2019. szeptember
1. Multipayes iskolakezdési támogatás 0%-os vagy 38,35%-os adózással

A Multi-Pay Zrt. kimutatása szerint a korábbi években átlag 50 ezer forint iskolakezdési támogatást nyújtottak a cégek Multi-Pay® kártyán dolgozónként. Idén, a megváltozott adókörnyezetnek köszönhetően ez a béren kívüli juttatás szinte teljesen eltűnt, a legtöbb cég azonban továbbra is biztosít munkavállalóinak ilyen célú segítséget. Erre két lehetőséget kínálunk partnereinknek.

2019. január 1-től az iskolakezdési támogatást nem adhatják a munkáltatók „egyes meghatározott juttatásként”. A változás pozitívuma, hogy ezzel megszűntek a korlátozások, amelyek a támogatásra vonatkoztak. Azaz már értékhatár nélkül adható

  • nemcsak utalvány formájában, hanem pénzben vagy természetben (tankönyv, tanszer, ruházat stb.) is,
  • nemcsak a munkavállalónak, hanem bárkinek,
  • nemcsak a családok támogatásáról szóló törvény alapján családi pótlékra (nevelési ellátásra) jogosult, a köznevelésben (vagy bármely EGT-államban hasonló oktatásban) részt vevő gyermek, hanem bármilyen tanulmányokat folytató magánszemély esetében.

A változás negatívuma viszont, hogy míg tavaly a munkáltató az iskolakezdési támogatás nettó összege után 40,71% adót fizetett, idén már a bérterhekkel megegyező 78,95% adót és járulékot kell bevallania.

Ennél kedvezőbb adózású, kevés munkáltatói adminisztrációval járó, kényelmesen költhető lehetőségeket kínál a Multi-Pay Zrt. partnereinek.

Csekély értékű ajándék Multi-Pay® kártyán

2019-ben a munkáltató évente egyszer adhat csekély értékű ajándékot 14 900 forint értékben, utalvány formájában a munkavállalónak és/vagy megfelelő nyilvántartási folyamat mellett akár a házastársának is. Ebben a formában mindkét szülő jogosult lehet a támogatásra, ugyanazon gyermek(ek) után is, ha mindkét szülő munkáltatója – akár különböző, akár azonos – szeretné ezt a juttatást biztosítani – írja közleményében a MAZARS.

Csekély értékű ajándékot kizárólag készpénzre nem váltható eszközön adhatunk, amely esetében meghatározható az a termék- és/vagy szolgáltatáskör, amelyre az utalvány felhasználható. Ilyen a Multi-Pay® kártya. Az elektronikus utalvány minimális munkáltatói adminisztrációval jár, a juttatásban részesülő összes dolgozó támogatása egy összegben feltölthető, kényelmesen költhető országosan a sok ezer elfogadóhelyen, elvesztése esetén pedig pótolható.

Egészségpénztári célzott támogatás

Kifejezetten tanévkezdési juttatásként egészségpénztáron keresztül is adhat támogatást a munkáltató egészségpénztári tagsággal rendelkező munkatársainak. Az összeget az általános- és középiskolások szülei tankönyvre, taneszközre és ruhára költhetik, a 25. életévüket be nem töltött egyetemisták szülei pedig az egyetemi tandíjat, kollégiumi elhelyezést és az albérlet költségét fedezhetik belőle.

A törvény az évente adható támogatás mértékét a tárgyév első napján érvényes havi minimálbér összegében maximalizálta, ami idén 149 ezer forint. Ezután a munkáltató adóterhe 0%, a felhasznált összeg után azonban a munkavállaló 27,625%-os adót fizet, de csak jövőre. Az egyéb jövedelemnek minősülő támogatást az adott évre vonatkozó adóbevallásában kell bevallani és megfizetni a következő évben, május 20-ig.

A Multi-Pay® stratégiai partnerei, a Patika-csoport egészségpénztárai tudhatják magukénak a célzott támogatásra az idei első félévben szektorszinten befolyt összeg harmadát (lásd 2. hírünk) köszönhetően az általuk kínált könnyen testre szabható, kényelmi szolgáltatásnak. A munkáltató csekély adminisztrációval, akár évente egyszeri, egyösszegű utalással biztosíthatja a juttatást minden érintett munkavállalójának, akik a rájuk eső összeget számla ellenében tudják elkölteni. A pénztár ajánlatáért kattintson IDE vagy hívja szakértőnket a +36 1 210 9770-es telefonszámon.

Fotó: freepik.com

2. Kiugróan startolt a patikapénztári célzott szolgáltatás

Az MNB szektorjelentése szerint jelentősen visszaesett az egészségpénztárakba fizetett munkáltatói tagdíj-kiegészítés, a célzott támogatásra befolyó összeg azonban dinamikusan nőtt idén az első félévben. A kieső munkáltatói hozzájárulásokat azonban sem ez, sem a megnövekedett egyéni tagdíjak nem pótolják.

Az elmúlt két évben az egészség- és önsegélyező pénztárak száma 29-ről 20-ra csökkent, a taglétszám 2019. I. félév végén 1 037 381 főt tett ki, amely az előző év azonos időszakának értékéhez képest 0,9%-os csökkenés – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) első félévet értékelő szektorjelentéséből. Az adatok a pénztárak szerepének megváltozását tükrözik: a cafeteriarendszer átalakításának hatására a munkáltatók juttatási palettájáról lekerült az egészségpénztári tagdíj-hozzájárulás – 2019. január–június között közel 60%-kal csökkent a munkáltatóktól ezen a jogcímen érkező befizetések összege –, ezzel párhuzamosan azonban érezhetően nő a tudatos öngondoskodók aránya.

Az egyéni befizetések az év első hat hónapjában megközelítették a 12 milliárd forintot a tavaly hasonló időszakban beérkező 10 milliárddal és a 2016-os 5,7 milliárddal szemben. 2019. I. félévében a pénztárak tagdíjjellegű bevételeinek 77,7%-át a tagok egyéni befizetései tették ki. Az éledő öngondoskodás – és az egyre többeknek vonzó adómegtakarítás – eredményeként befolyó összeg azonban továbbra sem pótolja a kieső munkáltatói befizetéseket: ebben a félévben a szolgáltatásra fordítható befizetések 7%-kal estek vissza 2018 hasonló időszakához képest.

Egészségcélú juttatás, amivel nyer a cég és a dolgozó is

A felelős foglalkoztatók keresik a lehetőséget, hogy a béren felül is elismerhessék munkavállalóik teljesítményét. Az egészségcélú támogatásokat sokan építik be javadalmazási rendszerükbe, a munkavállalókért érzett felelősség tanúságaként, de a saját üzleti sikereik érdekében is. Az egészséges munkavállaló boldogabb, hatékonyabban dolgozik és a kutatások szerint a gondoskodó vállalat vonzóbb munkahely a fiatalok szemében. A vállalat márkaértékének növekedése nehezen számszerűsíthető, a betegállományban töltött napok – a KSH adatai szerint 2 év alatt 22%-kal nőtt a táppénzes esetek száma – miatti kifizetések és a hiányzó munkaerő okozta bevételkiesés viszont annál könnyebben.

A cafeteriarendszer tavaly év végi átszabása okozta sokkból magukhoz térő cégek egy része már januárban felismerte az egészségpénztári célzott támogatásban rejlő lehetőségeket: az MNB jelentés szerint 611 millió forintra nőtt a célzott szolgáltatások bevétele az I. félév során. Ebből a Multi-Pay® stratégiai partneréhez, a Patika-csoporthoz folyt be több mint 200 millió forint.

– A Patika-csoport pénztárainak sikerült vonzó tartalommal megtölteniük a bérnél kedvezőbb adózással – július 1-től 38,35%-os közteherrel – adható juttatást. A sikeres start hátterében a munkaerőpiaci kihívásokra, a munkavállalók és a munkáltatók igényeire szabott termék áll. A célzott támogatás költhető a Multi-Pay® kártyával, és habár a törvényi előírásoknak megfelelően az összeg nem kerül az egyéni számlákra, a pénztártagok a rendelkezésükre álló pénzt és annak mozgását követni tudják az egészségpénztári online ügyintézési platformon – mutat rá Nagy Sándor, a Multi-Pay Zrt. vezérigazgatója, aki arra számít, hogy a második félévben, de még inkább 2020-ban jelentősen nő a juttatást nyújtó munkáltatók száma. A költséghatékony támogatás egyértelműen versenyelőnyt jelent a cégeknek a munkavállalókért folyó küzdelemben, különösen napjainkban, amikor az állam egyre kevesebbet, a lakosság egyre többet költ az egészségre.

– Ebben a helyzetben sok család fogja hiányolni az évek során megszokott, egészségpénztárba fizetett munkáltatói tagdíj-kiegészítést, amely csökkentette a családok zsebből költött egészségforintjait. Ez a segítség egy év alatt 8,1 milliárd forintról 3,3 milliárdra csökkent.

A célzott támogatás azonban önmagában csak egy kedvezményes adózású juttatási forma, ami akkor válik értékké, ha a munkavállaló és a munkáltató igényei szerinti szolgáltatástartalommal lesz megtöltve. A Patika-csoport testre szabott szolgáltatáscsomagjai ezt teszik, és így valós alternatíváját kínálják a közel 5 milliárd forintos munkáltatói tagdíjhozzájárulás-kiesésnek.

3. Ingyenes lakossági mentálhigiénés nap szeptember 14-én

Szeptembertől jövő év júniusáig tíz alkalommal vehet részt a lakosság ingyenes, népegészségügyi tematikájú egészségmegőrzési és szűrőprogramokon a Semmelweis Egyetem szervezésében.

Egészségnapok címmel lakossági rendezvénysorozatot indít szeptembertől a Semmelweis Egyetem – jelentette be az intézmény rektora, Dr. Merkely Béla. Elmondta, az idén 250 éves fennállását ünneplő egyetem nemcsak az oktatásban, a kutatásban és a gyógyításban elkötelezett, hanem az egészségmegőrzés terén is. Mivel a várható élettartam, az egészségben eltöltött évek száma attól is függ, hogy mennyit tudunk a betegségek megelőzéséről, ezért erre fontos felhívni a figyelmet – tette hozzá.

Az egyetem által rendezett Semmelweis Egészségnapok rendezvénysorozat szeptemberben indul és jövő év júniusáig tíz alkalommal kínál ingyenes, népegészségügyi tematikájú egészségmegőrzési és szűrőprogramot a lakosság számára. Első alkalommal a lelki egészség témaköre lesz terítéken, a programon a részvétel regisztrációhoz kötött, ezt az egyetem honlapján tudják az érdeklődők megtenni.

Mentálhigiénés Nap
Időpont: szeptember 14., szombat
Helyszín: Elméleti Orvostudományi Központ (1094 Budapest, Tűzoltó utca 37/47.)
Regisztráció: a részletes programban feltüntetett eseményeknél minden előadásra, workshopra külön kell regisztrálni.

Réthelyi János, a Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának igazgatója a programról szólva közölte, hogy a gyerekektől az idősekig mindenkinek kínálnak érdekes előadásokat. Az egyetem több egysége is foglalkozik mentális egészséggel, így több mint hetven programon, köztük előadásokon, workshopokon, művészet- és állatasszisztált terápiás foglalkozáson vehetnek részt az érdeklődők, de kipróbálhatják például az önismereti csoportban való részvételt is. A klinikaigazgató hozzátette, lesznek előadások a függőség, a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, a szexuális nevelés vagy épp az egészséges párkapcsolatok témaköréből. Kiemelte Pál Ferenc katolikus pap és mentálhigiénés szakember előadását, aki a magánéleti és munkahelyi kiégésről beszél majd.

Merkely Béla elmondta azt is, hogy például a decemberi programnapokon az egyetem Anatómiai Múzeuma – amelyet kizárólag orvostanhallgatók használhatnak – is várja majd a közönséget. A rendezvénysorozat keretében olyan, máskor kizárólag a szakma számára elérhető helyszínek is megnyílnak az érdeklődők előtt, mint a klinikák műtői, az igazságügyi orvosszakértők munkahelye, vagy a rektori iroda.

4. Először okozhatta elektromos cigaretta egy beteg halálát az Egyesült Államokban

Illinois szövetségi állam illetékesei szerint először okozhatta egy beteg halálát elektromos cigaretta szívása az Egyesült Államokban.

Meghalt egy ember, aki elektromos cigarettát szívott, és a közelmúltban szállították kórházba súlyos légzőszervi betegséggel – olvasható a kiadott közleményben, amely nem tért ki a betegről semmilyen más információra.

Melaney Arnold, az illinois-i közegészségügyi hivatal szóvivője elmondta, hogy ez az első haláleset az államban, amely kapcsolatba hozható az elektromos cigaretta szívásával. Az illetékesek azt is közölték, hogy egy hét alatt kétszeresére, 22-re nőtt azoknak az embereknek a száma, akik légzőszervi betegséget kaptak az után, hogy e-cigarettát szívtak. „Aggodalomra ad okot e betegségek súlyossága, és tudatnunk kell, hogy az e-cigaretta és szívása veszélyes lehet. Felkértük a szövetségei járványügyi hatóságot, segítsen kivizsgálni ezeket az eseteket” – idézi az MTI a közleményt.

Az amerikai járványügyi hatóság (CDC) kiadott közleménye szerint az Egyesült Államokban 153 súlyos tüdőbetegséget jegyeztek fel az elmúlt két hónapban, amelyek kapcsolatba hozhatók azzal, hogy a beteg elektromos cigarettát szívott. A CDC közleménye kiemelte, hogy egyetlen haláleset sem fordult elő, és a betegek többsége fiatalkorú, illetve fiatal felnőtt. Hangsúlyozták azt is, hogy a betegségek okát egyelőre nem ismerik, de az összes bejelentett eset összekapcsolható elektromos cigaretta szívásával. Egyes betegek arról számoltak be, hogy az e-cigaretta készüléket marihuána alapú termék fogyasztására használták. Az orvosok szerint a megbetegedések hasonlítanak az inhaláció okozta sérülésre, amikor a tüdő egy égető anyagra reagál. A szakemberek egyelőre kizárták azt, hogy fertőző megbetegedésekről lenne szó.

Az e-cigaretta veszélyeire a Multi-Pay® stratégiai partnere, a Patika Egészségpénztár is figyelmeztetett már korában. A cikk szerint kutatások támasztják alá az e-cigaretta rákkeltő hatását.

Fotó: pxhere.com

5. Felelős munkáltatókat vár az OFA

A tavalyi évhez hasonlóan az OFA Nonprofit Kft. 2019-ben is keresi az ország azon munkáltatóit, akik az emberi erőforrást vállalatuk legfontosabb értékeként kezelik, ezért megtartásuk, fejlesztésük és jóllétük érdekében erőfeszítéseket is tesznek.

Napjainkban egyre többen ismerik fel a felelős foglalkoztatás és a társadalmi szerepvállalás szükségességét, valamint a benne rejlő lehetőségeket. A felelős foglalkoztató olyan eszközöket alkalmaz és tevékenységeket folytat, amelyek a munkavállalók elkötelezettségét és elégedettségét növeli. Fontosnak tartja a minőségi munkahelyek megteremtését, a család-barát hozzáállást, a közösségteremtést, a fejlődési és előrelépési lehetőségek biztosítását, a képzést és fejlesztést, a csapatépítést, az egészségmegőrzést, a helyi közösségek és az egész társadalom fejlődését egyaránt.

A pályázatra magyarországi telephellyel rendelkező vállalkozások, szervezetek nevezhetnek. Fontos, hogy a pályázati kategóriákat szervezeti méret – foglalkoztatotti létszám – szerint határozták meg, így mindenki saját versenytársi közegben méretteti meg magát.

„Az Év Felelős Foglalkoztatója” díjat idén az alábbi 5 pályázati kategóriában osztják ki:

  1. kategória: Kisvállalkozások
  2. kategória: Középvállalkozások
  3. kategória: Nagyvállalatok I. (251-2000 fő közötti foglalkoztatott)
  4. kategória: Nagyvállalatok II. (2000 fő feletti foglalkoztatók)
  5. kategória: Közszféra szervezetei

A korábbi évekhez hasonlóan a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2019-ben is képzési különdíjban részesíti a képzés/szakképzés területén legkiemelkedőbb pályázatot. Idén második alkalommal van lehetőség Restart-Up kezdeményezés különdíjára pályázni, azoknak a cégeknek, akik aktívan tesznek a 45 év feletti munkavállalók foglalkoztatásának javításáért.

A pályázati eljárás teljesen díjmentes, nem kapcsolódik hozzá egyéb járulékos költség. Bővebb információ és a pályázati felhívás ITT érhető el.

Mibe kerül a kilépő dolgozó?
6. Így lehet gyermeke gondtalan iskolás

A tanévkezdés jó alkalom a gyerekszoba felújítására, a gardróbszekrény rendbetételére, amire akár a Multi-Pay® kártya bizonyos alszámláin lévő egyenleg is keretet teremt, de remek lehetőség arra is, hogy bejelentkezzünk a gyerekorvoshoz az évi rendszeres szűrővizsgálatra!

Magyarországon az iskolaorvosoknak egy vizsgálati napon körülbelül egy osztálynyi gyereket kell megvizsgálniuk, jó, ha 10-15 perc jut egy tanulóra. Ennyi idő alatt csak a legszükségesebb fizikális alapvizsgálatokra – magasság-, testsúlymérés, ortopédiai felmérés, látásellenőrzés – van idő, az egyedi problémák feltérképezésére, beszélgetésre már nincs. Ebben a modellben épp a szűrővizsgálatok lényege, a betegségek vagy az átlagostól eltérő fejlődés korai felismeréséből származó előny veszik el. A nemzetközi gyakorlatban a szülők általában évente keresik fel gyermekükkel az orvost, amit gyakran praktikusan összekapcsolnak a tanév indulásával. Súly-, magasság- és vérnyomásmérés, lúdtalpvizsgálat, testtartás-ellenőrzés, hallás és látáskontroll, a szükséges oltások ellenőrzése és mindezeknek az adatoknak a rögzítése történik a szigorú protokoll szerint zajló vizit során.

Jut idő a beszélgetésre

– A minden évben mért adatokból kirajzolódik a gyerek fejlődési görbéje, és az is látszik, ha valahol eltérés van az átlagtól. Ebben az esetben célzott vizsgálatokkal azonnal utána lehet járni, hogy mi lehet a háttérben. A praxisomban van, ahol az apuka várja a legizgatottabban az évi ellenőrzést, hogy papíron is lássa, tökéletesen fejlődik a gyermeke. De itt nincs vége a rendelőben töltött időnek. Nagyon fontos, hogy legyen időnk beszélgetni a kis paciensünkkel és a szüleikkel. Így alakul ki az orvos és a gyerek közti bizalmi viszony, ami például tinédzserkorban különösen fontos lehet és a szülő számára is megnyugtató helyzetet teremthet. Arról nem beszélve, hogy mennyi problémát fedezhetünk fel! Olyan szülő is van, aki hosszú kérdéslistával érkezik az iskolakezdési vizitre. Természetesen ezek megválaszolására is jut időnk. A személyes törődés a legnagyobb hozzáadott értéke a klinikánkon végzett munkának – mutat rá Dr. Bene Gabriella, a FirstMed klinika gyerekorvosa és hozzáteszi: – A beszélgetés során látszólag a napi rutinra – evési, alvási szokásokra, hangulatállapotra, tanulmányi eredményekre – kérdezünk rá, de valójában az adott kornak megfelelő, potenciálisan előforduló problémákat ellenőrizzük. Nem is gondolná a szülő, hogy a gyermeke életmódja, viselkedése vagy fizikai fejlődése komoly betegségek, mentális zavarok korai előhírnöke is lehet.

Mit tud meg az orvos a gyermek evési-, alvási szokásiból, mit jelezhet a vérnyomás vagy a korosztály átlagától eltérő ütemű testmagasság-növekedés?

A szakember számára még a legártatlanabbnak tűnő mondatok, jelek is sokatmondóak.

– Egy 12 éves betegem idei iskolakezdési vizitjén azt láttam, hogy sokat nőtt a tavalyi vizsgálat óta, de a gerincellenőrzés során kiderült, hogy gerincferdülése van. Szerencsére időben került szakorvoshoz, így a problémát fűzővel lehetett korrigálni. Ha csak két év múlva vettük volna észre az eltérést, esetleg komolyabb beavatkozásra lett volna szükség. Az éven belüli kiugró testsúlyváltozás is beszédes adat: ilyenkor étkezési tanáccsal segítünk, szükség esetén elküldjük a gyereket dietetikushoz vagy valamilyen rendszeres mozgásformát ajánlunk. A tinédzsereknél a hirtelen fogyás is fontos figyelmeztetés: a beszélgetés során előkerülhetnek a testképzavarra utaló jelek, az anorexiára vagy a bulimiára utaló étkezési zavarok. Ilyen beszélgetésekre az iskolaorvosnál nem biztos, hogy van lehetőség, holott ez is a prevenció része. De ha csak kétévente látom a gyereket, értékes időt veszítünk.

Iskolakezdési egészségtippek szülőknek


Fotó: freepik.com