Így lehet gyermeke gondtalan iskolás (2019.09.01)

A tanévkezdés jó alkalom a gyerekszoba felújítására, a gardróbszekrény rendbetételére, amire akár a Multi-Pay® kártya bizonyos alszámláin lévő egyenleg is keretet teremt, de remek lehetőség arra is, hogy bejelentkezzünk a gyerekorvoshoz az évi rendszeres szűrővizsgálatra.

Magyarországon az iskolaorvosoknak egy vizsgálati napon körülbelül egy osztálynyi gyereket kell megvizsgálniuk, jó, ha 10-15 perc jut egy tanulóra. Ennyi idő alatt csak a legszükségesebb fizikális alapvizsgálatokra – magasság-, testsúlymérés, ortopédiai felmérés, látásellenőrzés – van idő, az egyedi problémák feltérképezésére, beszélgetésre már nincs. Ebben a modellben épp a szűrővizsgálatok lényege, a betegségek vagy az átlagostól eltérő fejlődés korai felismeréséből származó előny veszik el. A nemzetközi gyakorlatban a szülők általában évente keresik fel gyermekükkel az orvost, amit gyakran praktikusan összekapcsolnak a tanév indulásával. Súly-, magasság- és vérnyomásmérés, lúdtalpvizsgálat, testtartás-ellenőrzés, hallás és látáskontroll, a szükséges oltások ellenőrzése és mindezeknek az adatoknak a rögzítése történik a szigorú protokoll szerint zajló vizit során.

Jut idő a beszélgetésre

– A minden évben mért adatokból kirajzolódik a gyerek fejlődési görbéje, és az is látszik, ha valahol eltérés van az átlagtól. Ebben az esetben célzott vizsgálatokkal azonnal utána lehet járni, hogy mi lehet a háttérben. A praxisomban van, ahol az apuka várja a legizgatottabban az évi ellenőrzést, hogy papíron is lássa, tökéletesen fejlődik a gyermeke. De itt nincs vége a rendelőben töltött időnek. Nagyon fontos, hogy legyen időnk beszélgetni a kis paciensünkkel és a szüleikkel. Így alakul ki az orvos és a gyerek közti bizalmi viszony, ami például tinédzserkorban különösen fontos lehet és a szülő számára is megnyugtató helyzetet teremthet. Arról nem beszélve, hogy mennyi problémát fedezhetünk fel! Olyan szülő is van, aki hosszú kérdéslistával érkezik az iskolakezdési vizitre. Természetesen ezek megválaszolására is jut időnk. A személyes törődés a legnagyobb hozzáadott értéke a klinikánkon végzett munkának – mutat rá Dr. Bene Gabriella, a FirstMed klinika gyerekorvosa és hozzáteszi: – A beszélgetés során látszólag a napi rutinra – evési, alvási szokásokra, hangulatállapotra, tanulmányi eredményekre – kérdezünk rá, de valójában az adott kornak megfelelő, potenciálisan előforduló problémákat ellenőrizzük. Nem is gondolná a szülő, hogy a gyermeke életmódja, viselkedése vagy fizikai fejlődése komoly betegségek, mentális zavarok korai előhírnöke is lehet.

Mit tud meg az orvos a gyermek evési-, alvási szokásiból, mit jelezhet a vérnyomás vagy a korosztály átlagától eltérő ütemű testmagasság-növekedés?

A szakember számára még a legártatlanabbnak tűnő mondatok, jelek is sokatmondóak.

– Egy 12 éves betegem idei iskolakezdési vizitjén azt láttam, hogy sokat nőtt a tavalyi vizsgálat óta, de a gerincellenőrzés során kiderült, hogy gerincferdülése van. Szerencsére időben került szakorvoshoz, így a problémát fűzővel lehetett korrigálni. Ha csak két év múlva vettük volna észre az eltérést, esetleg komolyabb beavatkozásra lett volna szükség. Az éven belüli kiugró testsúlyváltozás is beszédes adat: ilyenkor étkezési tanáccsal segítünk, szükség esetén elküldjük a gyereket dietetikushoz vagy valamilyen rendszeres mozgásformát ajánlunk. A tinédzsereknél a hirtelen fogyás is fontos figyelmeztetés: a beszélgetés során előkerülhetnek a testképzavarra utaló jelek, az anorexiára vagy a bulimiára utaló étkezési zavarok. Ilyen beszélgetésekre az iskolaorvosnál nem biztos, hogy van lehetőség, holott ez is a prevenció része. De ha csak kétévente látom a gyereket, értékes időt veszítünk.

Iskolakezdési egészségtippek szülőknek


Fotó: freepik.com


Vissza

Multi-Pay® Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
 
Mg Főzi Főzelékgyár
ételfogyasztás
Budapest
Campona Bevásárlóközpont
I. emelet
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off