Újraéled a munkáltatói gondoskodás (2020.05.05.)

2020 első negyedévében 10%-kal nőtt a Multi-Pay egészségpénztári partnereihez érkezett célzott támogatás összege a megelőző év hasonló időszakához képest. A cégek körében egyre kedveltebb ez a juttatási forma, amely úgy tűnik, ellenáll a koronavírusnak is. A legtöbb új támogatás a januárban indult egészségbiztosítási szolgáltatásra érkezett – tudtuk meg a pénztáraktól.

Az első negyedévben – bár a világban már jelen volt a COVID-19 – a munkáltatók minden korábbinál nagyobb összeget biztosítottak munkatársaik egészségére célzott támogatás formájában a Patika-csoport pénztárain keresztül. A tavaly debütált juttatási forma felfutását a vírushelyzet sem vetette vissza. Áprilisban is megérkeztek a várt összegek, amelyeknek köszönhetően a munkavállalók változatlanul költhetnek a gyógyszertárakban, optikákban, gyógyászati segédeszköz boltokban. Egyre több cég áldoz a dolgozói egészségbiztosítására is a betegállományban töltött napok visszaszorítása és a rendszeres szűrővizsgálatok biztosítása érdekében. A családtagokra is kiterjeszthető juttatással sok száz munkavállaló biztonságérzete növekedéséhez tud hozzájárulni a Patika-csoport partnerségben az Allianz Biztosítóval és az Aegonnal.

Mindeközben folytatódik az egyéni befizetések növekedésének trendje is. Idén az első negyedévben a pénztártagok összesen közel 520 millió forinttal bővítették egészségcélú megtakarításaikat. Ez több mint 8%-os növekedés az előző év azonos időszakához képest.

A pénztári befizetések első negyedéves bővülése összhangban áll a bérek növekedésével. „Immár egy évtizede töretlen az átlagbérek emelkedése, ezen belül 2017 óta évről évre rendre kétszámjegyű béremelkedés tapasztalható. És bár hosszabb távon a bérek emelkedése továbbra is növekedő pályán mozog majd, elképzelhető, hogy a speciális munkaerőpiaci helyzetben időszakosan akár meg is állhat az órabérek átlagos szintjének növekedése” – idézte Hamrák Viktor, az Industrial Business Unit vezetőjének fizikai dolgozókra vonatkozó megállapításait a Trenkwalder személyzeti tanácsadócég közleménye.

A fehérgallérosok helyzete viszont szektoronként eltérően alakul a koronavírus hatására: míg például a turisztika és a vendéglátás területén azonnal és határozottan be kellett húzni a fékeket, a mintegy 60 ezer főt foglalkoztató szolgáltató központok (SSC-k) állományát például sokkal kevésbé érintette a pandémia Gerendy Zoltán, a BDO Magyarország ügyvezető partnere szerint. A következő időszak nagy változása, hogy míg a fluktuációt eddig a jobb munkahelyért és fizetésért változtató munkavállalók mozgása tartotta viszonylag magas szinten, jelenleg inkább a munkáltatói döntések (elbocsátások) hatása érvényesülhet.

Fotó: freepik.com


Vissza

Multi-Pay® Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off