Mit együnk, ami jó nekünk és a világnak is? (2016.06.01)
Nem csak magunk, de bolygónk miatt sem mindegy, mit eszünk. Mégis csupán néhány országban adtak ki olyan táplálkozási ajánlásokat, melyek a megfelelő étkezés szempontjait egyesítik a környezeti fenntarthatóságéval.
Ahogyan arról májusban beszámoltunk elkészítette a legújabb magyar táplálkozási ajánlást a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ). Ebben egyebek mellett az áll, hogy naponta legalább egyszer kell fogyasztani teljes értékű vagy teljes kiőrlésű gabonából készült terméket, négyszer zöldséget vagy gyümölcsöt, legalább egyszer nyersen ahhoz, hogy a szervezetünk jól működjön.
Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és az Oxfordi Egyetem élelmezést és klímaváltozást kutató hálózatának (FCRN) új tanulmánya viszont abból a szempontból vizsgálja a kormányzati táplálkozási ajánlásokat, hogy azok mennyire figyelnek a fenntarthatóságra. A tanulmány elkészítésekor mindössze négy országban (Brazília, Németország, Svédország és Katar) hívták fel az emberek figyelmét a modern élelmiszeripar jelentette veszélyekre, amelyek hátterében étkezési szokásaink állnak. Hollandia és az Egyesült Királyság a közelmúltban csatlakoztak ezen országok köréhez.
Ami egészségtelen, az a környezetre is káros
A rossz étkezési szokások (túlzott húsfogyasztás, illetve zsíros és magas cukortartalmú, de rostban, gyümölcsökben és zöldségekben szegény étrend) különböző megbetegedéseket okozhatnak, és a korai elhalálozás egyik fő okát jelentik, nem csupán a fejlett, de egyre inkább az alacsony jövedelmű országokban is. És ez az étrend nem csupán egészségtelen, de káros a környezetre.
„Tanulmányok sora igazolta, hogy egy teljes értékű gabonákon, zöldségeken és gyümölcsökön alapuló étrend kisebb terhelést jelent a környezet számára,” mondta Carlos Gonzales-Fischer, a FCRN szakértője. „Vagyis, ha egészségesen eszünk, egyúttal a bolygónknak is teszünk egy szívességet – a nyereség kölcsönös.”
Több mint 80 országban érhetők el táplálkozási jó tanácsok, ajánlások, többek között Magyarországon is, hogy rövid, tudományosan megalapozott, gyakorlatias és az adott ország lakosainak megfelelő formában segítsék az embereket egy egészséges étrend és életmód kialakításában.
Az étrendi ajánlások azonban akkor tudnak igazán hatást kifejteni, ha beépülnek a szabályozási környezetbe, például a közétkeztetés vagy az élelmiszeripari előírások közé.
Ami egészséges és fenntartható
Változatos, kerülve az egyoldali táplálkozást
Regionális: teljes értékű gabonák, hüvelyesek, zöldségek és gyümölcsök, lehetőleg minél közelebbről.
Visszafogott húsfogyasztás, ügyelve arra, hogy a feldolgozás során az állat minden része hasznosítva legyen
Tej- és tejalapú termékek mérsékelt fogyasztása
Sótlan magok és diófélék
Hal és tengeri eredetű élelmiszerek beépítése az étrendbe kis mértékben, ellenőrzött forrásból
Kerülni a magas zsír-, cukor- vagy sótartalmú élelmiszereket, mint például a chipsek, sütemények, üdítőitalok
Az olajok esetében ügyelni a kedvező omega 3-6 arányra (jó választás az olíva- vagy repceolaj)