A mindennapjainkba férkőzött technológiák (2021.02.01)

A 2024 környékére várt technológiai trendek akár már 2021-ben is az életünk részévé válhatnak, és meghatározzák a munkakultúrát, a családok mindennapi életét. A Cisco összegyűjtötte a legfontosabbakat.

A pandémia hatására a digitális jövő gyorsabban jelenné vált, mint ahogyan azt bárki korábban jósolta. „A világjárvány egyértelművé tette, hogy a digitális infrastruktúra kulcsfontosságú tényezővé vált, legyen szó oktatásról, egészségügyről vagy a gazdaság működőképességének megőrzéséről” – mondta Dalos Ottó, a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója. „A digitális átalakulást célzó projektek sok esetben hetek alatt zöld jelzést kaptak, holott ezek jóváhagyásához a járvány előtti időben több hónapra vagy akár évekre volt szükség.”

1. trend: technológiák, amelyek hozzájárulhatnak a DIGITÁLIS SZAKADÉK bezárásához

A 2020-as év történései minden korábbinál világosabbá tették, hogy a hálózati kapcsolat hiánya milyen komoly társadalmi és gazdasági következményekkel jár. A fejlődő országokban a lakosság csupán 35%-a rendelkezik internethozzáféréssel, a fejlettebb gazdaságoknál ez az arány 80%. Az pedig szinte minden országra igaz, hogy a digitális szakadék legnagyobb mértékben a vidéki közösségeket és a szegény rétegeket sújtja.

A PwC statisztikái szerint, ha a jelenleg offline élő emberek is hozzáférnének az internethez, a globális gazdaság 6,7 milliárd dollárral növekedne. Mindez 500 millió embert emelne ki a szegénységből. A vezeték nélküli technológiák következő generációja olyan területeket is képes elérni, ahol a vezetékes szolgáltatás kiépítése megfizethetetlenül drága. Az új generációs mobil technológiák kihatnak a távegészségügy, a gyártás és az oktatás jövőjére.

2. trend: SZENZOROK mindenütt

A szenzorok alkalmasak az egészségi állapot és a közérzet nyomon követésére, így a pandémiát követő időszakban is fontos szerepet kaphatnak a magán- és munkahelyi egészség, biztonság és jóllét (wellbeing) megőrzésében.

A Cisco tanulmánya szerint a nagyvállalatok több mint 90%-a tervezi, az intelligens munkahelyi technológiák bevezetését.  Szenzorokkal ellenőrizhető a helyiségek hőmérséklete, a páratartalom, a levegő és a világítás minősége, de kiszűrhető az is, ha egy adott területen túl sokan tartózkodnak egyszerre.  A Wi-Fi és a helymeghatározó technológiák összegyűjtik és feldolgozzák ezeket az adatokat, az olyan együttműködéses platformok pedig, mint a Webex, a releváns információkat azonnal a munkatársak rendelkezésére bocsájtják.

3. trend: AGILITÁST ÉS RUGALMASSÁGOT kínáló alkalmazások

A pandémia első hónapjaiban a szervezeteknek gyorsan kellett alkalmazkodniuk és ebben többnyire a felhő alapú technológiákra támaszkodtak. Ma, közel egy évvel később, az üzleti folyamatokat mozgató alkalmazások a felhőben szétosztva működnek, a munkavállalók mobilabbak, mint valaha, az informatikai rendszerekkel szemben támasztott követelmények pedig jelentősen megnőttek és szigorodtak. Előretekintve az informatikai csapatoknak még nagyobb agilitásra és rugalmasságra lesz szükségük, ami csak nagyobb fokú automatizációval és átláthatósággal valósítható meg. Az alkalmazásokat kódszinten elemezni képes rendszerek segíthetnek a szakembereknek abban, hogy az esetleges problémákat lokalizálják, illetve az igazán lényeges adatokra koncentrálhassanak.

4. trend: ÜGYFÉLÉLMÉNY mindenekfelett

Napjainkban a mobiltelefonos appok szinte mindenre alkalmasak: a vásárlástól kezdve a banki ügyintézésen át a tanulásig és a sporttevékenység monitorozásáig. A technológia ma már arra is lehetőséget ad, hogy a vállalatok még azelőtt képesek legyenek reagálni az ügyfél problémájára, mielőtt bármiféle bejelentés érkezne hozzájuk. A mesterséges intelligencián alapuló személyre szabás és az élmények kombinációja a vevői elégedettséget valódi mély elkötelezettséggé, lelkesedéssé és hűséggé alakíthatja át.

5. trend: JELSZÓ nélküli jövő

A mobilitás, a távoli munkavégzés és a felhőalapú megoldások növekvő használata új kihívásokat is hozott magával: az ellopott vagy elveszített személyazonosítók továbbra is az adatsértések leggyakoribb okozói, így az IT biztonsági iparágban elindult a gondolkozás a jelszavak nélküli jövőről. Az ezt lehetővé tevő technológiák – például a biometria – hamarosan állandó részeivé válnak a fogyasztók és a vállalkozások életének.

6. trend: technológia IGÉNY SZERINT

A vállalatok és intézmények folyton keresik a minden helyzethez alkalmazható technológiai megoldásokat, ám olykor olyan funkciókért is fizetnek, amire a felhasználóknak talán sosem lesz igényük. A fogyasztáson alapuló fizetési modell által nyújtott rugalmasság és a költségmegtakarítás nagyobb flexibilitást és kiszámíthatóságot biztosít a szervezeteknek az IT-kiadások kezelésében. A Cisco CIO és IT döntéshozókkal készített, 2021-es trendekre vonatkozó felmérésében a CIO-k és az IT-döntéshozók 85%-a egyetértett abban, hogy ez fontos változás lenne a szervezetük számára.

Fotó: freepik.com


Vissza

Multi-Pay Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off