A kávé lehet az elhízás elleni harc kulcsa (2019.07.01)
A Nottinghami Egyetem tudósai felfedezték, hogy a kávé képes stimulálni az energiaégetésben szerepet játszó barna zsírszövetet, ami kulcsfontosságú lehet az elhízás és a cukorbetegség elleni harcban.
A barnazsírszövet egyike az emberekben és az állatokban található zsírszövetek két típusának. Korábban úgy tartották, hogy létezése csak a csecsemők és a téli álmot alvó állatok tulajdonsága, néhány éve fedezték fel, hogy a felnőtteknek is vannak barna zsírszöveteik. Fő funkciója a test hőtermelése energiaégetés által, szemben a fehér zsírszövettel, amely raktározza a fölösleges kalóriát.
Az alacsony testtömegű (BMI) embereknek ezért jóval több barna zsírszövetük van. „A szervezetben a barna zsírszövet másként működik, mint a másik zsírszövet. Előbbi a cukor és zsír égetésével hőt termel, gyakran válaszként a hidegre. Ha növeljük aktivitását, javul a vércukor- és a vérzsírszint is, és ha extra kalóriát égetünk, az segít a fogyásban. Eddig senki nem talált azonban elfogadható módot arra, hogy stimuláljuk a barna zsírszövet aktivitását az emberekben” – idézte Michael Symonds professzort, a tanulmány társszerzőjét a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál.
A mostani az első emberekkel végzett tanulmány, amely megmutatta, hogy egy csésze kávénak lehet közvetlen hatása a barna zsírszövet funkcióira. A felfedezésnek komoly társadalmi hatása lehet, hiszen az elhízás egyre komolyabb globális egészségi probléma és növekszik a cukorbetegek száma is. A barna zsírszövet stimulálása része lehet a probléma megoldásának.
A kutatócsoport őssejt-kísérletekben tanulmányozta először a kávé hatását a barna zsírszövetre. Amikor megtalálták a megfelelő dózist, bevontak embereket, hogy lássák, hasonló eredményt kapnak-e. Az általuk kidolgozott hőtérkép-technológiát alkalmazva derítették fel a test barna zsírszövetállományát. „Korábbi kutatásainkból tudtuk, hogy a barna zsírszövet főként a nyaktáji részeken található, ezért meg tudtuk vizsgálni, hogy ha valaki elfogyasztott egy kávét, forróbb lett-e a barnazsírszövete” – magyarázta Symonds. Az eredmény pozitív volt. A kutatóknak most azt kell kideríteniük, hogy a kávéban lévő koffein vagy másik összetevő segíti-e a barnazsírszövet aktivizálódását. „Jelenleg koffein táplálékkiegészítőket vizsgálunk, hogy teszteljük van-e hasonló hatásuk” – közölte a professzor, aki szerint, ha kiderül, hogy melyik összetevő a felelős ezért, azt testsúlykontrolláló vagy glükózszabályozó program részeként lehet majd használni.