Fesztivál, ahol mindent megtudhat a zöldség és gyümölcsfogyasztásról (2017.08.01)
Augusztus 26 – 27. között rendezik meg Budapesten a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban a 21. Vegetáriánus Fesztivált. Az ingyenes rendezvény többek között táplálkozási szakemberek előadásait, relaxációs foglalkozásokat, ételkóstolókat, öko- és bio-termékbemutatókat, zenei és táncprogramokat, valamint filmvetítéseket kínál.
A környezettudatos szemléletű rendezvényen többek között szó lesz a vegán életmódról, a nyers táplálkozásról, a gluténmentes étrendről, a várandósság és az egészséges táplálkozás kérdéseiről, valamint az inzulinrezisztenciából és a cukorbetegségből való gyógyulásról is. (A cukorbetegség kialakulásának kockázatát növelő helytelen életmód- és táplálkozási szokásokról itt olvashat bővebben. Tegyen egy lépést az egészségtudatosság irányába, iratkozzon fel stratégiai partnerünk, a Patika-csoport hírlevelére!)
Az ingyenesen látogatható fesztivál célja, hogy eloszlassa a vegetáriánus étkezéssel kapcsolatos tévhiteket, illetve, hogy rávilágítson arra, hogyan élhetünk egészségesen sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával. A két nap alatt a látogatók számára lehetőség nyílik majd természetgyógyászokkal folytatott konzultációra is.
A Multi-Pay® kártya több zsebe is hozzájárul az egészséges táplálkozáshoz: az egészségpénztári egyenleg terhére vásárolhatunk gluténmentes élelmiszereket, az ételfogyasztás zsebet pedig költhetjük szinte az összes nagy hipermarketben, ahol már külön soron kínálják a „mentes” élelmiszereket.
Műhús-hamburger nem csak vegánoknak
Egy kaliforniai cég fejlesztette ki a műhús-hamburgert, ami belül puha, kívül ropogós. Amikor beleharapunk, még olyan szaftot is kiereszt, mint a valódi húspogácsa. A Föld lakosságának akkora a húsigénye, hogy az állattenyésztés óriási terheket ró a természeti erőforrásokra, a talajra és a vízkészletekre. Az állattenyésztéshez szükséges takarmánytermesztés foglalja el a termőtalajok egyharmadát világszerte, s a mezőgazdaság adja a globális üvegházgáz-kibocsátás 15%-át. Van, aki „gasztropolitikai”, mások ökológiai, megint mások egészségügyi okokból szimpatizálnak a mesterséges hús koncepciójával.
Bill Gates mindenesetre világmegmentő ötletnek tartja, mert enyhíthet a szegény országok problémáján és megmentheti a bolygónkat is. Ezért fektetett a terméket kifejlesztő Impossible Foods nevű cégbe, amelynek alapító-igazgatója, Patrick Brown molekuláris biológus, aki a Stanford University-n jól fizető tanári állását adta fel a műhús-kutatásért.
Bill Gates mellett Vinod Khosla Khosla Ventures nevű alapja és a Google Ventures is fantáziát látott a startupban. Az Impossible Foods összesen 182 millió dolláros tőkét gyűjtött a befektetőktől. 2016-ban David Chang sztárszakács New York-i étterme, a Momofuku Nishi vette fel kínálatára az új burgert, és a gasztrománok messziről is elzarándokoltak, hogy megízleljék. Összesen nyolc magas árkategóriájú étteremben lehet kapni az új burgert az Egyesült Államokban.