Az átlagos bruttó juttatási keret 2019-ben a tavalyi értéknél 4%-kal alacsonyabb, 375 000 forintra tehető. A csökkenés főképp annak tudható be, hogy néhány munkáltató megszüntette az eddig ilyen formában kínált juttatási csomagját. Ennek ellenére a cafeteria rendszere él és virul hazánkban – derül ki egy friss kutatásból.
Szűts Ildikó, az Országos Humánmenedzsment Egyesület (OHE) elnöke szerint az elmúlt évek szabályozási változásai a készpénz irányában történő gondolkodást erősítették, ezért önmagában az idei változások túl nagy meglepetést nem okoztak. Másrészt az is jól látszik, hogy a béren kívüli juttatások terén az egyedi, személyre szabott megoldások jelentik a jelent és a jövőt. Ennek ellenére évről évre csökken a munkavállalói preferenciák mérése: a munkáltatók kevesebb, mint 40%-a rendelkezik e tekintetben releváns adattal. Továbbra is az látszik, hogy a juttatási policy szélesebb értelmezése, annak a felelős, gondoskodó munkáltatói gyakorlat részeként történő alkalmazása tudatosabb tervezést igényelne, hiszen nagy tartalékok vannak abban, hogy a cafeteria és a béren kívüli juttatások adott vállalati megoldásai miként járulhatnak hozzá a munkavállalói élmény növeléséhez.
A Szent István Egyetem (SZIE) Menedzsment és HR Kutató Központja kutatóinak a Cafeteria TREND Magazin, az OHE, a Humán Szakemberek Országos Szövetsége és a BKIK támogatásával elkészített felmérés rámutat, a juttatásokat terhelő közterhek növekedése, valamint a rugalmas juttatások szinte valamennyi elemének kivezetése ellenére a cafeteria rendszere él és virul hazánkban. Ennek kapcsán Szűts Ildikó elmondta: önmagában nem az adóterhek döntik el a juttatások alkalmazott megoldásait, hanem sokkal inkább az a HR és vállalati policy, amit a cég a munkaerő megnyerése és megtartása érdekében követ. Továbbra is pozitív tendencia, hogy az öngondoskodás jegyében a nyugdíj és egészség iránti munkavállalói tudatosság erősödik.
Juttatási rangsor 2019-ben
Széchenyi Pihenő Kártya
Jövedelemként adózó pénzkifizetés
Egészségpénztári hozzájárulás
Kulturális belépő
Önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás
Óvoda/bölcsőde térítése
Sportrendezvényre szóló belépő
A választható juttatások kínálati elemeinél jól látszik a jogszabály-változás hatása. A válaszadók 90 százaléka kínálja cafeteria rendszerében a SZÉP Kártya juttatást. Míg tavaly a kedvező adózású készpénz került a lista második helyére, addig 2019-ben a bérként adózó pénzkifizetés – mint választható elem – követi a SZÉP Kártya juttatást. Ezt követően az adómentes elemek mellett a jövedelemként adózó önkéntes pénztári hozzájárulás is előkelő helyre került a kínálati listán.
Csökkentek a juttatási csomagok
A SZIE kutatását vezető Dr. Poór József egyetemi tanár rámutatott: a felmérés adatai továbbra is alátámasztják azt a tényt, miszerint a juttatások elterjedtsége szoros összefüggésben van a szervezeti nagysággal. A válaszadók közül az 1000 fő fölötti szervezeteknél 89%-ban vannak juttatások. A 10 fő alatti vállalkozásoknál jóval kevesebb ez az arány, mindössze 58%. A csak cafeteriarendszerben működő jutattásokat nyújtó intézmények, illetve szervezetek eloszlása változó. A 10 fő alatti vállalkozások 13%-a biztosít csak cafeteriat. A 10 fő fölötti szervezetek esetén a csak cafeteriát biztosító szervezetek száma egyre magasabb, 1000 fő fölött az intézmények 34%-a biztosít csak cafeteriaalapú juttatásokat.
„A válaszadóknál a tavalyi évhez képest jelentősen nőtt azoknak a száma, akik nem adnak vagy 100 ezer forint alatt biztosítanak cafeteria keretet. Míg tavaly 2% nyilatkozott így, addig 2019-re a válaszadók 7%-a nyújt ilyen alacsonyabb mértékű juttatási csomagot. Emellett 14%-ról 12%-ra csökkent azoknak az aránya, akik évi 500 ezer forintnál magasabb juttatási csomagot biztosítanak. Az átlagos bruttó juttatási keret 2019-ben a tavalyi értéknél 4%-kal alacsonyabb, 375 000 forintra tehető. A csökkenés főképp annak tudható be, hogy néhány munkáltató megszüntette az eddig ilyen formában kínált juttatási csomagját” –összegezte Fata László, a Cafeteria TREND Magazin szakértője.