Tudomány: bizonyos aminosavak csökkentése nehezíti a rák terjedését (2018.03.01)
Multipayes ajándék egyenlegből akár élelmiszereket is vásárolhatunk, de nem mindegy, hogy mit. A spárgában, a szárnyasokban és egyéb élelmiszerekben is megtalálható, aszparagin nevű aminosav például lehet, hogy hozzájárul a daganatok terjedéséhez.
Az aszparagint a szervezet is képes előállítani, de jelentősebb mennyiségben megtalálható a nevét adó spárgában, a burgonyában, a hüvelyesekben, a dióban, a szójában és a teljes kiőrlésű lisztben, valamint a tejtermékekben, a húsban és a tojásban. A Cancer Research UK brit rákkutató intézet cambridge-i munkatársai a mellrák egy agresszív formáját vizsgálták egereken. Normális esetben a rágcsálók néhány héten belül meghalnak, ahogy a tumor szétterjed a szervezetükben. Amikor azonban az egerek alacsony aszparagintartalmú étrendet kaptak, vagy gyógyszerekkel blokkolták a szervezetükben az aminosavat, akkor a daganatnak már „nehezére esett”, hogy terjedjen – olvasható a Nature című tudományos folyóiratban közölt tanulmányban. A szerin és a glicin aminosavak kiiktatásának rákos sejtekre gyakorolt hatását pedig a Glasgow-i Egyetem szakemberei 2017-ben mutatták ki: kiiktatásuk lassította a limfóma és a bélrák előrehaladását.
Szakemberek szerint egyre több bizonyítékunk van arra, hogy bizonyos ráktípusok rabjai étrendünk bizonyos összetevőinek és a páciensek étrendjének megváltoztatásával, vagy olyan gyógyszerek használatával, amelyek gátolják, hogy a tumorsejtek hozzáférjenek ezekhez a tápanyagokhoz, fejleszteni lehet a terápiákat. A Breast Cancer Now nevű szervezet vezetője, Delyth Morgan óva int mindenkit attól, hogy a tanulmány hatására drasztikus változtatásokat hajtson végre az étrendjében anélkül, hogy előtte konzultálna az orvosával.