A szakszervezeti konföderációk nem engednék el a béren kívüli juttatásokat (2018.10.01)

A szakszervezeti konföderációk kétoldalú egyeztetéseket kezdeményeztek a munkáltatói szervezetekkel közös álláspont kialakítása és érvényesítése érdekében. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma – a VKF-ben a Munkástanácsok Országos Szövetsége, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája vesz részt – és az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács – az OKÉT tömöríti az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülést, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumát és a Hetedik Szövetséget – közös közleményt adott ki, amelyben határozottan kiállnak a béren kívüli juttatások megőrzése mellett.

Úgy vélik, a béren kívüli juttatások kiemelten fontos gazdaság- és társadalompolitikai célok megvalósulását segítik, így a munkaerő mobilitását, a családok támogatását, illetve az öngondoskodás különböző formáit. Ezek megszüntetése a munkaerő megtartása, az élet- és munkakörülmények javítása, az egészségmegőrzés és a hosszú távú öngondoskodás ellen hat. Szeretnék, ha a VKF Monitoring Bizottsága, valamint az OKÉT az őszi nemzeti szintű bértárgyalásokon a béren kívüli juttatások kérdését is tárgyalná, és javasolják, hogy egy újabb, több évre szóló bérekről és jövedelmekről szóló megállapodás részeként rögzítsék az új kondíciók szerint a kormány, a munkáltatók és a szakszervezetek között létrejövő megállapodást.

A szakszervezeti csoportok több alkalommal is egységesen hívták fel a kormányzat és a közvélemény figyelmét a 2019. évi központi költségvetési törvény, valamint az adótörvényeknek a munkavállalókra nézve szerintük hátrányos módosítására. A konföderációk egyetértenek abban, hogy a béren kívüli juttatások rendszerét szűkítő elfogadott törvények jelentős érdeksérelemmel és nettó jövedelemcsökkenéssel járnak a munkavállalók számára, a hatéves bérmegállapodás által elért eredményeket gyengítik, ugyanakkor a központi költségvetésben számottevő bevételt nem eredményeznek.


Vissza

Multi-Pay® Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
 
Mg Főzi Főzelékgyár
ételfogyasztás
Budapest
Campona Bevásárlóközpont
I. emelet
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off