Diák-munkavállalókkal fokozható a munkaerő-piaci rugalmasság (2019.05.01)

A vállalati munkaerőigények hatékonyabb kielégítése érdekében átképzésekre, és további elhelyezkedést ösztönző intézkedésekre van szükség – hangzott el a JVSZ, és együttműködő partnereként a Svájci-Magyar Kereskedelmi Kamara által szervezett szakmai konferencián.

A történelemben nem egyedülálló a napjainkat jellemző munkaerőhiány, de stratégiailag mégis átgondolásra szoruló területről van szó – emelte ki a konferencián a Pénzügyminisztérium képviselője. A munkaerőpiac rugalmasságát növelik a területi mobilitást ösztönző intézkedések: a munkásszállások bővítése, az egyszerűsített foglalkoztatás lehetősége, a munkajogi szabályozás egyszerűsítése, a munkaközvetítés hatékonyságának javítása és a diák-munkavállalók számának növelése.

A diákok foglalkoztatása új kihívásokat is jelent a munkáltatók számára. Például kedvezményes étkezést vagy az étkezés költségeihez természetbeni hozzájárulást kell biztosítani. Ez összegkorlát nélkül adómenetes juttatásként adható, de csak a NAV által elfogadott módon. Mivel a jogalkotó célja, hogy a juttatást valóban étkeztetésre fordítsák a tanulók, sem készpénzben, sem más szabadon felhasználható formában nem lehet azt nyújtani.

Felborult a munkaerőpiac, vagy mostantól ez az új norma?

A konferencián kerekasztal beszélgetés keretében nagyvállalati vezetők és HR-tanácsadók vitatták meg a munkaerőhiány problémáját, megállapítva, hogy egyáltalán nem magyar sajátosságról, sokkal inkább regionális, sőt globális jelenségről van szó. A helyzet elemzését már az óvodánál kell kezdeni, ahol a szocializáció megkezdődik, de az oktatás egésze átalakításra szorul a résztvevők szerint.

Kihangsúlyozták, hogy a cégkultúra, a vezetési kultúra fontos munkaerő-megtartó tényező, amiben a multik élen járnak, és amit a hazai kkv-k is átvehetnének. Érdemes minden egyes forintot inkább olyan célokra költeni, aminek a legnagyobb a munkaerő-megtartó ereje.


Vissza

Multi-Pay® Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
 
Mg Főzi Főzelékgyár
ételfogyasztás
Budapest
Campona Bevásárlóközpont
I. emelet
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off