A kávé lehet az elhízás elleni harc kulcsa (2019.07.01)

A Nottinghami Egyetem tudósai felfedezték, hogy a kávé képes stimulálni az energiaégetésben szerepet játszó barna zsírszövetet, ami kulcsfontosságú lehet az elhízás és a cukorbetegség elleni harcban.

A barnazsírszövet egyike az emberekben és az állatokban található zsírszövetek két típusának. Korábban úgy tartották, hogy létezése csak a csecsemők és a téli álmot alvó állatok tulajdonsága, néhány éve fedezték fel, hogy a felnőtteknek is vannak barna zsírszöveteik. Fő funkciója a test hőtermelése energiaégetés által, szemben a fehér zsírszövettel, amely raktározza a fölösleges kalóriát.

Az alacsony testtömegű (BMI) embereknek ezért jóval több barna zsírszövetük van. „A szervezetben a barna zsírszövet másként működik, mint a másik zsírszövet. Előbbi a cukor és zsír égetésével hőt termel, gyakran válaszként a hidegre. Ha növeljük aktivitását, javul a vércukor- és a vérzsírszint is, és ha extra kalóriát égetünk, az segít a fogyásban. Eddig senki nem talált azonban elfogadható módot arra, hogy stimuláljuk a barna zsírszövet aktivitását az emberekben” – idézte Michael Symonds professzort, a tanulmány társszerzőjét a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.

A mostani az első emberekkel végzett tanulmány, amely megmutatta, hogy egy csésze kávénak lehet közvetlen hatása a barna zsírszövet funkcióira. A felfedezésnek komoly társadalmi hatása lehet, hiszen az elhízás egyre komolyabb globális egészségi probléma és növekszik a cukorbetegek száma is. A barna zsírszövet stimulálása része lehet a probléma megoldásának.

A kutatócsoport őssejt-kísérletekben tanulmányozta először a kávé hatását a barna zsírszövetre. Amikor megtalálták a megfelelő dózist, bevontak embereket, hogy lássák, hasonló eredményt kapnak-e. Az általuk kidolgozott hőtérkép-technológiát alkalmazva derítették fel a test barna zsírszövetállományát. „Korábbi kutatásainkból tudtuk, hogy a barna zsírszövet főként a nyaktáji részeken található, ezért meg tudtuk vizsgálni, hogy ha valaki elfogyasztott egy kávét, forróbb lett-e a barnazsírszövete” – magyarázta Symonds. Az eredmény pozitív volt. A kutatóknak most azt kell kideríteniük, hogy a kávéban lévő koffein vagy másik összetevő segíti-e a barnazsírszövet aktivizálódását. „Jelenleg koffein táplálékkiegészítőket vizsgálunk, hogy teszteljük van-e hasonló hatásuk” – közölte a professzor, aki szerint, ha kiderül, hogy melyik összetevő a felelős ezért, azt testsúlykontrolláló vagy glükózszabályozó program részeként lehet majd használni.


Vissza

Multi-Pay® Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
 
Mg Főzi Főzelékgyár
ételfogyasztás
Budapest
Campona Bevásárlóközpont
I. emelet
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off