Ezek lesznek az idei év csodanövényei, szuperétkei és trendi diétái (2018.02.01)
A hínár és a kendermag vezeti a 2018-as egészséges étkek listáját, a rugalmizmus – azaz a félállású vegetarianizmus – az egyik új diétatrend, de a Reishi gomba és a kanukaméz is előtérbe kerülhet az egészségtudatosak körében ebben az évben az ausztráliai Healthy Life szerint. Az idei évben várható egészségtudatos táplálkozási irányokat a Daily Mail Australia cikke alapján összegezte a Ritmus.hu.
Trendi táplálkozási szokások 2018-ban
A diétatrendek közül úgy tűnik, a rugalmizmus lesz a legnépszerűbb. Hogy ez mit jelent? Azt, hogy az elvakult vegetarianizmus helyett sokkal menőbb a félállású zöldségfogyasztó, aki azért néha enged a kísértésnek, és vesz a tányérjára egy-egy szelet húst is. Kutatások kimutatták, hogy a növényi alapú táplálkozás csökkenti a kardiovaszkuláris megbetegedések és a 2-es típusú diabétesz kialakulásának veszélyét, a hús viszont tartalmazza a szervezet számára szükséges, a szervek és izmok felépítésénél, illetve az immunrendszer védelménél hasznos fehérjét.
Az étkezési szokások képzeletbeli dobogójának második fokára idén a ketogén étrend kerülhet (a ketogén diéta előnyeiről és hátrányairól ITT ír médiapartnerünk, a Ritmus.hu). A nagyon alacsony szénhidráttartalmú, magas zsírtartalmú étkezés sokaknak segít a fogyásban, ugyanakkor nem csökkenti az izomzatot. Vigyázat, a magas fehérjetartalmú étkezés mellé sok folyadékot kell fogyasztani és az sem mindegy, milyen zsírokat eszünk. Az avokádó, vagy a mandula- és dióvajak „jó” zsírokat tartalmaznak. A diéta áldásos hatásának maximalizálása érdekében érdemes a mozgást is beépíteni a mindennapjainkba.
Mi az a ketogén étkezés?
A keto lényege, hogy a szénhidrátok megvonásával arra kényszeríti a szervezetet, hogy zsírokból fedezze energiaigényét. Normális esetben az élelmiszerrel felvett szénhidrátokat a szervezet glükózzá alakítja, majd pedig a szervezet minden részében, így az agyban is, felhasználja. A ketogén diéta alatt igen kevés szénhidrát áll rendelkezésre, ezért a máj a zsírokat zsírsavakká és ketonokká bontja le. A glükóz helyett ebben az esetben a ketonok játsszák az „energiahordozó” szerepét. Amikor a vérben és az agyban magas a ketonszint, ketózisról beszélünk. A ketózis a gyerekkori epilepszia gyógyításában is hatékonynak bizonyult.
A táplálkozási trendlista előkelő helyén áll a „golyóálló” kávé is. Hogy ez mit jelent? Azt, hogy a kávéba vajat vagy olajat tesznek. A kávéba kevert telített zsírok miatt a koffein csak fokozatosan szabadul fel, ami a nap hátralévő részében elnyomja az étvágyat, miközben serkenti az agyműködést. Igazi energiabomba adagolva!
2018-as új kifejezés a prozab is: a protein és a zab keverékéből készült reggeli, amiről sokan úgy vélik, nincs ennél táplálóbb napindító. Aki kicsit is járatos a konyhában, maga elkészítheti az ízletes fogást, íme, a recept: keverjünk össze kendermagot, chiamagot, mogyoróvajat, zabot, lenmagot és fahéjat. A keveréket adjuk hozzá zabkásához, müzlihez vagy joghurthoz. Így nemcsak kiegyensúlyozott reggelivel indíthatjuk a napot, hanem hatalmas proteinlöketet is juttatunk a szervezetünkbe, ami a nap hátralévő részében biztosítja számunkra a szükséges természetes energiát.
Újhullámos élelmiszerek
Vegyünk sorra néhány olyan élelmiszert, amelyről mára a tudósok bebizonyították, hogy a 21. században jellemző életmódok mellett a szervezet egészséges működésének védőbástyái lehetnek. Vannak, amelyek furcsán néznek ki, másokkal gyakrabban találkozunk a természetben, de soha nem jutna eszünkbe enni belőle. De higgyék el, minden csak tálalás kérdése!
A kendermagtól a hínárig
Kendermag
Az egészségtudatosak egyre több helyen találkozhatnak majd ebben az évben a kendermaggal, mint egészséges élelmiszerrel: nemcsak proteinben gazdag – ez a második legmagasabb proteintartalmú növény a világon –, hanem tele van esszenciális zsírsavakkal, ásványi anyagokkal és vitaminokkal. A kendermag és a marihuána bár ugyanahhoz a növényfajhoz tartoznak, a kendermag nem tartalmaz pszichoaktív hatású THC-t. Vagyis, aki kendermagot fogyaszt, nem száll el a fellegekbe, csak egészségesebb lesz.
Adaptogének
Ahogyan a modern élettel járó stressz egyre inkább vámolja a testünket, annál inkább felértékelődnek bizonyos, a káros hatásokat tompító tulajdonságokkal bíró növények. Az adaptogének olyan organikus táplálékok, amelyek természetes úton csökkentik a fizikai, szellemi és érzelmi stressz testre gyakorolt káros hatásait. Ilyenek például bizonyos gombák – a reishi, a chaga vagy a cordyceps –, amelyek hozzájárulnak a szív egészségéhez, sőt a szervezetben lévő gyulladások csökkentéséhez is.
Bár nyersen ezek a gombák elég ijesztően néznek ki, általában szárítva vagy poralakban kerülnek a polcokra. Ebben a formában teához, kávéhoz vagy smoothie-hoz adva már könnyen fogyaszthatóak. De azon sem kell meglepődni, ha egyszer csak a környék divatos vendéglőjének étlapján megjelenik a reishi-tál.
Kanuka
Bizonyára sokan ismerik a Manukát, a mézet, amely Új-Zélandról származik és meglepően sok jótékony hatással bír. De 2018-ban a Kanuka méz és olaj lesz az új sláger az egészséges étkek mezőnyében, köszönhetően antibakteriális, gyulladáscsökkentő és a káros mikroorganizmusokat elpusztító hatásának. Használhatjuk közvetlenül a bőrre kenve, hogy csökkentsük az ekcéma, a pszoriázis, az akné, a rosacea és a kiszáradás okozta tüneteket. De belsőleg fogyasztva is hatásos lehet a bélproblémák és a fertőzések kezelésében.
Hínár
A hínár már régóta szerepel az egészségtudatosan táplálkozók toplistáján, 2018-ban azonban még többek menüjébe kerülhet bele. A minden más növénynél több jódot, káliumot, kalciumot, folsavat, vasat és magnéziumot tartalmazó növény vitaminokban is jól áll: kiváló természetes A, C és B12 forrásunk lehet. A Wollongong Egyetem kutatói azt vizsgálják, hogy a hínár milyen hatással van a gyomorra, a bőrre, az anyagcsere-folyamatokra. Egy korábbi kutatás szerint a hínár jótékonyan befolyásolja a koleszterinszintet. Ehető és vitamindús csomagolóanyag is készül belőle. Erről ITT olvashat részletesebben!