Újraéled a diákmunka (2021.06.01)

Míg tavaly tavasszal sok cég megvált a diákmunkatársaitól a lezárások miatti leépítések következtében, most, az újranyitásnál újból szükség lesz a részmunkaidősökre, gyakornokokra vagy éppen diákokra. A Multi-Pay Diák a törvény által előírt kötelező étkezési juttatásra kínál megoldást.

Az újranyitás idején fontos szerep jut az atipikus foglakoztatás fontos szereplőinek, a diákoknak – írja cikkében az Index. Már ősztől megfigyelhető volt az a tendencia, hogy a diákok az otthoni tanulásnak köszönhetően rugalmasabban, több kapacitással tudtak munkát vállalni, a cégek pedig számukra is lehetővé tették az otthoni munkavégzést. Ez a rugalmasság tehát mindkét fél részéről előnyöket hozott, hiszen így azok a diákok is dolgozhattak, akik tavasszal például a hazaköltözés miatt kerültek kényszerpihenőre – nyilatkozta Göbl Róbert, a Mind-Diák Szövetkezet vezetője.

Most biztos pontot jelentenek a fiatalok, akikre sok cég nemcsak a diákmunkában számít, hanem a gyakornoki programoknak köszönhetően a szakirányú ismereteket igénylő pozíciókban is. A cégek körében egyre inkább bevált gyakorlat, hogy a diákszövetkezeten keresztül, kedvező adózás mellett, rugalmas időbeosztással alkalmaznak fiatalokat, akiket később, tanulmányaik befejezése után teljes állásban foglalkoztathatnak. „Egy év távlatából azt mondhatjuk, a cégek nagy része belátta, hogy az atipikus az új tipikus a munkaerőpiacon” – állítja Göbl Róbert.

A cégek számára jogszabály írja elő, hogy a gyakornokok, ösztöndíjas diákok számára egyszeri kedvezményes étkezést vagy étkezési költségeikhez természetbeni hozzájárulást adjanak a gyakorlati képzési napokon. A Multi-Pay Diák kártyára feltöltött keret élelmiszerboltokban, éttermekben, meleg, illetve fogyasztásra kész hideg étel megvásárlására költhető. Fogyasztásra nem kész étel – például száraz tészta vagy nyers hús – nem vásárolható meg az egyenlegből és készpénzfelvételre sem alkalmas a kártya, amely így megfelel a NAV által előírt feltételeknek. Az adómentesen biztosítható juttatást a tanulók országszerte több mint 3000 üzletben költhetik el (a listát ITT találja), illetve igény esetén lehetséges, hogy egy, a munkáltató által megjelölt elfogadóhelyre korlátozódjon az ételfogyasztási egyenleg költése.

A juttatásnak a törvényi feltételek mellett számtalan kényelmi és gyakorlati elvárásnak kell megfelelnie.  A munkáltató számára fontos, hogy kényelmesen – kevés adminisztrációval és rárakódó költséggel – biztosítsa a támogatást, míg a diákok szeretnék biztonságosan és egyszerűen költeni lehetőleg minél több üzletben. A Multi-Pay online feltöltési felületet alakított ki, hogy a cégek egyszerűen és gyorsan biztosíthassák a juttatást. Általában a cégek havonta egyszer utalnak, de előfordul, hogy a vállalat az egész évben foglalkoztatott diák számára egyben tölti fel a támogatást.

Miért éri meg?

  • Nem kell bajlódni az utalványok nyilvántartásával, tárolásával, kiosztásával.
  • A vállalat könnyen kezelhető, ügyfélbarát elektronikus felületen intézheti a juttatással kapcsolatos mindennapi teendőit, töltheti fel a havi bevallásokat, ellenőrizheti a teljesítéseket.
  • A számla alapján utalt összeget a diákok két munkanapon belül költhetik.
  • A fiatalok szeretik a modern fizetőeszközt, amellyel könnyedén költhetik az étkezési támogatást.
  • Elvesztés esetén a Multi-Pay kártya pótolható, az elvesztett kártya letiltható, az új kártyával pedig újra költhető az egyenleg.

Fotó: Unsplah.com / Andreas Klassen


Vissza

Multi-Pay Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off