Jelentős űrt tölt be a Multi-Pay kártya (2021.02.01)

A munkavállalóknak olyan juttatásokra van igényük, amelyet a világjárvány idején is zökkenőmentesen tudnak költeni. Ezt teszi lehetővé az elektronikus cafeteriakártya csekély értékű ajándék zsebe, amelyből a megélhetési kiadásokat fedezhetik a dolgozók.

A cégek évente egyszer, a mindenkori minimálbér 10 százalékáig – ez 16 740 forint 2021-ben – adhatnak csekély értékű ajándékjuttatást a dolgozóiknak és azok közeli hozzátartozójának. A jogszabály szerint ebbe a körbe tartoznak a szülők, a nagyszülők, a gyermekek, az unokák, a testvérek és a nem vér szerinti rokonok és nevelt hozzátartozók is. A juttatás munkáltató által fizetendő adója 35,99%, amennyiben a cég évente egy összegben biztosítja a juttatást.

Ez azt jelenti, hogy egy négytagú család évente akár 66 960 forintot is hazavihet, ami a munkáltatónak cafeteriadóval növelve 91 059 forintba kerül. Ha ugyanennyit bérként fizet, az összeg a munkavállalót és a munkáltatót terhelő adóval 117 809 forintos kiadást jelentene a cégnek.

  • Juttatás maximális összege: 16 740 forint/fő/év (évente egyszer, egy összegben)
  • Juttatásban részesülők köre: munkavállaló és közeli hozzátartozója
  • Juttatás adóterhe: 35,99 %
  • Juttatás felhasználási lehetősége: bármire költhető a Multi-Pay kártyaelfogadó helyeken
  • Juttatás felhasználásának határideje: korlátlan a Multi-Pay kártya lejárati idején belül (4 év)

Szűkült a választási keret?

Legalábbis erre következtet Fata László juttatási szakértő abból, hogy idén 25%-ról 36-ra emelkedett a juttatásokat nettó elszámolással adó cégek aránya a Cafeteria TREND több mint 600 munkaadó részvételével zajlott felmérése szerint. Fata valószínűtlennek tartja, hogy a vállalkozások hirtelen nagylelkűbbé váltak volna. Feltételezése szerint sokkal inkább arról lehet szó, hogy több lett a nem választható fix elem – írja Az én pénzem portál a szakértő online előadására hivatkozva.

A béren kívüli juttatások és egyes meghatározott juttatások esetén a bruttó cafeteria rendszerben a cég az adót teljes egészében áthárítja a munkavállalóra (keretének valódi összege így a saját választásától függ – minél kedvezőbb adózású elemeket kér, annál több pénz landol a zsebében). Az úgynevezett hibrid rendszerben a munkáltató és a munkavállaló osztoznak a terheken, míg a nettó rendszerben az adó emelkedését a cég állja. Ilyen megoldás jellemzően a vállalkozás számára kevésbé macerás – hiszen nem kell egy komplex palettával bíbelődni –, fixen kínált elemeknél a jellemző – írja a portál.

Egy másik felmérés – ezt a Bonus Cafeteria végezte a közelmúltban – éppen arra hívja fel a figyelmet, hogy milyen fontos a sokszínű juttatási paletta, különösen most, amikor a pandémia miatti korlátozások bizonyos jóléti juttatások – így például a SZÉP kártya – költhetőségét is nehezítik, esetenként ellehetetlenítik.

A Multi-Pay kártyán sem csak csekély értékű ajándék adható. A legkényelmesebb juttatási formája a cég által gyártott vagy forgalmazott termék vásárlására szánt pénznek. Akkor is megéri a juttatás, ha az a hatályos adószabályok szerint bérként adózik. A munkavállalók kedvelik cégük termékeit, ezért örömmel veszik az ezekre költhető támogatást. Számtalan kutatás igazolja, hogy a bér csak az egyik tényező, ami befolyásolja a munkavállalók kötődését a céghez, de legalább ilyen fontos a teljesítményük elismerése. Utóbbi kiváló eszköze lehet ez a juttatás.

  • Juttatás maximális összege: korlátlan
  • Juttatásban részesülők köre: munkavállaló
  • Juttatás adóterhe: 75,94%
  • Juttatás felhasználási lehetősége: a cég bármelyik üzletében vagy egy adott telephelyen költhető
  • Juttatás felhasználásának határideje: a kártya érvényességi idején belül (4 év)

Fotó: freepik.com

 

Vissza

Multi-Pay Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off