Nyelvünk nemcsak ízeket érzékel, hanem szagokat is – derítették ki amerikai kutatók, akik úgy vélik, hogy felfedezésük révén csökkenteni lehetne a cukorbevitelt és fel lehetne venni a harcot az elhízással úgy, hogy édes szagokkal gazdagítjuk az ételeket.
A nyelvről régóta köztudott, hogy öt alapízt – édes, savanyú, sós, keserű és umami (a fehérje íze) – érzékel az ízlelőbimbókban lévő receptorsejtek által. A philadelphiai Monell Kémiai Érzékelő Központ kutatóinak a Chemical Senses című folyóiratban közzétett tanulmánya szerint a nyelvben az eddig feltételezettnél több olyan izom van, amely az íz megállapításához szükséges, és a receptorsejtekben léteznek szagot érzékelő fehérjék is. A felfedezés új megvilágításba helyezi az ízérzékelést és megkérdőjelezi azt az eddigi nézetet, hogy az étel ízét és illatát különállóan érzékeljük a szájban és az orrban, és az csak az agyban kapcsolódik össze.
Mehmet Hakan Ozdener, a központ kutatója, a tanulmány vezetője szerint felfedezésük megnyitja a lehetőséget az előtt, hogy a szagokat felhasználva egészségesebb táplálkozásra vegyék rá az embereket. Például úgy, hogy nagyon kis koncentrációban olyan szagot adunk az ételhez, amelytől úgy érezzük, hogy az a valósnál édesebb. Ezáltal kevesebb cukrot fogyasztunk és felvehetjük a harcot az elhízással. „Ez egy páratlan lehetőség” – véli a kutató.
Ozdener és munkatársai bizonyítékot találtak arra, hogy az ízérzékelő sejtekben lehetnek mind illat-, mind ízérzékelő receptorok, amelyek kölcsönhatásba lépnek a hasonló molekulákkal. Az azonban még nem világos, hogy az íz- és illatérzékelő receptorokból érkező ingerületek közvetlenül az agyba jutnak-e, vagy az információ először egyesül a szájban – magyarázta Ozdener.