Gazdasági kérdés az egészség (2018.10.01)

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint az egészségben leélt életszakasz meghosszabbítása a gazdaságnak és az embereknek ugyanúgy érdeke, ezért támogatni kell az életkornak megfelelő szűrővizsgálatokat, a munkahelyi és a tömegsportot, támogatásokkal kell ösztönözni a befizetéseket az egészségpénztárakba. Mivel az emberi erőforrások állapota hat a gazdaságra, az MNB versenyképességi kérdésnek tekinti az oktatás és az egészségügy helyzetét – idézte az MTI Baksay Gergelyt, az MNB Költségvetési és Versenyképességi Elemzések Igazgatóságának vezetőjét.

Baksay Gergely megjegyezte, hogy Magyarországon kétszer annyi munkanap marad ki betegség miatt, mint Ausztriában, az egészségben leélt életszakasz pedig nemcsak a nyugati államok, hanem Csehország vagy Lengyelország átlagához képest is rövidebb. Kiemelte, hogy az állami ösztönzők mellett hatalmas az egyén felelőssége is az egészsége megőrzésében.

A jegybank folytatja a versenyképességi észrevételek kidolgozását, javaslatait pedig eljuttatja a döntéshozókhoz – mondta az MNB-igazgatóság vezetője.

Windisch László, az MNB alelnöke az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ) konferenciáján elmondta: a pénztáraknak fontos szerepük van az öngondoskodás fokozásában. Kedvező tendencia, hogy mára szektorszinten 40%-ra csökkent a nemfizető tagok aránya. Az újabb tagok megszólítása mellett fontos lenne őket is aktivizálni, hiszen az egészségpénztáron keresztül kedvező feltételekkel lehet igénybe venni például a magánegészségügyi szolgáltatásokat.

Az utóbbi évben markánsan nőtt az egyéni szerepvállalás: 2017 első félévéhez képest idén az első 6 hónapban 8,3%-kal nőtt a tagi befizetések aránya. „Eljött az ideje az egyéni szerepvállalás előtérbe kerülésének” mondta az MNB alelnöke, de persze a munkáltatói szerepvállalás is fontos, tette hozzá.

Általában igaz, hogy ha a választék túl széles, az emberek nehezebben, vagy egyáltalán nem döntenek. Az egészségcélú megtakarítások esetében viszont nincs sok lehetőség, az egészségpénztárnak alig van versenytársa. Windisch László beszélt arról is, hogy jelenleg Magyarországon 700 Mrd forint a háztartások által közvetlenül fizetett egészségügyi kiadás, amiből mindössze 56 Mrd forintot költenek egészségpénztáron keresztül, vagyis hatalmas tere van a növekedésnek. Jelenleg a pénztári kiadások fele gyógyszerköltés, de fontos lenne a szűrővizsgálatokon való részvétel és a magánegészségügyi költések ösztönzése. „Nagyobb társadalmi haszna lenne, ha a pénztárak a prevencióban vállalnának hangsúlyosabb szerepet” – vélte Windisch László.

Az MNB alelnöke üzent a kormánynak is előadásában: „átgondolt, stabil, hosszú távú öngondoskodási stratégiát kell kialakítani együttműködésben a szektor szereplőivel.”

Kravalik Gábor, az ÖPOSZ elnöke elmondta: a Pénztárszövetség reméli, hogy rövidesen megszületik egy olyan átfogó szabályozás, amely az állam, a munkáltatók és a munkavállalók közös szerepvállalásán alapul, és kellő ösztönzést ad a munkáltatóknak a dolgozók pénztári takarékoskodásának támogatásához. A modell a pénztártagsággal nem rendelkező alkalmazottak millióit terelhetné az öngondoskodás irányába.

Fotó: Freepik.com


Vissza

Multi-Pay® Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
 
Mg Főzi Főzelékgyár
ételfogyasztás
Budapest
Campona Bevásárlóközpont
I. emelet
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off