Természetes stimulálók ősszel (2016.10.01)

A napsütés hiánya, a hűvösebb idő fogékonyabbá teszi szervezetünket a fertőzésekre, érzékenyebben reagálunk a stresszhelyzetekre, nehézségekre, fáradékonyabbak vagyunk. A vitaminbevitel fokozásával tudunk segíteni szervezetünknek, hogy minél könnyebben vegye az évszak teremtette akadályokat. Az idénygyümölcsök és zöldségek épp azokat az ásványi anyagokat, nyomelemeket, vitaminokat tartalmazzák, amelyekre ilyenkor szükségünk van. Különösen fontos, hogy az őszi-téli influenzás időszakban bőven jussanak a szervezetünkbe ezekből.

Gyümölcsdömping

Ősszel szükségünk lesz C-vitaminra, amely az ellenálló szövetek felépítéséért felel és stimulálja a vírusok legyőzéséhez nélkülözhetetlen interferon termelést. Emellett az E-vitamin sem hiányozhat az étrendünkből, hogy igazán ellenállóvá váljunk a vírusokkal, bacilusokkal szemben. A sötét napokon lelkünket az idegrendszernek szükséges B1-vitaminnal erősíthetjük – nem véletlenül nevezik jókedv-vitaminnak –, a szövetek oxigénellátását – a rendszeres mozgáson túl – pedig a D-vitamin bevitelével fokozhatjuk. Az ősz beköszöntével a szervezet energiaszintje is csökkenhet. Érdemes több magas rosttartalmú gyümölcsöt (a rostbevitel fontosságáról A gyümölcslé vagy a gyümölcsturmix az egészségesebb? című írásunkban olvashat), zöldséget, teljes kiőrlésű gabonafélét enni, amelyek mind fokozzák az emésztést, ezáltal növelik a vitalitásunkat.

Ha maximális vitamintartalmú tápanyagot szeretnénk fogyasztani, főképp szezonális gyümölcsöt és zöldséget vásároljunk! Tipikus őszi gyümölcs például a szőlő, amely magas káliumtartalma miatt méregtelenít, magas cukortartalma pedig elegendő energiához juttatja a szervezetet. Ezen túl bőven tartalmaz C-, E- és B-vitamint. Ez utóbbi nemcsak az idegrendszerre jó, hozzájárul ahhoz is, hogy elkerüljük a frontváltozás okozta ízületi és reumás fájdalmakat.

Együnk sok almát, amely kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, A-vitamint, B-komplex vitaminokat, és a héjában C-vitamint tartalmaz.

A szilva és a körte se maradjon ki az étrendünkből. Az előbbi kálium szempontjából aranybánya, az utóbbi pedig C-vitaminbomba. Akár kifacsarva is fogyaszthatjuk például a körtét. Tisztítja a vért, ezért csökkenti a reumatikus fájdalmakat.
Igaz nem a hazai fákon terem, az avokádó ilyenkor ősszel mégis fontos: rengeteg D-vitamint tartalmaz.
A citrusfélék közül talán a grapefruit a legerősebb természetes méregtelenítő és immunerősítő. Nagy mennyiségben tartalmaz C- és E-vitamint, valamint flavonoidokat és szabadgyök–semlegesítő (antioxidáns) tulajdonsága sem elhanyagolható.


Vissza

Multi-Pay Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off