Továbbra is segítség a célzott lakáshitel-támogatás (2020.04.06.)

A lakossági és a vállalati hitelek törlesztésének felfüggesztése ellenére az adósok dönthetnek úgy, hogy az eredeti szerződésnek megfelelően fizetni kívánják a hitelüket. Azok a munkavállalók, akik a törlesztés mellett döntenek, komoly segítséget kaphatnak ebben a munkáltatójuktól.

A sajtóban különböző számítások jelentek meg a hitelmoratórium ügyfelekre gyakorolt hatásáról. Egyesek szerint összességében nem éri meg a törlesztés felfüggesztése, mások viszont úgy kalkuláltak – a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is utóbbi állásponton van –, hogy az ügyfelek összességében jól járnak a halasztással. A most elmaradt törlesztéseket természetesen a veszélyhelyzet elmúltával meg kell fizetniük az adósoknak, az nem kerül elengedésre. Emiatt később sem nőhet a törlesztőrészletük az eredetihez képest, kitolódik viszont a futamidő (akár több hónappal, mint a moratórium ideje volt).

Az MNB is úgy kalkulál, hogy bár az adósok nem járnak rosszul a lehetőséggel, egy részük nem fog élni a moratóriummal (erről mindenkinek magának kell nyilatkoznia általában az internetes bankjában). Sok egészségpénztári tag kérdezte, hogy amennyiben a hitelfizetés mellett dönt, jogosult-e az egészségpénztári törlesztési támogatásra. Természetesen igen, és azok a munkavállalók is, akiknek a munkáltatójuk célzott támogatásként biztosítja a havi 24 150 forintot. A veszélyhelyzet idején az igényléshez és a folyósításhoz a szükséges nyomtatványokat is elfogadja az egészségpénztár e-mailen.

Az igényelhető havi támogatás a tárgyév első napján érvényes minimálbér legfeljebb 15%-a lehet, vagyis idén ez 24 150 Ft-os segítséget jelent. A támogatást a munkáltató 0%-os adózással biztosíthatja, így a kedvező köztehernek köszönhetően az önsegélyező szolgáltatásra adott célzott támogatás is hozzájárulhat a munkahelyek megőrzéséhez. Elképzelhető, hogy sokaknak most jelentős segítség – és megkönnyíti a hitel kapcsán felmerülő fizetni vagy nem fizetni dilemmát –, ha a vállalat felajánlja a törlesztőrészlet pénztáron keresztüli támogatását. A juttatással a munkavállalónak egyéb jövedelme keletkezik, amely után 27,625%-os adót kell fizetnie, de csak utólag, az idei évre vonatkozó adóbevallásával egyidejűleg.

Hogyan adhatok célzott hiteltörlesztési támogatást?

A Multi-Pay számára ebben a helyzetben a legfontosabb a partnerei, munkatársai és minden érintettjének egészsége, így olyan eljárásrendet alakítottunk ki, amelyben nincs szükség személyes kontaktusra és mindenki számára elvégezhető home officeban is. Célzott támogatást csak az egészségpénztárban tag munkavállaló számára adhat.

  1. Töltse ki a célzott támogatási szerződést.
  2. A kitöltött és aláírt szerződést e-mailen, csatolt dokumentumban küldje vissza a munkaltato@patikapenztar.hu címre.
  3. A pénztár a záradékolt szerződést szintén e-mailen küldi vissza az Ön által megadott címre.
  4. Amennyiben a célzott támogatásban részesülő dolgozó még nem tagja a pénztárnak, ITT tud belépni online.
  5. A szerződéskötést követően, az ügyintézőnktől kapott díjbekérő alapján vagy a vállalat által elkészített és a Pénztár oldalára feltöltött bevallás szerint a támogatás összegét el kell utalni a CIB Banknál vezetett (10700024-02400406-51100005) számú számlára. Megjegyzésként kérjük feltüntetni a cégnevet és adószámot, valamint, hogy „célzott támogatás”.
  6. Az internetes bevallásfeltöltő programhoz regisztrációra van szükség a Pénztár oldalán ITT.

A Pénztár a célzott szolgáltatások nyilvántartására „célzott szolgáltatási tartalék” számlát vezet a támogató számára elkülönítetten. Ezen a számlán a támogatást pénztártagonként tartjuk nyilván és a tagok által ténylegesen igénybe vett szolgáltatásokat e tartalék terhére számoljuk el. A cég által utalt összeget két munkanapon belül költhetik a munkavállalók.


Vissza

Multi-Pay® Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off