Ezt gondolják a juttatási szakértők 2021-ről (2021.01.01)

Bár 2019-től már csak néhány juttatásra igaz, hogy a bérnél kedvezőbb az adója, tapasztalataink szerint a munkáltatók és a munkavállalók is igénylik a cafeteriát. Összegyűjtöttük az ország legkeresettebb juttatási szakértőinek 2021-re vonatkozó javaslatait.

Habár idén nem lesz változás a béren kívüli juttatásokra vonatkozó szabályokban, a vállalatok cafeteriastratégiáját mégis átszabhatja a COVID-19 és a járvány következtében megváltozott munkavállalói attitűd. Kíváncsiak voltunk, hogy látják a helyzetet a cafeteria-tanácsadók.

Rugalmasság mindenekfelett

Fata László juttatási szakértő szerint a 2020-as és a 2021-es év is azt várja a munkáltatóktól, hogy folyamatosan, mégis professzionálisan alkalmazkodjanak a dinamikusan változó helyzethez.

– Az improvizációhoz elengedhetetlen, hogy előre fel legyünk készülve az egyes lehetőségekre. Nemcsak az üzleti környezet, hanem a munkavállalói igények is folyamatosan változhatnak. Egyik héten az otthoni iroda kialakítása, a következőn az egészség, majd aztán a nehéz helyzetbe került családtagok segítése lehet a fókuszban – nyilatkozta a Pénzcentrumnak.

A szakértő szerint a jó juttatási csomag összeállításához munkáltatói célok és a munkavállalói igények összehangolása a kulcs. Így a siker záloga, hogy az adott üzleti környezetben a munkáltató megismerje az éppen aktuális munkavállalói igényeket, és saját céljai mellett ehhez igazítsa a kínálatot.

Felértékelődnek az egészségjuttatások

Kardos György, a Bonus Cafeteria ügyvezetője úgy látja, a COVID-19 jelentősen átrendezheti a munkavállalók idei juttatási igényeit is. Szerinte 2021 alapvetően az egészség és önsegélyező pénztári termékek éve lehet, a SZÉP kártyára vonatkozó kedvező adókörnyezet ellenére is.

– Hiába támogatja adókedvezménnyel a kormányzat a SZÉP kártyát, ha a szállodák bezártak, a munkavállalók pedig a bizonytalan helyzetben alapvetően ételre és egészségre fordítható támogatást várnak munkáltatójuktól. Sok munkavállaló SZÉP kártyáján maradt az idén fel nem használt összeg, ezért a kedvezményes adózás ellenére is csökkenhet az igény a SZÉP kártya juttatásra – nyilatkozta Kardos, aki szerint a dolgozók érdeklődése idén megnőhet az egészségpénztári juttatások (különösen az egészségbiztosítás) iránt. Ha pedig a COVID-19 hosszabb távon leköti az egészségügyi kapacitásokat, és ezért bizonytalan ideig az alap szakellátás korlátozottan lesz elérhető, 2021 slágerterméke a célzott támogatásként igényelhető virtuális orvoslás lehet.

A tanácsadó szerint nőhet azoknak a munkavállalóknak a száma is, akik a hitelmoratórium miatt megemelkedett törlesztő részlet kifizetéséhez igénybe veszik az önsegélyező pénztári célzott lakáshitel-törlesztést, illetve ugrásszerűen megnőhet az igény a járványügyi korlátozó intézkedések miatt jelenleg háttérbe szorult kulturális szolgáltatás és sportesemény belépő iránt.

Nőnek a kifizetett cafeteriajuttatások

A BDO várakozásai szerint a szociális hozzájárulási adó (szocho) csökkenése miatt 2021-ben összességében némileg magasabbak lesznek a kifizetett cafeteriajuttatások, mint idén.

Nagy Petra, a BDO Magyarország cafeteria és relokációs munkatársa szerint a SZÉP kártya idén is megtartja domináns szerepét a juttatások között, különösen mivel a járványhelyzetben 2020 tavaszán hozott intézkedések nyomán egészen 2021. június 30-ig nem kell szochót fizetni a juttatás után, miközben az összesített keretösszeget eddig a határidőig évi 450 ezer forintról 800 ezer forintra emelték. Bár azt a BDO szakértője is megjegyzi, hogy a jelenleg is tartó lezárások miatt számos munkavállaló kártyáján jelentős fel nem használt összeg maradt az év végére, amit nem kíván majd tovább növelni.

A tanácsadó a bérként adózó elemek közül a készpénzes juttatás és az adókedvezményre jogosító egészség- és önsegélyező pénztári tagdíj-hozzájárulás (illetve az egészségbiztosítások) szerepének növekedésére számít a koronavírus-járvány hatására.

Juttatási paletta 2021

Cafeteria

Közteher 2021-ben

Óvoda, bölcsőde A költségek mértékéig adómentes
Kulturális belépő A minimálbér mértékéig adómentes
Sportrendezvény belépő A minimálbér mértékéig adómentes
Széchenyi Pihenőkártya vendéglátás alszámla (*) Évente 265 000 Ft-ig 16,5%**
Széchenyi Pihenőkártya szállás alszámla (*) Évente 400 000 Ft-ig 16,5%**
Széchenyi Pihenőkártya szabadidő alszámla (*) Évente 135 000 Ft-ig 16,5%**
Önsegélyező pénztári célzott szolgáltatás A munkáltatónak adómentes, a munkavállaló az igénybevett támogatás után 26,535%-os adót fizet.
Csekély értékű ajándék Évente egyszer, a minimálbér 10%-áig 37,76%
Önkéntes egészségpénztári célzott szolgáltatás 37,76%
Önkéntes nyugdíjpénztári célzott szolgáltatás 37,76%
Önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás Bérként adózó, de igénybe vehető utána adókedvezmény
Önkéntes egészség- és  önsegélyező pénztári hozzájárulás Bérként adózó, de igénybe vehető utána adókedvezmény
Készpénz kifizetés cafeteriában Bérként adózó
Iskolakezdési támogatás Bérként adózó
Ajándékutalvány Bérként adózó
Munkahelyi étkeztetés Bérként adózó
Helyi bérlet Bérként adózó

*A juttatások együttes értékét is vizsgálni kell. A kedvezményes adó évi 800 ezer forint kifizetésre vonatkozik, ha a munkavállaló munkaviszonya egész évben fennáll. Az egyes értékhatárokat meghaladó támogatás, illetve az előbbi értékhatárokat meg nem haladóan az adóévben folyósított támogatások együttes értékének az éves rekreációs keretösszeget meghaladó része egyes meghatározott juttatásként adóköteles. Azaz a meghaladó rész 1,18-szorosa után a 15 százalék szja mellett 15,5 százalék szochót és 1,5 százalék szakképzési hozzájáruálst kell fizetnie a munkáltatónak (37,76%).
**2021. január 1. és 2021. június 30. között az szja-törvény 71. paragrafusának (1) bekezdésétől eltérően.

Fotó: freepik.com


Vissza

Multi-Pay® Zrt.
Székhely:
1022 Budapest, Bimbó út 18.
Ügyfélszolgálat: (06 1) 210 9797
Telefon: (06 1) 210 9774
E-mail cím:
multi-pay@multi-pay.hu
Bankszámlaszám:
10702019-65910144-51100005
Copyright © Multi-Pay Zrt. Minden jog fenntartva.
map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off map1_on map2_off map3_off map4_off map5_off map0 map2_on map1_off map3_off map4_off map5_off map0 map3_on map1_off map2_off map4_off map5_off map0 map4_on map1_off map2_off map3_off map5_off map0 map5_on map1_off map2_off map3_off map4_off map0 map0_0 map1_off map2_off map3_off map4_off map5_off