Készüljünk fel az allergiaszezonra Multi-Pay® kártyával! (2019.03.01)

Az allergiásoknak még a pollenszezon előtt érdemes elkezdeniük szedni a gyógyszereket, mert úgy 90 százalékban tünetmentesek lesznek vagy csak enyhe tünetek jelentkeznek – mondta Nékám Kristóf allergológus. Multipayes egészségpénztári számláról fizethetünk az allergiagyógyszerekért vagy az allergiavizsgálatért is. Utóbbit is pollenszezonon kívül kell elvégezni.

Évek óta tartó tendencia az évszakok eltolódása, összeolvadása. Amikor a tél kitolódik, azok a fák – például a mogyoró és az éger –, amelyeknek januárban és februárban kellene virágozniuk, csak márciusban kezdenek allergéneket szórni a levegőbe. Ennek köszönhető, hogy az allergiában szenvedők márciusban magasabb pollenkoncentrációval találkoznak, és a botanikai rokonság következtében fennálló keresztreakciók miatt még erősebb tüneteket produkálnak.

Társadalmi szinten is nagy előrelépést jelentene, ha elkészülne az országos allergiarizikó-térkép, mert annak segítségével hatékonyabban lehetne szervezni az ellátást és a pollencsökkentést – közölte Nékám Kristóf allergológus az M1 csatornán.

Az allergia ellen a multipayes egészségkártya is segít felvenni a harcot

A Patika-csoport szerződéses partnerei között számtalan allergológiai kezelést nyújtó szolgáltató található, amelyek közül többen kedvezményt is nyújtanak a Patika-csoport pénztártagjai számára. A magánegészségügyi szolgáltatóknál többféle allergiavizsgálat közül választhatunk, többek között igénybe vehetjük például a legmodernebb komponens alapú diagnosztikát is, amely számtalan kérdésre az eddigieknél pontosabb választ ad, így pedig lehetővé válik az egyénre szabott kezelés. Ha mindezért egészségpénztári számláról fizetünk, az egyéni befizetéseket ösztönző szja-jóváírás 20%-ot térít – éves szinten összesen akár 150 ezer forintot – a kezelés árából. Az allergia elleni gyógyszerek is elszámolhatók az egészségpénztári egyenlegből, illetve az OÉTI-számmal rendelkező étrendkiegészítők és az OGYÉI-számmal ellátott vitaminok is.

A Multi-Pay® kártya egyéb alszámlájára korábban feltöltött pénzek is jól jöhetnek allergiaszezonban. Függetlenül attól, hogy 2019-ben a munkáltató biztosítja vagy sem az adott célú juttatást – például ajándék, tisztítószerek, vitaminok, műszaki cikk, stb… – a kártyán lévő egyenlegek korlátlanul költhetők az elfogadóhelyeken. Az egyetlen feltétel a kártya érvényessége (a kibocsátástól számított négy év).

Mit tegyek, ha lejárt a kártyám?

Multipayes tanácsok allergiásoknak

 • Mielőbb keressék fel kezelőorvosukat! Lehetőség szerint még az allergiás tünetek megjelenése előtt kezdjék el a gyógyszerszedést!
 • Ismerjék fel a parlagfüvet! Kerüljék a parlagfüves területeket!
 • Kövessék a pollenkoncentráció-előrejelzést!
 • Ha magas a pollenterhelés, minél kevesebb időt töltsenek a szabadban. Lehetőség szerint kora reggel (6–8 óra között) és este 6 után menjenek ki a szabadba!
 • Kora reggel vagy késő délután, éjszaka szellőztessék a lakást!
 • Gyakran porszívózzanak a lakásban, a port nedves ruhával töröljék le!
 • A légtisztító berendezések csökkenthetik a pollenkoncentrációt.
 • Az utcai cipőt naponta töröljék le nedves ruhával!
 • A ruhákat ne a szabadban szárítsák!
 • Gyakran váltsanak ágyneműt, főleg párnahuzatot!
 • Minden este mossanak hajat, mert rátapadnak a pollenszemek!
 • Autóban utazva ne húzzák le az ablakot, kapcsolják be a szellőztetőt! Olyan légszűrőt használjanak, mely kiszűri a pollenszemeket is! Nyáron többször kell cserélni a szűrőbetétet.
 • Maszk viselésével jelentősen csökkenthető a belélegzett pollen mennyisége.
 • Hosszabb esőzések után csökken a pollenszint. Használják ki a lehetőséget szellőztetésre, sétára!
 • Jelentsék be a parlagfüves területeket, hogy lekaszálják.
 • Fűnyírás, kaszálás, aratás során sok pollen jut a levegőbe. Ne tartózkodjanak ilyenkor a közelben!

Fotó: pexels.com


Vissza

Multi-Pay® Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
 
Mg Főzi Főzelékgyár
ételfogyasztás
Budapest
Campona Bevásárlóközpont
I. emelet
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off