Multipayes iskolakezdési támogatás 0%-os vagy 38,35%-os adózással (2019.09.01)

A Multi-Pay Zrt. kimutatása szerint a korábbi években átlag 50 ezer forint iskolakezdési támogatást nyújtottak a cégek Multi-Pay® kártyán dolgozónként. Idén, a megváltozott adókörnyezetnek köszönhetően ez a béren kívüli juttatás szinte teljesen eltűnt, a legtöbb cég azonban továbbra is biztosít munkavállalóinak ilyen célú segítséget. Erre két lehetőséget kínálunk partnereinknek.

2019. január 1-től az iskolakezdési támogatást nem adhatják a munkáltatók „egyes meghatározott juttatásként”. A változás pozitívuma, hogy ezzel megszűntek a korlátozások, amelyek a támogatásra vonatkoztak. Azaz már értékhatár nélkül adható

  • nemcsak utalvány formájában, hanem pénzben vagy természetben (tankönyv, tanszer, ruházat stb.) is,
  • nemcsak a munkavállalónak, hanem bárkinek,
  • nemcsak a családok támogatásáról szóló törvény alapján családi pótlékra (nevelési ellátásra) jogosult, a köznevelésben (vagy bármely EGT-államban hasonló oktatásban) részt vevő gyermek, hanem bármilyen tanulmányokat folytató magánszemély esetében.

A változás negatívuma viszont, hogy míg tavaly a munkáltató az iskolakezdési támogatás nettó összege után 40,71% adót fizetett, idén már a bérterhekkel megegyező 78,95% adót és járulékot kell bevallania.

Ennél kedvezőbb adózású, kevés munkáltatói adminisztrációval járó, kényelmesen költhető lehetőségeket kínál a Multi-Pay Zrt. partnereinek.

Csekély értékű ajándék Multi-Pay® kártyán

2019-ben a munkáltató évente egyszer adhat csekély értékű ajándékot 14 900 forint értékben, utalvány formájában a munkavállalónak és/vagy megfelelő nyilvántartási folyamat mellett akár a házastársának is. Ebben a formában mindkét szülő jogosult lehet a támogatásra, ugyanazon gyermek(ek) után is, ha mindkét szülő munkáltatója – akár különböző, akár azonos – szeretné ezt a juttatást biztosítani – írja közleményében a MAZARS.

Csekély értékű ajándékot kizárólag készpénzre nem váltható eszközön adhatunk, amely esetében meghatározható az a termék- és/vagy szolgáltatáskör, amelyre az utalvány felhasználható. Ilyen a Multi-Pay® kártya. Az elektronikus utalvány minimális munkáltatói adminisztrációval jár, a juttatásban részesülő összes dolgozó támogatása egy összegben feltölthető, kényelmesen költhető országosan a sok ezer elfogadóhelyen, elvesztése esetén pedig pótolható.

Egészségpénztári célzott támogatás

Kifejezetten tanévkezdési juttatásként egészségpénztáron keresztül is adhat támogatást a munkáltató egészségpénztári tagsággal rendelkező munkatársainak. Az összeget az általános- és középiskolások szülei tankönyvre, taneszközre és ruhára költhetik, a 25. életévüket be nem töltött egyetemisták szülei pedig az egyetemi tandíjat, kollégiumi elhelyezést és az albérlet költségét fedezhetik belőle.

A törvény az évente adható támogatás mértékét a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér összegében maximalizálta, ami idén 149 ezer forint. Ezután a munkáltató adóterhe 0%, a felhasznált összeg után azonban a munkavállaló 27,625%-os adót fizet, de csak jövőre. Az egyéb jövedelemnek minősülő támogatást az adott évre vonatkozó adóbevallásában kell bevallani és megfizetni a következő évben, május 20-ig.

A Multi-Pay® stratégiai partnerei, a Patika-csoport egészségpénztárai tudhatják magukénak a célzott támogatásra az idei első félévben szektorszinten befolyt összeg harmadát (lásd 2. hírünk) köszönhetően az általuk kínált könnyen testre szabható, kényelmi szolgáltatásnak. A munkáltató csekély adminisztrációval, akár évente egyszeri, egyösszegű utalással biztosíthatja a juttatást minden érintett munkavállalójának, akik a rájuk eső összeget számla ellenében tudják elkölteni. A pénztár ajánlatáért kattintson IDE vagy hívja szakértőnket a +36 1 210 9770-es telefonszámon.

Fotó: freepik.com


Vissza

Multi-Pay® Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
 
Mg Főzi Főzelékgyár
ételfogyasztás
Budapest
Campona Bevásárlóközpont
I. emelet
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off