Kezdjük az őszt immunerősítéssel (2019.10.01)

A nedvesebb, hűvösebb idő beköszöntével igen gyakorivá válnak a különböző, főleg légúti megbetegedések. Dr. Ruzsás Éva, a Doktor24 cégcsoport orvosigazgatója, foglalkozás-egészségügyi szakorvosa, belgyógyásza és kardiológusa válaszol kérdéseinkre.

Miért vagyunk hajlamosabbak ősszel és télen megbetegedni, és mit tehetünk ellene? „A szervezetünket és immunrendszerünket számos tényező gyengíti, ilyen a nem megfelelő táplálkozás, a mozgáshiány, dohányzás, stressz, fokozott alkoholfogyasztás. A hideg idő elől behúzódunk, sokkal többet tartózkodunk másokkal egy zárt légtérben. Ez sajnos kedvez a baktériumok és egyéb kórokozók terjedésének” – kezdi a szakértő.

Az immunsejteink 70%-a a beleinkben található, ezért egészségi állapotunkat nagymértékben befolyásolja a táplálkozás. „Törekedjünk a megfelelő minőségű, összetételű, változatos és mértékletes étkezésre! Fogyasszunk magas vitamin, rost- és ásványianyagtartalmú ételeket, sok friss, az évszaknak megfelelő zöldséget és gyümölcsöt. A lédús őszi gyümölcsök, mint az alma, a körte, a szilva, a szőlő, a szeder és az áfonya magas rosttartalmuknak köszönhetően javítják az emésztőrendszer működését, magas antioxidáns vegyületeiknek és vitaminjaiknak köszönhetően immunerősítőként is funkcionálnak, valamint ásványi anyagaik révén a szervezet sav-bázis egyensúlyát is fenntartják. A zöldségek hasonló élettani hatásúak, valamint alacsony a kalóriatartalmuk, így a fogyni kívánók étrendjének alapját is képezik. Kiválóan támogatják az egészséges emésztőrendszer munkáját az olyan ősszel elérhető zöldségek, mint a sütőtök, a cukkini, a paprika, a paradicsom a fejes káposzta, a karfiol, a brokkoli, a különböző hagymafélék és a hüvelyesek. Gazdagítsuk étrendünket olajos magvakkal, hüvelyesekből készült ételekkel, aszalt gyümölcsökkel!

A táplálkozás mellett rendkívül fontos az elegendő mozgás is. Heti háromszor 30 percnyi mozgással már elősegítjük immunrendszerünk optimálisabb működését. A kellemes őszi időben tett túrázás, illetve séta amellett, hogy kiváló testmozgás, csökkenti a vérnyomást, növeli a szív és-érrendszerünk egészségét, stresszcsökkentő hatású is.” – mondta Dr. Ruzsás Éva orvosigazgató.

Kutatások bizonyították, hogy azok, akik helyesen táplálkoznak és rendszeresen mozognak, 27%-kal kevesebbet hiányoznak munkahelyükről betegség okán. Hazánkban egyre több vállalat dönt úgy, hogy gyümölcsnappal, egészségesebb cateringgel, és/vagy a sportolás támogatásával segítséget nyújt dolgozóinak az egészséges életmód kialakításában, fenntartásában.

Segít a Multi-Pay® kártya

A Multi-Pay® kártya ételfogyasztási és az ajándék egyenlegéből is vásárolhatunk élelmiszert a nagyobb elfogadóhelyeken, gluténmentes termékekért pedig az egészségpénztári számláról is fizethetünk. A munkáltatói gondoskodást tükröző támogatás többek számára teszi lehetővé, hogy az ár mellett az egészség is nagyobb súllyal szerepelhessen a bevásárlási döntésekben. (ITT találja az ételfogyasztási zsebet elfogadó kereskedők országos listáját.)

Fotó: unsplash.com


Vissza

Multi-Pay® Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
 
Mg Főzi Főzelékgyár
ételfogyasztás
Budapest
Campona Bevásárlóközpont
I. emelet
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off