Átlagosan 38 ezer forintot költünk karácsonykor (2019.12.01)
Az MTI-nek küldött közlemény szerint az idén is a 18-69 éves lakosság nyolctizede fog ajándékot vagy ahhoz szükséges alapanyagokat vásárolni. Saját kezűleg továbbra is a magyarok ötöde tervez ajándékot készíteni. Az ajándékok beszerzésének elsődleges helyszíne idén is a pláza, ezt követik a hiper- és szupermarket.
A karácsonyi vásárlási trendekben fordulat, hogy idén körülbelül 10%-kal kevesebben terveznek webshopból vagy szaküzletből ajándékot venni, mint tavaly. A felmérés szerint a legnépszerűbb ajándék még mindig a kozmetikum, a ruha, a könyv, az élelmiszer és a játék. Ezeket akár Multi-Pay® kártyával is meg lehet vásárolni a széles elfogadói hálózat bármely üzletében országszerte.
Érdemes ellenőrizni az egyenleglekérdezés oldalon, hogy mekkora egyenleg áll rendelkezésére az egyes zsebeken. Akár az ajándékok, akár a karácsonyi menühöz szükséges alapanyagok bevásárlásában kiváló partner a Multi-Pay® kártya. Használja fel az egyenlegét, hogy ne nehezedjen akkora teher a családi büdzsére az ünnepek előtt!
Karácsonyi menü okosan
A hal kifejezetten egészséges! A halászlé klasszikusan pontyból készül, ami a könnyen emészthető fehérje mellett a benne található zsírsavak miatt is egészséges. A többszörösen telítetlen hosszú szénláncú zsírsavaknak nagy szerepük van az érfalak rugalmasságának megőrzésében. Ezek a zsírsavak segítenek megelőzni az érelmeszesedés, valamint a magas vérnyomás kialakulását.
A halak – különösen a tengeri uszonyosok – kevés koleszterint tartalmaznak, ám nagy mennyiségben található bennük a szervezet számára fontos foszfor, jód, fluor, szelén, vas, kálium és kalcium, továbbá rendkívül gazdagok A-, D-, B2-, B6-, és B12-vitaminokban, a tengeri ikrában pedig sok a C-vitamin. A halhús jelentős forrása az omega-3 zsírsavaknak, amelyekről bebizonyosodott, hogy csökkentik a szívroham kockázatát.
Vannak családok, ahol pulyka kerül a karácsonyi asztalra. A pulyka is alapvetően sovány hús, a pulykamell zsírtartalma az egyik legalacsonyabb a húsok között, miközben arányaiban a legtöbb egyszeresen vagy többszörösen telítetlen (esszenciális) zsírsavat tartalmazza. A bőrét viszont érdemes eltávolítani, ha nem szeretnénk zsírt fogyasztani.
A köretet is érdemes körültekintően kiválasztani: párolt vagy főtt – a sütéssel már sokat veszít a zöldség a tápértékéből – répával és brokkolival igazi karácsonyi színkavalkádot varázsolhatunk a tányérunkra szemben a magas szénhidrát-tartalmú rizzsel és krumplival. Ha mindenképp szeretnénk rizst is tálalni, válasszuk az egészségesebb barna rizst, akkor is, ha ennek az elkészítési ideje hosszabb, mint a fehér változaté. A barna rizst háromszoros vízben főzzük (a hagyományos rizsnél elég az egy adag rizs, két adag víz arány) körülbelül egy órán át, majd fedő alatt hagyjuk még párolódni. Megéri az időráfordítást, hisz a szervezet működése szempontjából hasznos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, és magas rosttartalmának köszönhetően az emésztési folyamatokra is jó hatással van.
Drágább ajándékokat, mint például ékszereket vagy wellness-, utazás- vagy belépőjegyeket a válaszadók kevesebb, mint ötöde tervez vásárolni – írták a Cofidis elemzői. A felmérés szerint a karácsony kapcsán felmerülő terhek a nők vállát jobban nyomják, és túlhajszoltabbnak is érzik magukat, mint a férfiak. Mégis összességében a nőkre jellemzőbb, hogy az ünnepeket örömnek és nem tehernek élik meg. De a mérleg összességében pozitív: a magyarok hattizede szereti a karácsonyt, és csak 16%-a nem.