Ezek a gének játszhatnak szerepet a melanoma kialakulásában (2018.06.01)

Kiderült, mitől függ, hogy valaki a napon inkább leég vagy lebarnul. Azok a gének, amelyek a leégésre való hajlamot fokozzák, a melanoma kialakulásában is szerepet játszhatnak. Szakértők csaknem 180 ezer ember genetikai állományát vizsgálták és azonosítottak húsz olyan gént, amely összefüggésben van a leégés fokozott kockázatával.

A Nature Communications című tudományos folyóiratban publikált tanulmány szerint a vizsgálatba bevont, Nagy-Britanniában, Ausztráliában, Hollandiában, valamint az Egyesült Államokban élő és európai felmenőkkel rendelkezőknél azonosított húsz gén közül nyolcat korábbi kutatások már összefüggésbe hoztak a bőrrák kialakulásával. A medicalxpress.com oldalon megjelent cikk szerint a leégés genetikai hátterével foglalkozó eddigi legnagyobb vizsgálat nemcsak abban segít, hogy a szakemberek megtalálják a magyarázatát, hogy az azonos bőrtónusú emberek miért reagálhatnak eltérően a napsugárzásra – néhányan vörösre égnek, mások lebarnulnak –, hanem az eredmények a bőrrák kockázati tényezőinek megismeréséhez is hozzájárulnak.

Ugyanakkor a napsugárzás rendkívül fontos a szervezet D-vitamin termelése szempontjából. Ez a vitamin felel a csontok, a fogak és az izmok egészségéért, és a kutatók szerint a krónikus betegségek, akár még a rák kivédésében is segíthet. A napsugaraknak való túlzott kitettség azonban fájdalmas lehet rövid távon és veszélyes következményekkel járhat az egészségre nézve. Nincs kizárva, hogy a jövőben genetikai vizsgálattal is ki lehetne szűrni a leégés által veszélyeztetettek csoportjába tartozó embereket, írja az MTI a nemzetközi tanulmányra hivatkozva. A gyógyszertárakban akár multipayes egészségpénztári számlára, vagy más elfogadóhelyeken az Ajándék alszámláról megvásárolható naptej azonban őket is óvja az egészségkárosodástól.

Naptejválaszték

Azok, akik könnyen legének, a magasabb, akár 50 faktoros krémmel kenjék magukat, de a faktorszám még nem minden! Érdemes fotostabil – lassan bomló és ezért a nap káros hatásai ellen jobban védő –, a bőr típusának megfelelő krémet vásárolni. Az olajokat a száraz bőrűeknek ajánlják a bőrgyógyászok, míg a zsírosabb bőrtípusnak a naptej lehet a legmegfelelőbb. De bármilyen szert használunk, a bőrgyógyászok azt tanácsolják, hogy ne napozzunk délelőtt 11 óra és délután négy között.

ITT megkeresheti az Önhöz legközelebbi gyógyszertárat, ahol fizethet multipayes patikakártyával, vagy azt az üzletet, ahol az Ajándék egyenlegből vásárolhat kozmetikumokat.

Nyitókép: Pixabay


Vissza

Multi-Pay® Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
 
Mg Főzi Főzelékgyár
ételfogyasztás
Budapest
Campona Bevásárlóközpont
I. emelet
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off