Vissza

Munkavállalói idén is örülnek az iskolakezdési támogatásnak (2019.07.01)

A 2019-es cafeteriaszigorítások hatására az iskolakezdési támogatás idén bérként adózik, mégis számos vállalat felkínálja érintett munkavállalóinak. A juttatás plusz értékkel bír a bérhez képest: a dolgozók számára törődést, odafigyelést és támogatást jelent.

Hosszú évek óta állandó témája a júliusi Multi-Pay® hírlevélnek a kedvezményesen adható iskolakezdési támogatás, amit általában ilyenkor utaltak a cégek az arra jogosult munkavállalóiknak. Idén azonban okafogyottá vált a kérdés. Vagy mégsem?
Tény, első pillantásra a munkáltatónak semmi előnye nem származik a támogatásból, hisz az ugyanannyiba kerül számára, mint a munkabér. Alaposabban átgondolva a kérdést azonban ez nem így van. Egyrészt az alapbér emelése magával hozza a különböző jogcímen járó bérpótlékok és távolléti díjak növekedését, másrészt a dolgozók számára a pénznél többet jelentenek bizonyos jólléti juttatások. Sokan számítanak például az évek óta megszokott, a szeptemberi tanévkezdést megkönnyítő pluszpénzre is.

Ennek az elvárásnak a Multi-Pay® számos partnere idén is eleget tesz és feltölti az iskolakezdési alszámlát az érintettek számára. A szülők a juttatást – az adószabályoktól függetlenül, ahogyan eddig – kényelmesen költhetik tankönyvre, taneszközre és ruházatra a multipayes elfogadóhelyeken (országszerte közel 3000 üzletben).

2019-ben a juttatással kapcsolatosan semmilyen korábbi szigorú korlát nem köti a munkáltatók kezét, de a tetszőleges körben, tetszőleges összeggel biztosítható béren felüli juttatás legegyszerűbben továbbra is Multi-Pay® kártyán adható. A hosszú évek alatt bevált feltöltési rend sem változott: a cég egyetlen utalással befizetheti a Multi-Pay® Zrt. számára az összes dolgozóra vonatkozó összeget és feltöltheti az ehhez tartozó bevallást honlapunkon. Az iskolakezdési támogatás bérként adózik, azaz a 2019. július 1-től hatályos 17,5%-os szociális hozzájárulási adót figyelembe véve a juttatásra vonatkozó összes teher 78,95%.

Várjuk régi és új munkáltatói partnereink jelentkezését. Azok a cégek, amelyek korábban nem vagy nem multipayes egyenlegen biztosították dolgozóik számára a juttatást, idén új elektronikus utalvánnyal lephetik meg dolgozóikat. A munkavállalók a szükséges adatok beérkezését követően, egy héten belül kézhez kaphatják speciális multipayes iskolakezdési kártyájukat.

Megtartani vagy megszerezni?

Manapság egyik sem könnyű cégvezetői feladat. A cégek szinte valamennyi ágazatban küzdenek a munkaerőhiánnyal és a magas fluktuációval. Az egyik nagy kérdés, hogyan tehetünk szert elkötelezett munkatársakra. Az elköteleződés gyakorlatilag az összes ismert teljesítmény mutatóval korrelál, a munkahelyi hiányzásoktól kezdve a selejtes termékek számán át az ügyfélértékelésekig. 2014-ben a Towers Watson kutatói bevezették a fenntartható elköteleződés fogalmát, ami akkor valósul meg, ha a dolgozó

  • hajlandó extra erőfeszítést tenni a szervezet céljai iránt,
  • érzi a szervezet támogatását,
  • energetizált, megvalósul az egyéni jóllét érzése.

A kutatás szerint a munkavállalók elköteleződését nem a tradicionális jutalmazásközpontú elemek erősítik leginkább, hanem azok, amelyek a cégkultúrára és a kapcsolati elemekre vonatkoznak. A korábban megszokott extrajuttatások, mint például az iskolakezdési támogatás vagy a dolgozók egészségére való odafigyelés is ilyen lehet, ha azok az adókörnyezettől függetlenül a cégkultúra részévé válnak.

Multi-Pay® Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
 
Mg Főzi Főzelékgyár
ételfogyasztás
Budapest
Campona Bevásárlóközpont
I. emelet
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off