Élet a béren kívül (2018.10.01)

Hegedüs Sándor, az RSM Hungary Zrt. adóüzletágának vezetője beszélt a jövő évi juttatási lehetőségekről a Napi.hu HR-vezetők Országos Konferenciáján. A béren kívüli csomagok továbbra is a bérnél kedvezőbb áron adhatók, de lényegesen szűkül a juttatási kör. 2019-ben a munkáltatóknak érdemes az adóelőny mellett más szempontokat mérlegelniük a kosarak kialakításakor.

A béreket és a juttatási lehetőségeket egymás mellett érdemes vizsgálni figyelembe véve, hogy a munkavállaló érdeke, hogy a munkáltató minél inkább elismerje a teljesítményét és ez a nap végén a hazavitt jövedelmében is megmutatkozzon, míg a vállalat sikerének egyik záloga, hogy adott feladatra a legjobb embereket tudja alkalmazni alacsony fluktuáció mellett, költséghatékonyan.

Jelen pillanatban – a 2017-es adatok alapján – a hazai átlagos óránként munkaerő-költség – az összes bértömeget vizsgálva - messze az uniós átlag alatt van: az EU 28 tagállamával összehasonlítva Magyarországnál csak Bulgárinában, Romániában, Lettországban és Litvániában keresnek kevesebbet a munkavállalók – mutatott rá a Napi.hu konferenciáján tartott előadásában Hegedüs Sándor. Jóllehet, a munkát terhelő adók kulcsa 2016 óta radikálisan csökkent, mégis csak 2018-ban jutottunk el oda, hogy az adóék – a nettó kereset és a teljes bérköltség aránya – elérte Németország szintjét az átlagbérnél. Igaz, a magasabb bérkategóriában ez a versenyhátrány más ütemben módosult, és néhány kedvezmény – például a családi kedvezmény – is nehezen számszerűsíthető a statisztikában, hiszen azzal nem mindenki tud élni – tette hozzá a szakértő.

Mindezeket figyelembe véve kijelenthető, hogy a béren kívüli juttatások és az egyes meghatározott juttatások biztosítása minden esetben alacsonyabb ráfordítással jár a munkáltatók számára, mintha ugyanazt a nettó összeget bér formájában biztosítanák dolgozóiknak. A megállapítás igaz volt 2016-ban és igaz lesz 2019-ben is.

Így alakul az egyes juttatások adó-és járulékterhelése abban az esetben, ha a munkáltató nettó 100 egységet szeretne juttatni a munkavállalóinak:
  Bérként Béren kívüli juttatásként Egyes meghatározott juttatásként (ide tartozik az egészségpénztári juttatás, 2019-ben pedig a célzott szolgáltatásként biztosított egészségpénztári juttatás – a szerk.) Adómentes juttatásként
Összes munkáltatói ráfordítás 2016 193,23 134,51 149,98 100
Összes munkáltatói ráfordítás 2017 185,71 134,22 143,66 100
Összes munkáltatói ráfordítás 2018 181,95 134,22 140,71 100
Összes munkáltatói ráfordítás 2019 181,95 134,50 140,71 100
Forrás: RSM/Hegedüs Sándor

A juttatások adóelőnye, ahogy az eddigi években, jövőre is megmarad, de a csomagokat újra kell gondolni – hangsúlyozta Hegedüs Sándor, aki szerint a bevezetését és fenntartását már nem feltétlenül a rendszer adóelőnye fogja meghatározni.

Ami volt, és ami lesz


Hegedüs Sándor kiemelte: a célzott szolgáltatás az egyedüli olyan juttatás jövőre, amelynek nincs felső korlátja. Speciális szerződésre van szükség hozzá, amely meghatározza, hogy adott pénztárból milyen összeg terhére milyen szolgáltatásokat vehetnek igénybe a pénztártag munkavállalók. Ez a szerződés fogja tartalmazni a juttatás adminisztrációs hátterét – a nyújtás módját, rendjét, határidejét – is. Ebben az esetben a munkáltató nem a munkavállalója egyéni számlájára fizet be, hanem egy kollektív számlára, amelyben az adott kosarat választó munkavállalók vannak benne. Ezeket a kosarakat a munkáltató állítja össze a pénztár által kínált szolgáltatásokból, és teszi elérhetővé minden munkavállalója számára. A dolgozók adott élethelyzetük alapján tudnak választani.

Az önsegélyező juttatások közül Hegedüs szerint az iskolakezdéshez, taníttatás költségeihez való hozzájárulás lehet az egyik sokak által keresett elem. Ez évente a minimálbér összegéig nyújtható – idén 138 ezer forint, jövőre meg nem erősített sajtóhírek szerint 150 ezer forintra nő –, amely összegből nemcsak tolltartót és füzeteket lehet venni, hanem ruházati cikkeket is, vagy kollégiumi díjra is fordítható. Szintén sokak által választott elem lehet az eddig is népszerű gyógyszer- és gyógyászati segédeszközre fordítható keret. A 2019-es adócsomag megszünteti az idén kamatmentesen adható lakáshitel-törlesztési juttatást is, amit jövőre szintén ebben a juttatási formában támogat a munkáltató havonta a minimálbér 15%-áig (jelenleg 20 700 forint, jövőre akár 22 500 is lehet). A magánegészségügyi szolgáltatásokat is lehet innen támogatni, ami szintén sokak számára lehet érdekes.

Célzott szolgáltatásként nyújtható támogatások köre az egyes pénztártípusok szerint


Konklúzió

A juttatási formák kialakítása egyre inkább személyre szabottá válik, és a hatékonyságuk kulcsa az lesz, hogy a munkavállalónak van-e szüksége adott juttatásra. A munkáltatók számára lényeges kérdéssé válik Hegedüs Sándor szerint, hogy hogyan tudják majd értékben egymás mellé helyezni a mindinkább személyre szabott csomagokat. Már ez is jelzi, hogy a rendszer kidolgozása sokkal nehezebb és bonyolultabb lesz, több adminisztrációval fog járni.

– A munkáltatónak alapvetően azt kell eldöntenie, hogy egyrészt szeretné-e kihasználni a maradék elemekben rejlő adóelőnyt, másrészt, hogy célja-e továbbra is a munkavállalói elégedettség fokozása, a lojalitás fenntartása, a hatékonyság, motiváció ösztönzése. Ha igen, akkor ezeket a szempontokat figyelembe véve érdemes kialakítani a csomagokat, amelyek sokkal szerteágazóbbak lehetnek, mint eddig. Sok ügyfelünknél már elkezdődött a munkavállalói igények felmérése – mutatott rá Hegedüs Sándor.

És akkor most vajon mi legyen az eddigi cafeteriával? A rendszer fenntartása mellett szóló egyik legfontosabb érv, hogy így megtartható a vállalat által preferált cél, például a munkavállalók egészségmegőrzése, a lakhatásának támogatása, a gyerekvállalás segítése. Az sem mellékes, hogy egy okosan kialakított juttatási rendszer eddig is, és a jövőben is fontos eleme lehet a vállalati márkának, amely segítségével célzottan tudjuk vonzani a számunkra fontos munkavállalói réteget.

És mi szól ellene? Általában minden munkavállaló számára az első és legfontosabb, hogy mennyi pénzt vihet haza és költhet szabadon. És a mérlegnek ebben a serpenyőjében van az adminisztráció is, ami jövőre sem lesz kevesebb, sőt! Ennek csökkentésére viszont számtalan eszköz áll rendelkezésre a multipaynél, amelyet felajánlunk minden munkáltatói partnerünk számára.

Egyéb kedvező adózású lehetőségek


Fotó: flickr.com


Vissza

Multi-Pay® Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
 
Mg Főzi Főzelékgyár
ételfogyasztás
Budapest
Campona Bevásárlóközpont
I. emelet
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off