mindennapi bevételükből kellett kigazdálkodniuk a maszkok, kézfertőtlenítők árát, és az esetleges jövedelemkiesést is tudták pótolni az önsegélyező szolgáltatások kihasználásával.

Borítókép: freepik.com


Vissza

Multi-Pay® Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off