2019. október
1. Hamarosan befizetési akció a multipayes egészségpénztárakban

A multipayes egészségpénztárak minden év novemberében befizetési akciót hirdetnek. Az igazán költségtudatosak ilyenkor nemcsak az szja-visszatérítés kihasználására fókuszálnak, hanem számba veszik azt is, milyen egészségcélú költések merülhetnek fel a családban jövőre.

A befizetési akcióban résztvevők annál jelentősebb összeget nyernek meg egészségükre, minél többet fizetnek be. A novemberben a Patikapénztárba befizetett 100 ezer forintból több mint 5 ezer forinttal többet írunk jóvá, mint más hónapban. Annak, aki szeretné kihasználni a maximális 150 ezer forintos szja-visszatérítést és az ehhez szükséges összegre, 750 ezer forintra egészíti ki az éves befizetését az akciós hónapban, akár 40 ezer forinttal többet könyvelünk a számlájára.

Az eltérő költségszerkezetű kassza, az Új Pillér tagjai is jól járnak az akcióban. Ők a novemberi 100 ezer forintos befizetésből 3 150 forinttal többet, a 750 ezer forintra kiegészített befizetésből akár 12 ezer forinttal többet költhetnek, mint az év más hónapjában beérkező hozzájárulásból.

Az egyéni kiadásokra fordítható összeget tovább növeli a 20%-os adójóváírás, amelyet már akár márciusban a számláján tudhat az, aki januárban beadja az adóbevallását, és ami mindenegyes befizetett forint után jár.

Számítanak a pénztári szektorra


Ki vehet részt az akcióban?

Azok, akik az év első tíz hónapjára – vagy a 2019-ben belépők a belépésük hónapjától számolva – befizették az alapszabályban meghatározott minimális hozzájárulást, november 1. és november 30. között beérkező befizetésük 30 000 forint feletti részéből nem fizetnek működési és likviditási költséget: az összeget 100%-ban jóváírjuk az egyéni számlákon. Azok sem maradnak le az akcióról, akiknek tagdíjelmaradásuk van, de a befizetésüknek csak az elvárt hozzájárulás feletti hányadára érvényes a kedvezményes költségelvonás. Ezért is érdemes október végéig az online folyószámla kimutatásban ellenőrizni és bankkártyás fizetéssel azonnal rendezni a fennálló hiányt.

Mire spórolunk?


Fotó: unsplash.com

2. Válassza jövőre is a Patika-csoport célzott támogatását!

Vannak juttatási lehetőségek, amelyeket a jogszabály megenged, értékes eleme lehet a munkáltatói csomagnak, mégsem kihasználtak a munkáltatók körében – hangzott el a Juttatások 2020 konferencián. A rendezvény az alapok felfrissítése mellett innovatív szolgáltatói megoldásokkal és új koncepciókkal támogatta a résztvevők munkáját.

Bár még az őszi adótörvény csomag befolyásolhatja a juttatások jövő évi adókörnyezetét, érdemes időben elkezdeni a jövőre tervezett juttatási csomagok kialakítását. Ezt vallja az a közel 100 szakember, akik a Cafeteria TREND Juttatások 2020 című konferencián egy egész napon keresztül az év végi juttatások és a jövő évi kínálat kidolgozásával foglalkoztak.

Fata László juttatási szakértő többek között beszélt az adómentesen adható munkásszállás-juttatás gyakorlati megvalósításáról és a biztosítási termékekről is. – Egy jól megválasztott biztosítás akár egyes meghatározott juttatásként 38,35%-os kedvező közteherrel is adózhat – emelte ki és hozzátette: egy jól tervezett, szabályozott juttatási rendszer sok váratlanul felmerülő problémát kivédhet, például az olyat, mint idén a szociális hozzájárulási adó évközi változása volt, amely sok munkáltatónak adott pluszfeladatot.

Az adótörvényben évek óta létező, kedvező adózású egészségpénztári célzott szolgáltatás tartalommal való megtöltésére mutatott példát a Patika-csoport – melynek tagja a Multi-Pay® is. Előadásában Vargha László pénzügyi vezető konkrét példával illusztrálta, hogy a 38,35%-os közteherrel adható támogatás milyen széles keretrendszert biztosít a munkáltatók számára többek közt egészségcélú juttatások megvalósítására. Éppen ezért a célzott támogatás megoldást kínál napjaink számos munkaerő-piaci kihívására a toborzástól kezdve a fluktuációcsökkentésen át a munkavállalók hatékonyságának növeléséig, így a jövő évi juttatási csomag kialakításánál mindenképp érdemes számolni vele. Patika-csoportnál kialakított szolgáltatási modell mind a munkavállalók, mind a munkáltatók számára kényelmes, átlátható és lehetővé teszi akár a kötelező foglalkozásegészségügyi feladat hatékony ellátását, akár a vállalat CSR programjába illeszthető szűrőcsomag biztosítását, vagy mindkettőt együtt. Alkalmas a munkavállalói teljesítmények differenciált elismerésére, de a gondoskodó vállalati márka erősítésére is. Büszkék vagyunk arra, hogy idén, az első félév során a célzott támogatásra szektorszinten befolyó 611 millió forint egyharmada érkezett hozzánk. Munkáltatói partnereink és az ő pénztártag munkavállalóik elégedettségét mutatja, hogy a célzott támogatást idén nyújtók szinte kivétel nélkül jövőre is élnek a lehetőséggel, de már számos új cég is érdeklődik a támogatási feltételekről. Legtöbben dolgozóik minőségi egészségügyi ellátásához szeretnének hozzájárulni ily módon, hiszen igény esetén a Patika-csoport betegútszervező platformot is kínál.

Fotó: unsplash.com

3. Ne bízzuk a gyerekre az uzsonnavásárlást!

Csengeri Lilla dietetikus szerint nem jó gyakorlat, ha a gyerekek az iskolai büfében vásárolnak maguknak uzsonnát. Fontos, hogy a nebulók kellő mennyiségű fehérjét, lassan felszívódó szénhidrátot, gyümölcsöt és olajos magvakat is fogyasszanak napközben.

Jellemző, hogy a szülők nem csomagolnak a gyermeknek uzsonnát, tízórait, hanem pénzt adnak, amelyből a gyermek a büfében vásárolja meg az ennivalót. Ez nem jó gyakorlat Csengeri Lilla dietetikus szerint.

– Ha a szülő csomagolja az ennivalót, jó megoldás egy szendvics, amelyben a sovány felvágott biztosítja a szükséges fehérjét, a kenyér vagy pékáru pedig lehetőleg teljes kiőrlésű legyen, ami lassabban felszívódó szénhidrátot tartalmaz, így a gyermek több órára jól lakik. A kiegyensúlyozott vércukorszint szükséges a megfelelő koncentrációhoz, a hosszan tartó figyelemhez – hangsúlyozta a szakértő az M1 aktuális csatorna műsorában.

A szendvics mellé csomagoljunk idényzöldséget és olajos magvakat – a sótlan változatot válasszuk –, amelyek hasznos ásványi anyagot tartalmaznak. Utóbbinak azonban magas a kalóriatartalma, így heti két-három kis maréknál ne adjunk többet. Ha lehetőségünk engedi – például kis hűtőtáskában – joghurtot, túrókrémet is csomagolhatunk a gyerekeknek, akik így napközben is egészségesen tudnak táplálkozni.

Idén a Multi-Pay® stratégiai partnere, a Patika-csoport egészségpénztára által támogatott Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogram is a gyerekek egészségre nevelését helyezte a fókuszba, hiszen csak egészséges gyermekből lehet egészséges felnőtt. A helyes táplálkozás azért is nagyon fontos, mivel minden harmadik gyermek elhízott, sokan cukorbetegek, magas a vérnyomásuk, mozgásszegély életmódot folytatnak, dohányoznak. Mindez a későbbiekben, 40 éves korban a stroke, szívinfarktus, daganatos megbetegedések melegágya lehet. A szomorú statisztikán szeretne változtatni a program, amely elsősorban a megelőzésre fókuszál: szerepel benne az egészséges táplálkozás, a mozgás fontossága, a gyermekek lelki egészségének javítása és az egészségismeretek elősegítése és elsajátítása. Segít a gyermekek és a tanulók mindennapi élethez nélkülözhetetlen egészségismeretek bővítésében, miközben maradandó élményt nyújt számukra.

A tanulók szakemberek irányításával megérinthetik, kézbe vehetik a látványos anatómiai modelleket, bepillantást nyerhetnek az emberi test belsejébe. A virtuális technológia is jelen van: az 5 méter magas virtuális 3D mini planetáriumban, az úgynevezett Anatómiai Mozisátorban 15 perces előadássorozatot tekinthetnek meg a diákok, akik virtuális valóságszemüvegek segítségével a 3D technológiával megalkotott filmekből megismerhetik belülről is az emberi testet. Dietetikai tanácsadás keretében találkoznak az egészséges táplálkozással kapcsolatos lehetőségekkel, a védőnők a mindennapi élethez szükséges elsősegélynyújtási ismereteket adják át, az egészségfejlesztési irodák munkatársai pedig életmód tanácsadással és mozgásismeretekkel járulnak hozzá, hogy minél több gyerekből lehessen egészséges felnőtt.

Októberi szűrőnapok


Fotó: freepik.com

4. Kezdjük az őszt immunerősítéssel

A nedvesebb, hűvösebb idő beköszöntével igen gyakorivá válnak a különböző, főleg légúti megbetegedések. Dr. Ruzsás Éva, a Doktor24 cégcsoport orvosigazgatója, foglalkozás-egészségügyi szakorvosa, belgyógyásza és kardiológusa válaszol kérdéseinkre.

Miért vagyunk hajlamosabbak ősszel és télen megbetegedni, és mit tehetünk ellene? „A szervezetünket és immunrendszerünket számos tényező gyengíti, ilyen a nem megfelelő táplálkozás, a mozgáshiány, dohányzás, stressz, fokozott alkoholfogyasztás. A hideg idő elől behúzódunk, sokkal többet tartózkodunk másokkal egy zárt légtérben. Ez sajnos kedvez a baktériumok és egyéb kórokozók terjedésének” – kezdi a szakértő.

Az immunsejteink 70%-a a beleinkben található, ezért egészségi állapotunkat nagymértékben befolyásolja a táplálkozás. „Törekedjünk a megfelelő minőségű, összetételű, változatos és mértékletes étkezésre! Fogyasszunk magas vitamin, rost- és ásványianyagtartalmú ételeket, sok friss, az évszaknak megfelelő zöldséget és gyümölcsöt. A lédús őszi gyümölcsök, mint az alma, a körte, a szilva, a szőlő, a szeder és az áfonya magas rosttartalmuknak köszönhetően javítják az emésztőrendszer működését, magas antioxidáns vegyületeiknek és vitaminjaiknak köszönhetően immunerősítőként is funkcionálnak, valamint ásványi anyagaik révén a szervezet sav-bázis egyensúlyát is fenntartják. A zöldségek hasonló élettani hatásúak, valamint alacsony a kalóriatartalmuk, így a fogyni kívánók étrendjének alapját is képezik. Kiválóan támogatják az egészséges emésztőrendszer munkáját az olyan ősszel elérhető zöldségek, mint a sütőtök, a cukkini, a paprika, a paradicsom a fejes káposzta, a karfiol, a brokkoli, a különböző hagymafélék és a hüvelyesek. Gazdagítsuk étrendünket olajos magvakkal, hüvelyesekből készült ételekkel, aszalt gyümölcsökkel!

A táplálkozás mellett rendkívül fontos az elegendő mozgás is. Heti háromszor 30 percnyi mozgással már elősegítjük immunrendszerünk optimálisabb működését. A kellemes őszi időben tett túrázás, illetve séta amellett, hogy kiváló testmozgás, csökkenti a vérnyomást, növeli a szív és-érrendszerünk egészségét, stresszcsökkentő hatású is.” – mondta Dr. Ruzsás Éva orvosigazgató.

Kutatások bizonyították, hogy azok, akik helyesen táplálkoznak és rendszeresen mozognak, 27%-kal kevesebbet hiányoznak munkahelyükről betegség okán. Hazánkban egyre több vállalat dönt úgy, hogy gyümölcsnappal, egészségesebb cateringgel, és/vagy a sportolás támogatásával segítséget nyújt dolgozóinak az egészséges életmód kialakításában, fenntartásában.

Segít a Multi-Pay® kártya

A Multi-Pay® kártya ételfogyasztási és az ajándék egyenlegéből is vásárolhatunk élelmiszert a nagyobb elfogadóhelyeken, gluténmentes termékekért pedig az egészségpénztári számláról is fizethetünk. A munkáltatói gondoskodást tükröző támogatás többek számára teszi lehetővé, hogy az ár mellett az egészség is nagyobb súllyal szerepelhessen a bevásárlási döntésekben. (ITT találja az ételfogyasztási zsebet elfogadó kereskedők országos listáját.)

Fotó: unsplash.com

5. Váratlan juttatási ötletek 2020-ra

Idén jelentősen szűkült a munkáltatók által adókedvezményesen adható juttatások köre és ebben – bár a jövő évi törvényeket még nem ismerjük – nem számítunk jelentős változásokra 2020-ban sem. A Juttatások 2020 konferencián mégis hallottunk újdonságokat a meglévő keretek között.

Most ősszel még csak a juttatási rendszer alapköveit tudják lerakni a vállalatok, amelyek már nekilátnak kidolgozni a lehetséges alternatívákat, a véglegesítésre az év utolsó hónapjaiban, az őszi adótörvény-csomag kihirdetése után kerülhet sor. Az október viszont remek hónap arra, hogy átgondoljuk a vállalat humánerő-stratégiáját, a munkáltatói márkához kötődő célokat és ennek függvényében alakítsuk ki a juttatási kínálatot.

Hírlevelünk 2. hírében ismertettük a Juttatások 2020 konferencián debütált, innovatív, 38,35%-kal adózó egészségpénztári megoldást. Itt most a Cafeteria Trend konferenciáján hallott egyéb újdonságokat mutatjuk meg.

Új szolgáltatások régi köntösben

Idén népszerű adómentes juttatás volt a kulturális szolgáltatásra szóló belépő, bérlet, jóllehet már nem adható utalvány formájában. Gyakori megvalósítási mód, hogy a munkavállaló megveszi a jegyet a munkáltató nevére szóló számlával, majd a munkáltató kifizeti ennek ellenértékét. A számlák gyűjtése, ellenőrzése azonban komoly feladatot ró a munkáltatóra, míg a jegy árának megelőlegezése a munkavállalónál eredményez extra terheket.

A problémát hidalja át egy a konferencián bemutatott, az idei év újdonságaként megjelenő új szolgáltatás, amely teljeskörű hozzáférést biztosít a Jegy.hu felületén elérhető kulturális- és sporteseményekhez, az azokra történő jegyvásárláshoz, valamint teljesíti az Szja törvényben leírt feltételeket a munkavállalók számára kedvezményesen nyújtható juttatás tárgyában. A szolgáltató közvetlenül a munkáltató nevére állítja ki és küldi a megfelelő számlákat. Országh Örs, az InterTicket Kft. innovációs igazgatója előadásában azt is megmutatta, hogy az új fejlesztésüknek köszönhetően az is kizárható, hogy a munkavállalók olyan rendezvényre kapjanak jegyet, mely nem illeszthető be az adómentes juttatási körbe.

Taupert Szilvia diplomás optometrista, látásjavító szakember a képernyős munkavégzéshez kapcsolódó munkáltatói kötelezettségre, a szemüveg és látásvizsgálat biztosítására mutatott megoldást. Ez mint kötelezettség, adómentesen nyújtható, de az esetek nagy részében a foglalkozásegészségügyi vizsgálatokkal együtt a felek inkább nyűgnek élik meg, pedig a munkavállalók nagy részénél az egészségügyi szűrések amúgy kifejezetten értékes juttatások. A szakember azt mutatta meg a résztvevőknek, hogy miként lehet könnyűszerrel ebből a kötelezettségből gondoskodó adómentes juttatást varázsolni.

Lukács Ádám, a Lukács és Tamás Kft. kereskedelmi igazgatója egy sokak által használt juttatási elemet mutatott be, mint a jövő évi cafeteria menü új színfoltját. Sok munkáltató kínál meghatározott munkatársi kör számára cégautót, de ezt leginkább a cafeteriától függetlenül teszi. Mi lenne, ha az érintett dolgozók a választható juttatási rendszerük terhére beleszólhatnának ebbe a kínálatba? Bár látszólag csak a magas cafeteriakeretekkel finanszírozható egy céges autó költsége, a személyre szabás új lehetőségeket kínál plusz adóteher nélkül.

Fotó: unsplash.com

6. Ingyenes látásellenőrzés októberben

A Látás hónapja programsorozat az idén a szem védelmével, egészségének megőrzésével foglalkozik – közölte a kampányt szervező Magyar Látszerész Szövetség elnöke. A kezdeményezéshez idén is csatlakozott a Semmelweis Egyetem szemészeti klinikája.

A kampány idei mottója: Fontos a látásom. Szabadi Zsolt, a Magyar Látszerész Szövetség elnöke sajtótájékoztatón elmondta, hogy október 31-ig 306 vizsgálati pont és optikai szaküzlet várja ingyenes látásellenőrzésre és szaktanácsadásra az érdeklődőket.

– A külvilágból érkező információk 85%-át a látás érzékszerve továbbítja – hívta fel a figyelmet a szakember. A digitális eszközök által kibocsátott kék fény elleni védelem idén is kiemelt témája a kampánynak. Ennek kapcsán Szabadi Zsolt azt mondta, a digitális eszközök egyre inkább a hétköznapok részévé váltak, és az általuk kibocsátott kék fény korosztálytól függetlenül mindenkit érint. A digitális eszközöket használók körében egyre gyakoribb panasz a szemfáradság, a szemirritáció, a fejfájás, a homályos látás, az álmatlanság vagy a vörös szem. A kutatók évek óta arra figyelmeztetnek, hogy a közvetlen kék fény károsítja a retinát és felelős az időskori makula degeneráció kialakulásáért.

– E téren különösen fontos a megelőzés – fűzte hozzá Szabadi Zsolt. A kampány során szeretnék fókuszba helyezni a progresszív lencséket is, mint a legmodernebb, legkomplexebb optikai megoldásokat. Az ingyenes látásvizsgálaton részt vevők között idén értékes lencséket, ajándékokat és egy kétszemélyes wellness hétvégét is kisorsolnak a kezdeményezésben résztvevő kiemelt optikák.

Polgár József, a kampányban résztvevő egyik kiemelt optika szakreferense az MTI-nek elmondta, hogy évről évre egyre többen vesznek részt a programhoz kapcsolódó látásvizsgálatokon. – A szűrés kiemelten fontos és minden korosztálynak ajánlott, különösen 40 éves kor felett, amikor megnő a szürkehályog kialakulásának kockázata – hangsúlyozta, megjegyezve, hogy a látáskorrekció hiánya komoly tünetekkel, fáradékonysággal, fejfájással és fényérzékenységgel is jár.

A Látás hónapja programhoz kapcsolódó optikai boltok listáját ITT találja.

Fotó: unsplash.com