A menzán kötelező biztosítani a diétás étrendet (2016.09.01)
A magyar lakosság tej- és tejtermék fogyasztása 2009-hez képest kis mértékben csökkent és továbbra is az ajánlások alatt marad: egy magyar felnőtt átlagosan 2,5 dl tejet, tejterméket fogyaszt naponta, szemben az ajánlott 5 deciliterrel. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) adatai szerint az óvodások és kisiskolások körében még rosszabb helyzet: a 4-10 éves gyerekek 35%-a a kritikus határérték alatti mennyiségben fogyasztja a csontfejlődésükben különösen fontos kalciumot. A tejfogyasztás csökkenésének okai között szerepel egyebek mellett az is, hogy egyre többen ismerik fel, hogy érzékenyek a tejcukorra, ezért elhagyják étrendjükből a tejtermékeket. Pedig a szakértők szerint ez nem helyes.
Magyarországon a szakértői becslések szerint 30% körüli a laktózérzékenység gyakorisága, vagyis 2-3 millió ember érintett kisebb-nagyobb mértékben. „Gyerekeknél különösen fontos figyelni arra, hogy laktózérzékenység esetén se hagyjuk el az étrendből a tejet és tejtermékeket, hiszen az intenzív csontfejlődés szakaszában nagyon lényeges a megfelelő, legjobban a tejtermékekből hasznosuló kalciumbevitel” – mondta Erdélyi-Sipos Alíz dietetikus, az MDOSZ főtitkára.
Az óvoda- és iskolakezdés előtt a laktózérzékeny gyerekek szüleinek érdemes átgondolniuk, hogyan oldják meg a gyerek étkezését a reggelitől a vacsoráig. A délutáni edzés vagy különóra utáni uzsonnára például laktózmentes gyümölcsjoghurtot vagy madártejet is csomagolhatnak az iskolás gyereknek és azt is jó tudni, hogy a 37/2014-es EMMI rendelet értelmében a bölcsődékben, óvodákban, iskolákban kötelezően biztosítani kell a laktózmentes diéta betartásához szükséges ételeket. Ehhez be kell mutatni a szakorvos által kiállított igazolást az oktatási intézményben.
Hogy készülnek a laktózmentes tejtermékek?
A laktózmentes tejtermékek a tejcukor lebontásáért felelős laktáz enzim hozzáadásával készülnek, amit a tejcukorérzékenyek szervezete nem tud előállítani. A laktózmentes tejből és tejtermékekből tehát nem hiányzik a tejcukor, hanem bontott állapotban található meg bennük – mutat rá Kuk Titus, a Naszálytej Zrt. vezérigazgatója.
A szabályozás előírja, hogy akkor nevezhető laktózmentesnek egy termék, ha annak 100 grammjában kevesebb mint 0,1 g tejcukor van. A tejcukormentes tejtermékek beltartalmi értékei megegyeznek a hagyományos termékekével: ugyanannyi kalciumot, D-, B-, A-vitamint, magnéziumot és tejzsírt tartalmaznak. A laktózmentes termékeket a tejcukorra nem érzékenyek is fogyaszthatják, ami megkönnyíti a bevásárlást és a főzést, ha a család egy-egy tagja érzékeny a tejcukorra.
Hamarosan Multi-Pay® kártyával is fizethetünk a laktózmentes élelmiszerekért, amennyiben újra megnyílik a kártyán az ételfogyasztás zseb. A januártól felmerülő lehetőségről itt olvashat bővebben.
A laktózérzékenység tünetei
Tej és/vagy tejtermék fogyasztása után kb. 1-3 órával előfordulhat hányinger, hangos bélkorgás, puffadás, szélgörcs, hasi görcsök és hasmenés, amelyek diszkomfort érzetet okoznak. Elhanyagolt kisgyermekkori formák esetén az elégtelen felszívódás testi és értelmi visszamaradást, tanulási nehézségeket, viselkedészavarokat is okozhat. Az elhanyagolt betegnél többszörös hiánybetegség, a fertőző betegségekkel szemben fokozott érzékenység, gyenge fizikai és szellemi teljesítőképesség maradhat vissza. Gyanú esetén forduljunk háziorvoshoz vagy gasztroenterológushoz, aki pontosan meg tudja állapítani, hogy mi okozza a panaszokat. Emellett a szakember javaslatot tud adni arra, hogy hol tudjuk elvégeztetni a bizonyságot adó teszteket.