Dr. Gyulai Zoltán válaszol: Miért ártalmas a feleslegesen szedett antibiotikum? (2019.08.01)

Záros határidőn belül csökkenteni kell az antibiotikum-fogyasztást és elérni a gyógyszer minél ésszerűbb alkalmazását annak érdekében, hogy a lehetséges minimumra szorítsuk az antibiotikum-rezisztenciát. Nem is gondolnánk, mekkora egészségügyi katasztrófához vezethet, ha ez nem sikerül!

Azok a baktériumok, amelyek rezisztenssé válnak, túlélik az antibiotikum-kezelést, tovább szaporodnak és hosszabb lefolyású betegséget vagy akár halált okoznak. Az Európai Antibiotikum Nap (EAAD) alkalmából 2018 novemberében megjelent adatok szerint évente 33 ezer ember hal meg fertőzésben az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok miatt. Ráadásul a rezisztens baktériumok által okozott fertőzések gyógyítása hosszabb ideig tart, drágább antibiotikumokat igényel és a mellékhatások is súlyosabbak.

– A szervezetünkben a sejtjeink számát is meghaladja a baktériumok mennyisége, amelyek számos ponton járulnak hozzá az egészséges működéshez. Ebbe a kényes egyensúlyba minden antibiotikum belepiszkál: azokat a jó baktériumokat is elpusztítja, amelyek a kórokozók elszaporodását gátolják. Az egyre ellenállóbbakkal szemben viszont hatástalan lesz a gyógyszer, így végül a baktérium győz. Evolúciós harc zajlik a baktériumok és az antibiotikumok között, és egyelőre az előbbiek állnak nyerésre. Mivel a baktériumok száma 20–30 percenként megduplázódik, ráadásul nagyon gyorsan adják át egymásnak az információt, a feleslegesen szedett antibiotikum hatására vészes tempóban nő az antibiotikum-rezisztens törzsek száma – mutat rá Dr. Gyulai Zoltán, a Multi-Pay® kártyát is elfogadó FirstMed magánklinika belgyógyász szakorvosa.

A folyamatot jelentősen fokozza és gyorsítja az antibiotikumok túlzott és nem megfelelő alkalmazása. Sőt! Az antibiotikum súlyos allergiás reakciókat is okozhat, ahogyan ez egy 12 éves kisfiú esetében előfordult. A háziorvos megállapította a tüdőgyulladást, felírta az antibiotikumot, majd a történet kéthetes kórházi kálváriával folytatódott.

– A gyógyszer nagyon súlyos allergiás reakciót, Steven-Johnson szindrómát okozott. A fiam testének számos pontján, a nyálkahártyán hatalmas hólyagok jelentek meg. Nagyon nehezen gyógyult, két hetet töltöttünk a Heim Pál kórházban, a kezelés alatt kilenc kilót fogyott – mesél a szörnyű megpróbáltatásról az édesanya.

Szülőként gyakran elbizonytalanodunk, hogy a lázas, torkát fájlaló gyerekkel rohanjunk-e azonnal orvoshoz, és vajon jó-e ha már az első napon belevágunk az antibiotikum-kúrába.

– Nekünk, orvosoknak az sem jó, ha a beteg túl korán, és az sem, ha túl későn jön. A náthával még nincs dolgunk, a tüdőgyulladás viszont már gyógyszeres kezelést igényel. Vannak, akik tiltakoznak az antibiotikum ellen, mások kizárólag akkor távoznak elégedetten, ha azt írunk fel. Ha nincs elég idő a betegre, a betegség alapos kivizsgálására, az orvos inkább felírja a kért szert. Egy nemrég készült amerikai kutatás is ezt igazolta: inkább az idősebb és a nagyon elfoglalt orvosok adnak antibiotikumot, hogy a betegelégedettséget növeljék. Másik oldalon azonban az interneten és a közösségi médiafelületeken terjedő információáradat átalakította a betegek hozzáállását. Régen a paciensek azért keresték fel az orvost, hogy a gyógyulásukhoz szakembertől kérjenek útmutatást, de ma Dr. Google után a második szakvéleményért érkeznek, kész diagnózisokkal és kezelési tervvel. Arra kell időt szakítani, hogy elmagyarázzuk, az adott tünetre miért nem írjuk fel az antibiotikumot. A gyógyszer elmúlt közel százéves története arra is rávilágított, hogy milyen veszélyekkel jár az indokolatlan használata. Szerencsére a FirstMednél minden betegre jut legalább fél óra, ami elég idő az alapos vizsgálatra, a lehetséges kezelések megbeszélésére és az egészségtudatosság fokozására, ezért nálunk csak akkor kap a beteg antibiotikumot, ha az valóban indokolt – mondja Dr. Gyulai Zoltán.

A rezisztens kórokozók okozta fertőzések megállításáért egyénileg is sokat tehetünk megfelelő higiéniai és életmódbeli előírások betartásával, mint például szexuális együttlétek során való védekezéssel, élelmiszerek megfelelő előkészítésével és tárolásával, valamint rendszeres kézmosással. 

Amennyiben kérdése van, vagy szeretne antibiotikum-rezisztenciáról többet tudni, kérjük, vegye fel a kapcsolatot a klinikával, belgyógyászaik örömmel állnak rendelkezésére.

Fotó: pxhere.com


Vissza

Multi-Pay® Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
 
Mg Főzi Főzelékgyár
ételfogyasztás
Budapest
Campona Bevásárlóközpont
I. emelet
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off