Van, aki fizetne a COVID-oltásért (2021.02.01)

Magyarországon jelenleg 5 vakcinának van engedélye és ebből kettő már fizikailag is megérkezett. Oltást csak az kaphat, aki regisztrál a kormányzat oldalán, de hogy melyik vakcinát kapja, az talány.

2020. december 26-án megérkezett a Pfizer első vakcinaszállítmánya Magyarországra és elkezdődött az egészségügyi dolgozók oltása. Január 6-án a Moderna-vakcina is megkapta az európai forgalomba hozatali engedélyt, és egy a HVG birtokába jutott levél alapján február első hetében Magyarországon ezzel a vakcinával kezdik oltani a 89 felettieket a háziorvosok (egy orvos 10 betegre elég oltóanyagot kap).

Abban laikusok és szakemberek is egyetértenek, hogy az ország kinyitásának alapvető feltétele a lakosság megfelelő átoltottsága. Az oltás iránti hajlandóság – írja a Népszava – elérte az 59%-ot, azonban a Publicus Intézet mérése szerint a magyar lakosságnak kétségei vannak az oltás menetéről: kétharmaduk szerint nincs szükség a koronavírus elleni vakcina előzetes regisztrációjára, hanem a háziorvosok bevonásával elegendő lenne a már beoltottakat regisztrálni.

A kínálat

Az unió által is támogatott és engedélyezett 3 vakcina – Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca – mellett Magyarországon az OGYÉI engedélyezte az orosz Szputnyik V és a kínai Sinopharm vakcinákat. Bár ezeket az EU egyelőre nem hagyta jóvá, a szállításoktól függően hamarosan ötféle vakcina lesz elérhető Magyarországon.

Pfizer/BioNTech vakcina

Az amerikai gyógyszergyártó és a német biotechnológiai cég oltóanyaga az egyik új technológián alapuló harmadik generációs vakcina, úgynevezett mRNS-vakcina. A technológiai úgy működik, hogy az mRNS-vakcinát lipid nanorészecskékkel juttatja be a szervezetbe az oltás, ami a bevitelt követően a vírus tüskefehérjéjét készítteti el a sejtjeinkkel, így alakítva ki az immunitást. Amíg hagyományos vakcinák inaktivált vagy elölt vírusokat, vagy vírusrészecskéket tartalmaznak az immunválasz kiváltása érdekében, addig az mRNS vakcina egy üzenetet kézbesít a szervezet sejtjei számára, amely a tüskefehérje képzésére utasítja a sejteket. A sejtek tüskefehérje előállítása immunválaszt vált ki a szervezetben, így indul meg az antitest termelődése a szervezetben.

Moderna vakcina

A Moderna oltóanyag is egy mRNS-vakcina. Az mRNA-1273 nevű szert több mint 30 ezer emberen tesztelték. A vakcina két dózisú, melyet 28 nap eltéréssel szükséges beadni és a lezajlott fázis 3 klinikai teszt eredményei alapján, a teljes vizsgált populációra nézve 94 százalékos védelmet nyújtott covid-megbetegedés ellen. A súlyos megbetegedés ellen 100 százalékban védelmet nyújtott.

AstraZeneca/Oxford vakcina

Az AstraZeneca és az Oxford Egyetem által közösen fejlesztett brit vakcina szintén a modern vakcinatechnológiák egyik képviselője, de nem mRNS-vakcina, hanem úgynevezett vektorvakcina. A technológia lényege, hogy egy módosított, sokszorozódásra nem képes vírusba (ez esetben egy csimpánz adenovírusba) ütetve juttatják be a koronavírus tüskefehérjéjét kódoló gént. Az immunrendszerünk a koronavírus tüskefehérjéjét kódoló gént bejuttató vírus (vektor) ellen is fellép, és kialakít védelmet. A több mint 30 ezer önkéntesen végzett fázis 3 klinikai vizsgálatok eredménye alapján a vakcina átlagosan 70 százalékban hatékony (62 és 90 százalékos volt a hatékonyság a különböző alkalmazási módszerek mellett).

Szputnyik V vakcina

A Szputnyik V vakcina az első orosz koronavírus-vakcina, amellyel Oroszországban már augusztus óta oltják a frontvonalbeli dolgozókat, eddig mintegy 800 ezer főt a Bloomberg adatai szerint. Ez is vektorvakcina, amit az orosz Gamaleya Intézet (Gamaleya National Center of Epidemiology and Microbiology) fejlesztett. A vakcina két dózisában két különböző humán adenovírus-vektort alkalmaznak (Ad5 és Ad26). Mivel a vektorvakcinák hatékonyságánál fontos, hogy egy olyan vírus legyen a vektor, amellyel nagy valószínűséggel még nem találkozott a beoltott személy, különben nem hatásos a vakcina, így a kétféle vírus alkalmazásával mennek biztosra.

Sinopharm vakcina

A kínai vakcinafejlesztések közül kettő jár az élen, amelyeket már Kínán kívül is elkezdtek tesztelni és alkalmazni, az egyik a Sinopharm készítménye. Ez  inaktivált vírust alkalmazó „hagyományos” technológia alapján készül. A vállalat december végén közölte, hogy a fázis 3 tesztek során 79 százalékos hatékonyságot mértek, míg az Egyesült Arab Emirátusokban, ahol 31 ezer főn tesztelték, 86 százalékos hatékonyságról számoltak be és súlyos mellékhatásokat nem jegyeztek fel. (A teljes cikket a Portfolio.hu-n olvashatja)

Ön melyiket választja?

Az egészségügyi dolgozók és a szociális intézmények lakói a Pfizer/BioNtech vakcinát kapták, a háziorvosok a Moderna készítményével kezdik oltani a legidősebbeket. Aztán ki tudja, a következő csoportnak melyik vakcinából jut.

A Publicus Intézet felmérése szerint vannak, akik akár fizetnének a választás lehetőségéért. A Népszava által idézett kutatás eredménye azt mutatja, hogy azok, akik beoltatnák magukat 62%-ban ingyenesen tennék ezt. 37% viszont pénzt is adna a vakcináért. Ezen belül 57% elsősorban akkor fizetne, ha máshogy nem lenne esélye az oltásra. 29% viszont azért adna pénzt, ha ő mondhatja meg, melyik vakcinával oltsák be. 14% a várólista kikerüléséért fizetne, 8% viszont akkor nyúlna a zsebébe, ha így nem kellene regisztrálnia a kormánynál az oltásért.

A válaszadók véleményt mondtak az oltási sorrendről is. Azzal a többség egyetértett, hogy az egészségügyi dolgozók jussanak hozzá elsőként a vakcinához, másodikként az idősotthonok dolgozói és a szociális dolgozók. Őket követve pedig a rendőröket és katonákat oltanák, majd a 60 évesnél fiatalabb, de krónikus betegségben szenvedő embereknek biztosítanának lehetőséget. Az ötödik körben a tanároknak, hatodikként pedig a 60 évesnél idősebbeknek biztosítanák az oltást. A kormánypártiak a rendőrök és a katonák oltását, míg az ellenzékiek a tanárok egészségének biztosítását sorolták valamelyest előrébb.

Forrás: Népszava.hu, Portfolio.hu

Fotó: freepik.com


Vissza

Multi-Pay Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off