Így adózunk jövőre (2018.08.01.)

A parlament elfogadta a 2019-es költségvetést és azzal párhuzamosan az új adószabályokat. Bár őszre ígérnek még egy kisebb adócsomagot, amely bővítheti a személyi jövedelemadóban elérhető kedvezményeket, az már biztos, hogy jövőre jelentősen módosul a cafeteria.

Az adóváltozásokkal jelentősen leszűkített cafeteria nem jelenti azt, hogy jövőre egy csapásra megváltozik a munkáltatók motivációja is. 2019-ben épp olyan fontos marad a teljesítményértékelés, a munkavállalók jóllétének támogatása, a munkáltatói márka építése, mint 2018-ban. Mindezeknek pedig egyik hatékony eszköze a béren kívüli juttatás.

Ez marad 2019-ben

A kormány az adózás egyszerűsítésének szándékával indokolja a cafeteriarendszer csonkítását, amely ellen több érdekvédelmi szervezet is tiltakozott a törvény zárószavazását megelőzően és azóta is. Korábban Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke azt mondta: a törvényjavaslat nagyjából kétmillió magyar munkavállalótól vesz el átlag évi 90 ezer forintot. Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára az ATV műsorában úgy fogalmazott: „sem közgazdaságilag, sem társadalompolitikailag nem értem a történetet”. A Liga Szakszervezetek szerint pedig a béren kívüli juttatásokra vonatkozó szabályok egyenesen gátat szabnak a jövedelmek növelésének. A szakszervezet azt szeretné, ha a kormány az ősz folyamán áttekintené a béren kívüli juttatások rendszerével kapcsolatos szabályozást, és legalább a foglalkoztatási, a szociális és az öngondoskodást ösztönző elemeket visszahelyezné a kedvezményes juttatások közé. Számításuk szerint a béren kívüli juttatások szabályainak változásával a munkavállalóknak biztosított 10 ezer forint után a munkáltatóknak 2018-ban 13 500 forint, 2019-ben pedig 17 800 forint költsége keletkezik.

Varga Mihály: nem veszít az öngondoskodás

A szavazást követő sajtótájékoztatón Varga Mihály pénzügyminiszter az MGYOSZ-t említette, mint a kormányzati szándékot támogató érdekvédelmi szervezetet az éttermi és szállodai cégek képviselői mellett. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke az InfoRádióban úgy fogalmazott: „a cafeteria rendszere kusza, szerteágazó, adminisztratív és adókulcs szempontjából elég bonyolult, ami gondot okoz minden felhasználónak, így a munkáltatóknak is.” Rolek Ferenc szerint ahhoz, hogy a cafeteria lehetőségét minél hatékonyabban tudja biztosítani egy kis cég, két tényező kell: pénzügyileg, adózási szempontból megérje, a szabályok pedig legyenek olyan egyszerűek, hogy az üzemeltetéshez ne legyen szükség szoftverre. Rolek egy olyan elemekből álló juttatási rendszert támogatna, amely nem pusztán adóelkerülést valósít meg, hanem bizonyos gazdaságpolitikai prioritásokat és társadalompolitikai célokat támogat.

Korábban Varga Mihály a Világgazdaságnak adott interjújában kifejtette: vizsgálják, hogy a hosszú távú megtakarítások, az öngondoskodás elősegítése érdekében szükséges-e további kedvezmények fenntartása, bevezetése, elsősorban a biztosítások, az egészség- és nyugdíjpénztárak terén. „Itt nem biztos, hogy a cafeteria, hanem például a személyi jövedelemadóban elérhető kedvezmények kibővítése lehet megoldás. Idén ősszel, az időközben szükségessé váló EU-jogszabályok átültetése miatt valószínű, hogy lesz még egy kisebb adócsomag” – idézte a napi.hu a Világgazdaságban megjelent interjút.

A költségvetési törvény zárószavazását követő sajtótájékoztatón a pénzügyminiszter hangsúlyozta: „a cafeteria csak egy eleme volt annak, hogy a munkaadó támogassa a munkavállalóját az öngondoskodásban. Nagyon bízom benne, hogy sok olyan vállalat lesz a jövőben is, amelyik ösztönzi a munkavállalóját az ilyen jellegű megtakarításokra.”

Abban a HR-szakemberek is egyetértenek, hogy a juttatási rendszer nem lehet adózási kérdés. Ők a vállalati gondoskodás megvalósulásának eszközeként tekintenek a lehetőségre.

„A céges juttatási csomag nem adózási, de még csak nem is költség kérdése, hanem a gondoskodó vállalat ismérve.” – válaszolta a Patika-csoport kérdésére Szűts Ildikó, az Országos Humánmenedzsment Egyesület elnöke. Van vállalat, amelyik a juttatási rendszer égisze alatt vasalási szolgáltatást kínál a jellemzően fiatal férfiakból álló informatikusainak, míg máshol munkaidőben a helyszínre megy a masszőr vagy a körmös. „A személyre- és cégre szabott kínálat a munkavállalói élmény fokozásának eszköze” – tette hozzá a szakember.

Idén így lehet maximális haszonnal feltölteni a multipayes zsebeket

Érdemes kihasználni, hogy a Multi-Pay® kártyára idén, a hatályos adószabályok alapján feltöltött pénzeket a munkavállalók időkorlát és külön költségteher nélkül – tehát jövőre is – költhetik az elfogadóhelyeken, legyen szó bármelyik zsebről az egészségpénztári megtakarítás támogatástól kezdve az Ajándék alszámlán át a céges saját termék megvásárlására szolgáló juttatásig.

Az elektronikus cafeteriakártya egyik előnye, hogy a munkáltató számára lényegesen leegyszerűsíti a juttatások adását, aki akár év közben is dönthet úgy, hogy valamelyik zsebet feltölti.

http://www.multi-pay.hu/hirlevel/1802/card_rear_zoom.gif
– A Multi-Pay® számára elsődleges szempont, hogy a cafeteriával kapcsolatos mindennapi ügyintézést, a havi bevallások feltöltését és a teljesítések ellenőrzését könnyen kezelhetővé tegye. Az elmúlt évek során egyre több munkáltató és egyre több dolgozó választotta a szinte minden juttatási elemet kezelő cafeteriakártyát – mutatott rá Fodor Nikoletta, a Multi-Pay® referense februárban a ráncfelvarráson átesett rugalmas, felhasználóbarát online bevallási rendszer indulásakor.

Van, ami csökken, van, ami nő


Vissza

Multi-Pay® Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
 
Mg Főzi Főzelékgyár
ételfogyasztás
Budapest
Campona Bevásárlóközpont
I. emelet
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off