Vásároljunk online, és fizessünk Multi-Pay® kártyával! (2015.04.01)
2014-ben az interneten vásárlók közel kétharmada rendelt valamilyen szépségápolási cikket, míg a dobogó második fokát 29 százalékkal továbbra is a gyógyszer, vitamin és étrend-kiegészítő kategória foglalja el. Ezt követik a háztartási és vegyi áruk (19%), valamint a tartós vagy féltartós élelmiszerek (14%)” – mondta Györfi Anna, a KutatóCentrum kutatási projekt menedzsere a legfrissebb E-Shopping FMCG Report eredményeit idézve. A legnépszerűbb webshopos termékek akár multipayes egyenleg terhére is megvásárolhatók, hiszen technikailag semmi akadálya, hogy virtuálisan fizessünk a Multi-Pay® kártyánkkal.
Mindent visz az ár, hátrányban a kicsik
A napi fogyasztási cikkek kiválasztása esetén egyértelműen az ár a döntő szempont, megelőzve a márkát és a forgalmazót. Ezzel összecseng, hogy az FMCG termékeket kínáló webáruház kiválasztása esetén is a kedvező árak és alacsony szállítási díjak nyomják a legtöbbet a latba, ugyanakkor a széles választék csak egy hajszállal szorult a második helyre. Míg előbbit a neten vásárlók 75 százaléka jelölte meg a legfontosabb szempontok között, a termékkínálatot 69 százalék emelte ki. „A harmadik és negyedik helyre befutó rövid szállítási időt és megbízhatóságot már csak az online vásárlók körülbelül egyharmada említette – jegyezte meg Györfi Anna. – Ez arra utal, hogy az FMCG piacon a kisebb online boltok nagyon nehezen veszik fel a versenyt az alacsony árakat és széles választékot kínáló nagy webáruházakkal.”
A következő évben tovább bővülhet az FMCG cikkek online piaca: a rendszeresen netezők 62 százaléka tervezi, hogy valamilyen terméket fog vásárolni az interneten keresztül, és körükben 31 százalék azoknak az aránya, akik kifejezetten napi fogyasztási cikkek online vásárlását tervezik. A kategórián belül ugyanakkor nem várható nagy átrendeződés: a legtöbben továbbra is piperéket és kozmetikumokat rendelnének a netről, ezt követik a gyógyszerek, vitaminok és étrend-kiegészítők, a háztartási és vegyi áruk, valamint a tartós és féltartós élelmiszerek.